fbpx

Obrazem: Nová PET Tropicana

  • Monika Maršálková

Skleník Fata Morgana v pražské botanické zahradě opět rozkvetl. K vidění tu jsou rostliny, které sice nevoní, přesto vás svou krásou omámí. Jejich výhodou navíc je, že hned tak neodkvetou. Řeč je o barevných plastikách sochařky Veroniky Richterové, jež dává PET lahvím druhý život a tvoří z nich umělecká díla. Vy si je nyní můžete prohlédnout v rámci výstavy Nová PET Tropicana.

V zimních měsících toho moc nekvete a nejinak je tomu i ve skleníku Fata Morgana. Botanická zahrada proto přišla s prozíravým nápadem a již podruhé oslovila ke spolupráci výtvarnici, malířku a sochařku Veroniku Richterovou. Ta se před dvaceti lety začala věnovat umělecké recyklaci a tvorbě barevných plastik z použitých PET lahví. Stala se tak zakladatelkou uměleckého stylu zvaný PET-art. V pražské botanické zahradě svá plastová díla představila poprvé v roce 2010 během expozice PET Tropicana, jež čítala šedesát objektů. Nyní se návštěvníci nohou těšit na více než dvojnásobek.

Nová PET Tropicana, foto: Botanická zahrada Praha

Aktuální výstava Nová PET Tropicana je inspirovaná, jak už z názvu vypovídá, zejména tropickou flórou. Ve skleníku tak můžete obdivovat krásné květy orchidejí, strelícií či lotosů. Najdete tu ovšem i fantastické rostliny, které vykvetly v hlavě Veroniky Richterové. Kurátorky jim vymyslely originální jména v češtině i latině a nové druhy květin byly na světě. Jak by podle vás mohly vypadat rajda zvonkovitá nebo cecúňovec bradavičnatý?

Svět rostlin a hub doplňuje i několik plastových zvířat. Symbolem obou výstav se stal krokodýl vytvořený ze zelených PET lahví od piva. Najdete ho opět na svém místě v jezírku. V jeho blízkosti pluje také labuť z kanystru a o kousek dále, u vodopádu, poletují barevní motýli. Všímaví návštěvníci mohou najít ještě jedno zvířátko. Poradím vám, že se ukrývá v teráriu.

Nová PET Tropicana, foto: Botanická zahrada Praha

Sloučit plastové umění s živou přírodou se povedlo především díky vhodnému rozmístění objektů dle biotopů. První část skleníku je zasvěcená suchomilným rostlinám, což jsou nejrůznější kaktusy, sukulenty či bambusy. Součástí tohoto úseku je i štola, na jejíchž stěnách si můžete prohlédnout fotografie z první PET Tropicany. Následuje tropický deštný les, kde se líbí nejrůznějším tropickým rostlinám a stejně tak i zmíněným živočichům. V poslední části je největší chladno a vlhko, jedná se totiž o horskou oblast. Zde se vyskytují hlavně houby a masožravé rostliny.

Nová PET Tropicana, foto: Botanická zahrada Praha

Výstava Nová PET Tropicana a celkově umění Veroniky Richterové je skvělou ukázkou toho, jak elegantně využít odpad, který je všude kolem nás. Zbavit přírodu PET lahví, vytvořit z nich umělecké dílo a následně jej do přírody zase vrátit je odvážný a zajímavý počin, který se v tomto případě vydařil.

Plastové exponáty na vás ve skleníku Fata Morgana počkají do 7. dubna 2024, a pokud byste měli zájem i o komentovanou prohlídku s autorkou, udělejte si čas 24. března 2024 od 16 hodin.

Úvodní fotografie: Botanická zahrada Praha

Líbil se vám článek? Podpořte nás.