fbpx

Obrazem: Reorganismy

  • Hannah Schönová

Dynamické procesy Jana Kováříka mají jedinečnou schopnost pronikat do našeho nitra. Narušují zavedené mantinely racionality a odhalují skryté rozměry existence. Jeho sochy a objekty rozpohybovaly statický prostor Karpuchina Gallery a vytvořily nikdy nekončící variace náhledů a pojetí.

Kováříkova tvorba podněcuje lidské vnímání a zcela nás osvobozuje od pout přehnané racionality. Dynamika Kováříkových objektů a soch umožňuje vstoupit na záhadnou půdu, kde racionální představy ustupují a kde každá kuriozita ožívá v pulzujícím rytmu neuchopitelné krásy. Při pohledu na umělcovy skvosty se ocitáme v transcendentním okamžiku. Tyto procesy však nejsou pouhým estetickým vyjádřením, ale také hlasem, který nás vyzývá k zamyšlení se nad podstatou života. Výstava nabízí pohled na díla z projektu Deforma, OF (otevřené-opulentní formy) a M (mraky, matrace) českého umělce.

Reorganismy, foto: Karpuchina Gallery

Jan Kovářík je výrazným článkem současné sochařské scény. Výjimečnost tkví v jeho touze po překračování hranic a objevování nových zákoutí sochařského umění. Ať už se jedná o práci s různorodými typy materiálů, včetně recyklace těch odpadových, nebo samotný proces tvoření, vzniká vždy unikátní dílo. Právě Kováříkova touha zkoušet neotřelé způsoby a kombinace dává do jisté míry zelenou přirozenému vývoji v samotném artefaktu. Na druhé straně však stojí paradox ve formě umělcova záměrného zásahu do zmíněného procesu.

Reorganismy, foto: Hannah Schönová

Sochy nejsou pouze hmotnými objekty v pevně vymezeném výstavním prostoru; jsou to možné entity, které se vzpírají statickým hranicím a přelézají do naší reality. Disponují vášní, hravostí a lehkou zákeřností. Pokud je budete následovat, ocitnete se v divokém teritoriu, kde jejich pohyb není ničím omezován, dokonce ani stěnami galerie. Prolínají se do ulic a omamně lákají každého, kdo jim přichází do cesty.

Expozice, jež nese název Reorganismy, překračuje hranice tradičního sochařství a stává se uměleckým vyjádřením něčeho dosud nespatřeného a neprobádaného. Je projevem nekonečných možností proměn a procesů. Jestliže toužíte být u zdroje impozantní transformace, navštivte výstavu do 19. ledna 2024.

Úvodní fotografie: Karpuchina Gallery

Líbil se vám článek? Podpořte nás.