fbpx

Módní trendy pro jaro a léto 2024

  • Pavla Kalousová

Noci se začínají zkracovat, přibývá denního svitu a jaro nám co nevidět zaklepe na dveře. Spolu s ním dorazí i nové módní trendy pro nadcházející sezonu. Dobrou zprávou je, že ani tentokrát z nich nemizí kombinace černé a bílé. Právě naopak, v nejednom případě ovládla přehlídková mola. Dalším jednoznačným trendem jsou mini šortky, šaty a sukně s délkou na zem.

V kolekcích převažuje bílá, černá a jejich kombinace. Dále návrháři nejčastěji zvolili vášnivě červenou, sytě růžovou či modrou a zelenou, které evokuje mořské hlubiny. Spektrum doplňují kovově chladné odstíny – od jasně bílé a šedé přes bronzovou po zlatou a stříbrnou. Naopak na ústupu jsou pastelové tóny. Ty se v letošních kolekcích téměř nevyskytují.

Co se potisků a vzorů týče, je patrná inspirace přírodou a florálními motivy i geometrickými tvary. Pozornost také opět přitahují středně velké, elegantní puntíky nebo proužky na různě barevném podkladu. V návrzích pro sezonu jaro / léto 2024 se nezřídka vyskytly i transparentní látky.

Dominujícími prvky jsou čisté a jasné linie. Jarní trenčkoty mají klasický střih, stejně tak košile s postavu zdůrazňující siluetou. Saka lze nosit v zeštíhleném střihu i jako over size kousek.

Šaty a sukně se budou nosit v maxi délce až na zem, ovšem klidně s vysokým rozparkem. Silueta je vzdušná, velmi ženská a se zdůrazněným pasem. Naopak letní šortky si žádají mini, v délce končící těsně pod hýžděmi. U kalhot převládá vysoký pas a širší, rovné nohavice.

Z letošních přehlídek pro sezonu jaro / léto 2024 mě nejvíce zaujala kolekce módního domu Giorgio Armani. Nadchla mě svou sofistikovanou nadčasovostí a krásnými hedvábnými látkami, které modelům propůjčily vzdušnost, elegantní lesk a splývavost. Výběr barev mi evokoval poušť následovanou chladivými hlubinami oceánu.

Kolekce Balmain je k výše zmíněné v notném kontrastu. Zajímavě konstruované, ostré siluety blazerů, šatů a sukní. Vše poseté květinovými aplikacemi, které najdeme i na botách a kabelkách. Jako byste se ocitli uprostřed květinové zahrady.

Letošní jaro tedy máte na výběr. Dáte přednost nestárnoucí černobílé kombinaci, nebo necháte svůj šatník rozkvést?

Úvodní fotografie: Pexels

Líbil se vám článek? Podpořte nás.