fbpx

Obrazem: Lachland

  • Hannah Schönová

Nad zemí visí nekonečná vrstva šedých mraků, která vznikla v důsledku katastrofálního globálního konfliktu. Slunce se jen zřídka protrhne skrze temné mraky, a když ano, jeho paprsky pálí krajinu. Stopy lidské civilizace jsou patrné ve zřícených městech, zcela pohlcených přírodou. Uprostřed toho všeho se nachází roboti – a nejen ti. Alespoň dle uměleckého vyjádření Adolfa Lachmana.

Galerie Villa Pellé představuje unikátní výstavu Lachland aneb svět postapokalyptického romantika Adolfa Lachmana. Umělec již na pražské Akademii výtvarných umění tíhl ke klasickým malířským technikám, dalece však přesahuje jejich hranice. Originalita jeho práce tkví v kombinaci klasického a modernistického stylu. I přes fakt, že v digitálním světě není cizincem, stále klade největší důraz na svou vlastní tvůrčí intervenci a vše začíná u tužky a papíru. V Lachmanově tvorbě se snoubí emocionální intenzita s harmonií. Romantické motivy přírody, citová expresivita, tmavší odstíny a dobrodružství čišící z Lachmanových děl odhalují stěžejní inspirační zdroj.

Lachland, foto: Tomáš Rubín

Skrze různorodé formáty – od klasických i digitálních maleb přes kresby tužkou až po trojrozměrné objekty – Lachman vytváří nový, neexistující svět. Jeho „postapo“ vize zahrnuje biomechanické prostředí, v němž se prolínají pokročilé technologie s přírodními fragmenty. Český hyperrealistický výtvarník prostřednictvím své tvorby možná nasadí do vaší hlavy otázku, nad níž se lidé obvykle nezamýšlí příliš do hloubky: co mohu udělat – lépe – pro naši planetu? Malíř totiž věrohodně znázorňuje svět po úspěšné snaze člověka zničit Zemi. Ačkoli, ne zcela úplně. Lachmanova představa se na první pohled zdá zdrcující, ovšem opak je pravdou. S novým řádem světa přichází osvobození.

Lachland, foto: Tomáš Rubín

Ptáci zpívají přenádherné melodie, které dříve nebyly slyšet. Ruch velkoměsta je přehlušil. Nad opuštěnými městy se prodraly zelené koruny stromů, jež prorůstají skrze prasklé betonové chodníky. Zpustošené objekty zdobí květy a lidé již nemají žádný vliv na přirozený chod přírody. V této idylické Zemi žijí nové živočišné druhy. Jsou to stroje – paroboti pohybující se po Polabí. Mimo zmíněnou oblast žijí mechoboti či jiní roboti. Podstatné je, že jedině oni dokáží žít v součinnosti s Matkou přírodou. Takový je Lachland.

Lachland, foto: Tomáš Rubín

Podmanivá jsou všechna místa i všichni roboti, paroboti a biostroje předurčují budoucnost. Osobně jsem však největší kouzlo vnímala v Mecholandu, kde ke kráse přispívá starorůžový mechobot. Má na pořadu dne spoustu důležitých věcí. Žije a miluje. To vše se odehrává pod Řípem u Roudnice. Vše sleduje poutník v romantickém hávu Karla Hynka Máchy se synkem a v pozadí houká vlak.

Stále vám to nestačí? Neodmyslitelnou součástí expozice je také prostředí počítačových her Machinarium a Samorost 3, na jejichž vývoji se výtvarník aktivně podílel. Nahlédněte do impozantního světa Adolfa Lachmana blíže a vychutnejte si proroctví se všemi aspekty v plné kráse do 24. března 2024.

Úvodní fotografie: Tomáš Rubín / Villa Pellé

Líbil se vám článek? Podpořte nás.