fbpx

Obrazem: Betlém je vážná věc

  • Hannah Schönová

Vzduchem se line vůně vanilky a skořice. Je čas adventu, který nám každoročně dovoluje zpomalit a užívat si život plnými doušky. Severočeská galerie výtvarného umění v Litoměřicích naděluje první dar letošních Vánoc v podobě výstavy Betlém je vážná věc. Při pohledu na umění Jana Knapa zjistíte, že kouzelné chvíle si lze užívat po celý rok. Klid a pohoda čiší z každého jeho obrazu.

Jan Knap je významným umělcem současné výtvarné scény. Pro jeho dílo je charakteristické názorné ztvárnění života Svaté rodiny. Posláním tohoto umělce ale není v ovlivňovat náboženské přesvědčení jednotlivců. Hlavní úlohou je vnést trochu líbeznosti do uspěchané reality všedního dne a podněcovat lidi k úsměvům. Život Panny Marie, svatého Josefa a Ježíše Krista je plný barev a obyčejně neobyčejných chvil strávených v míru a klidu. Tyto okamžiky lásky a porozumění nejsou přítomné pouze ve svaté rodině, jsou (nebo by aspoň měly být) součástí každé rodiny.

Betlém je vážná věc, foto: Marek Ondráček / Severočeská galerie výtvarného umění v Litoměřicích

Knapova tvorba prošla mnoha fázemi ovlivněných umělcovou životní cestou a jejími klíčovými událostmi. Málokterý český výtvarník může říci, že studoval v ateliéru německého umělce Gerharda Richtera nebo že prošel půlku světa. Ačkoliv jeho počínání ve výtvarném ateliéru je modelovým příkladem mnoha tvůrců, v případě Knapa nelze brát studium doslovně. Umění nestudoval, spíše jej zkoumal z různých perspektiv. Vyzkoušel si mnoho profesí, aby došel k současné, do jisté míry ucelenější představě o sobě a své práci. Jeho díla jsou díky náboženským aspektům dostupná všem – milovníkům jasně srozumitelného umění i expertům na výtvarno.

Betlém je vážná věc, foto: Marek Ondráček / Severočeská galerie výtvarného umění v Litoměřicích

Expozice ve vás probudí hřejivý pocit, který hned tak neodejde. Syté barvy, zpívající ptáčci, poletující andílci a hrající si děti ve vás zanechají tu nejmilejší možnou stopu. Z prosté činnosti vznikne mocný okamžik, se kterým se řada návštěvníků ztotožní. Vaření chutného jídla, koupání dětí, kutilství v dílně nebo česání jabloně jistě patří mezi ně. Důležité je, že tyto aktivity probíhají v přítomnosti bližních. Tedy těch, které máme rádi.

Betlém je vážná věc, foto: Marek Ondráček / Severočeská galerie výtvarného umění v Litoměřicích

Vstoupit do sálu a zhlédnout obrazy Jana Knapa je jako probudit se do Štědrého dne. Svět se zdá být hezčí a lidé kolem jsou o něco laskavější. Pokud se rozhodnete umocnit vánoční náladu v podobě této expozice, nevynechte malovaný betlém, který je dostupný od 8. prosince do 6. ledna v Muzeu insitního umění. Samotná výstava potrvá do 28. ledna 2024.

Líbil se vám článek? Podpořte nás.