fbpx

Obrazem: Oldřich Kulhánek: Odvaha a fantazie

  • Monika Maršálková

Česká galerie Moderního Umění v Praze zasvětila aktuální výstavu světoznámému umělci, který je nám blíž, než mnozí vůbec tuší. Jeho dílo nosíme denně v peněžence nebo různě po kapsách. Není jím nikdo jiný než Oldřich Kulhánek, autor současné podoby českých bankovek. Výstava Oldřich Kulhánek: Odvaha a fantazie vás provede průřezem děl jednoho z nejvýraznějších českých kreslířů a grafiků 20. století.

Život výtvarníka Oldřicha Kulhánka byl stejně pestrý jako jeho tvorba. Počátky autorova uměleckého směřování jsou spjaté s Vysokou školou uměleckoprůmyslovou v Praze, kde se stal jedním z nejoblíbenějších žáků slavného ilustrátora a profesora Karla Svolinského. Zde se Kulhánek přiklonil k figuraci, do níž často promítal i společensko-kritická témata. Právě prostořekost jeho tvůrčího projevu jej dovedla až do vězení. Zatímco v zahraničí jeho díla ihned náležitě ocenili, v tuzemsku se dočkal uznání až po pádu komunistického režimu. V 90. letech mohl konečně vycestovat do Ameriky, kde po určitou dobu vyučoval techniku leptu, a u nás se zhostil nelehkého úkolu – vytvořit grafickou podobu českých bankovek.

Oldřich Kulhánek: Odvaha a fantazie, foto: Česká galerie Moderního Umění

Nezaměnitelný rukopis autora, který prostřednictvím obrazů podával zprávu o duši člověka, zaujme hned po příchodu do galerie. Ve své době velmi provokativní díla vás nenechají chladnými ani dnes. Erotické výjevy střídají známé tváře historických osobností propracované do nejmenšího detailu. Z obrazů je patrná jistá fascinace lidským tělem, jehož části nás provází celou expozicí. Nahá těla působí zranitelně, ale zároveň se nebojí jít za svým. Z tváří hledících na nás z několika obrazů lze vyčíst nejrůznější povahové vlastnosti a stavy mysli. Opakujícím se motivem jsou ruce, jež vstupují do dialogu – mezi sebou i s námi coby diváky. Právě ruka byla posledním dílem Oldřicha Kulhánka. V galerii je tato ještě nedávno neznámá kresba k vidění přímo na litografickém kameni.

Oldřich Kulhánek: Odvaha a fantazie, foto: Česká galerie Moderního Umění

Kulhánek byl jednak mistr tužkové kresby, ale také oplýval obrovským rozhledem. Široké zastoupení obrazů s historickými či náboženskými náměty, které byl schopen konfrontovat se současným světem, svědčí o dokonalé znalosti této problematiky. Součástí expozice je také série čtyř litografií pojmenované souhrnně Ruzyně, jež poodhaluje Kulhánkovy zážitky z věznění na Pankráci.

Pokud jste stále na vážkách, zda na výstavu zajít, prozradíme vám ještě něco. V galerii je k nahlédnutí také cyklus sedmi barevných leptů Erotické hrátky včetně originálních desek s podpisem Oldřicha Kulhánka z roku 1995. Jestliže vás to dostatečně nalákalo, neotálejte dlouho, expozice na váš počká už jen do konce února 2024.

Líbil se vám článek? Podpořte nás.