fbpx

Kultura do uší. Tipy na kulturní podcasty

  • Monika Maršálková

S podcasty se v posledních letech roztrhl pytel. Tvoří je téměř každý, kdo má doma mikrofon, a tak není jednoduché se tím nekončícím množstvím prokousat k tomu nejlepšímu. My jsme to ale udělali a sepsali pro vás několik tipů na kulturní podcasty. Zajímáte se spíš o umění, nebo raději trávíte čas s knihou v ruce? Pro každého máme něco.

Literatura

Literární tlachání

Kateřina Benešová a Ondřej Cupal jsou dva kamarádi, které spojuje láska ke knihám. Rádi je čtou, a ještě radši je pak spolu rozebírají, protože tak je mohou prožívat zas a znova. Jejich literární tlachání o určité knize nahrávají vždy ve dvou verzích – s obalem a bez obalu. V dílech bez obalu se dvojice baví o knize naplno, proto je vhodné si je pustit až po přečtení knihy, zatímco podcasty s obalem poslouží jako recenze před přečtením knihy.

Literární hysterie

Karolína Zoe Meixnerová, na sociálních sítích známá jako Cojezoe, již několik let úspěšně popularizuje českou literaturu. Její doménou jsou především čeští spisovatelé a spisovatelky 19. století, o nichž ví zajímavé perličky. V podcastu Literární hysterie notoricky známé spisovatele zbavuje nálepek a popisuje jejich životy tak, jak skutečně proběhly. Možná s lehkou nadsázkou. Literatura nemusí být nudná, naopak dle autorky podcastu může být i sexy.

Umění

Umění padělat

Český rozhlas ve spolupráci s Terezou Hofovou připravil podcastovou sérii Umění padělat. Jak rozpoznat originální umělecké dílo od bezcenného falza a jaké obrazy se nejčastěji padělají? To a ještě mnohem více se dozvíte v šesti dílech nového podcastu. Nahlédněte pod pokličku největších českých padělatelských kauz a poznejte stinnou stránku výtvarného umění.

MišMaš Art

MišMaš art, nový podcast o výtvarném umění vycházející pod taktovkou Míši Vrchotové a Máši Pivovarové, vzniká v nádherném prostředí Winternitzovy vily. Sem si dámy zvou inspirativní osobnosti výtvarného světa a zpovídají je. Můžete si tak poslechnout například rozhovor s výtvarníkem Krištofem Kinterou či grafickým designerem Petrem Babákem.

Divadlo

Jeviště

Podcast Jeviště nahlíží na umělecký svět z pohledu insiderů. Moderátorka Anna Beránková si do studia postupně pozvala 26 osobností, které působí buď přímo na jevišti, či v jeho bezprostřední blízkosti. U mikrofonu se tak střídají herci, zpěváci, režiséři, umělečtí ředitelé i zdravotní klauni. Každý díl začíná rychlými rozhodovacími otázkami, jež epizodu svižně odstartují a nastolí příjemnou atmosféru, která se pak line celým podcastem.

Podcast Národního divadla

Nejedno české divadlo začalo – zejména v době covidové pandemie – nahrávat podcasty. Výjimkou není ani pražské Národní divadlo, jež prostřednictvím tohoto formátu nabízí pohled na svá jeviště i do zákulisí. Můžete si tu poslechnout rozhovory s osobnostmi Národního divadla a nechybí ani povídání o aktuálních inscenacích nebo zamyšlení nad palčivými tématy.

Film

Pitch

Nezapomínáme ani na filmové fanoušky. Zdařilým podcastem o filmech je Pitch, který spojuje české filmové tvůrce. Moderátoři Martin Jůza, Juliána Silvie Kamas a Klára Jůzová se v rámci podcastu baví s různými nezávislými i televizními producenty, kinaři, distributory a tvůrci o tom, jak dělají svoji práci. Víte, co všechno obnáší pozice hereckého agenta a jak vznikají v českém prostředí filmové hity? I to se dozvíte v podcastu Pitch.

MovieZone Podcast

Rozjímání nad novými filmy střídají vzpomínky na filmové klasiky a nechybí ani rozhovory u piva. S MovieZone Podcastem, který vychází už několik let, nešlápnete vedle. Partu kamarádů v čele s Petrem „Civalem“ Cífkou spojuje podobný náhled na svět, ale hlavně nekonečná láska ke kinematografii, což je poznat na první poslech.

Hudba

Supraphon podcast

Prostřednictvím podcastů vydavatelství Supraphon se dostanete do zákulisí tvorby českých umělců. Od nahrávacího studia přes přípravy hudebního alba až po vystoupení na koncertních podiích. V nabídce je celá řada rozhovorů s umělci, kteří ovlivňují současnou podobu naší české hudební scény.

Podcast Headliner CZ

V podcastu hudebního magazínu Headliner je řeč o hudbě zevnitř i zvenku. Součástí podcastové revue jsou rozhovory, novinky a komentáře zaměřující se na českou i zahraniční hudební scénu. U mikrofonu se kromě hostů střídají také moderátoři Honza Vedral, Wlado Sejk a Dany Stejskal, které si nejvíc užijete v epizodách s názvem NOTY VOLE, kde se vyjadřují k aktuálnímu dění v hudebním světě.

Líbil se vám článek? Podpořte nás.