fbpx

maomai TIP: Okamžik

  • Soňa R. Hanušová

Od 2. do 25. května bude v zadní části Výstaviště, v šapitó Azyl78 probíhat bujará oslava. Cirk La Putyka totiž slaví své patnácté narozeniny. A podobně jako si soubor ke svému desátému výročí nadělil výpravnou show Cesty, nyní sobě i divákům věnuje dárek v podobě projektu Okamžik. Režie se ujal Maksim Komaro, který s Cirkem La Putyka pravidelně spolupracuje více než dekádu.

Okamžik svým rozsahem a výpravou volně navazuje právě na úspěšné Cesty, které režíroval principál souboru Rosťa Novák ml. Jelikož na sklonku roku 2023 uvedl v prostorách Jatka78 R.I.E., kabaretní projekt se sofistikovaně erotickým nábojem, přenechal režii letošní show finskému kolegovi Maksimu Komarovi. Ten se souborem poprvé spolupracoval v roce 2012, kdy vznikla Slapstick Sonata. Od té doby režíroval pět dalších kusů, naposledy předloňské Senses. Přestože v manéži Azyl78 se ocitá poprvé, lze od něj očekávat osvědčenou kombinaci silných obrazů a poetiky a práci spíše s emocemi než s narativem.

Okamžik, foto: Lukáš Bíba

Režisérovým cílem je vměstnat celou patnáctiletou historii souboru Cirk La Putyka do pomyslného okamžiku – mrknutí oka. Během představení se tak nějakým způsobem objeví všechna předchozí díla. Ovšem i divák neznalý předešlých počinů novocirkusové company si Okamžik užije. Těm, kdo Cirk La Putyka důvěrně znají, pak tvůrci slibují, že se mohou těšit na cirkusové disciplíny v nezvyklém provedení a známé herce v nečekaných rolích. Nebude chybět vzdušná akrobacie, pozemní dynamická akrobacie, žonglování, klauniáda, skoky na trampolíně, teeterboard, tanec a trocha magie a nečekaná manipulace s každodenními předměty. Prostřednictvím Okamžiku chce Cirk La Putyka ukázat, že cirkus má stále co nového nabídnout…

Okamžik, foto: Lukáš Bíba

Na scéně se v průběhu představení objeví 35 účinkujících, od zakládajících a dlouholetých členů souboru přes mladé akrobaty a tanečníky ze studia Young Blood až po ukrajinské studenty. Hudebně je bude doprovázet živá kapela CLPBND.

Okamžik bude v Azylu78 na pražském holešovickém Výstavišti uváděn do 25. května, kdy jej po několika dnech vystřídá hudebně-taneční adaptace Kiplingovy Knihy džunglí Marko Ivanoviće a Matěje Formana.