fbpx

maomai TIP: Light in the Darkness

  • Soňa R. Hanušová

Inscenace Light in the Darkness umělců Miřenky Čechové a Radima Vizváryho sklidila mezinárodní úspěch, v Česku se však dočkala pouze několika málo uvedení. Po deseti letech se navrací do repertoáru souboru Tantehorse. Ojedinělý počin dvou renomovaných tvůrců inspirovaný Dantovým Peklem a dílem markýze de Sade bude mít obnovenou premiéru 24. a 25. ledna 2024 v Paláci Akropolis.

Původní třídílný koncept Dark Trilogy autoři přetvořili do nového Light in the Darkness. To spojuje dvě ze tří představení (On the Dark Road – Smrt Markýze de Sade a Dante – Light in a Darkness) v jeden spektakulární celek, který je kombinací fyzického divadla, nové pantomimy, současného tance, barokní hudby a výtvarna. Nový koncept je současným pohledem na dílo, jež se odehrálo naposledy před deseti lety a reflektuje zkušenosti, které oba performeři za tu dobu nasbírali. Stejně jako na předchozích částech se spolu s Miřenkou Čechovou a Radimem Vizvárym podílel na remaku i Petr Boháč.

Ze snů a imaginací vystavěný příběh On the Dark Road – Smrt Markýze de Sade byl prvním společným dílem Čechové a Vizváryho, kterým v roce 2007 definovali žánr physical mime, inspirovaný japonským tancem butoh, tělesným mimem Etiennem Decrouxem a prvky současného tance. Divák je v příběhu uveden do jakési fiktivní obrazárny hříchů, v níž se objevují a zase ztrácejí jednotlivé obrazy smrti. Jedna imaginace ukončuje a rozvíjí další imaginaci a příběh existuje pouze v samotném procesu rozvíjení.

Dekadentní až rouhačskou poetiku s prvky fyzického a mimického divadla rozvíjí část Dante, jehož předobrazem je Danteho Peklo. Na scéně se tak objevuje láska vášnivá, hříšná, ďábelská.