fbpx

Obrazem: Acquae

  • Soňa R. Hanušová

Na pražském Bastionu je nově k vidění vzácné, téměř zapomenuté dílo Jana Kaplického. Devítimetrový objekt Acquae po dvaceti letech od jeho vzniku náhodně objevil v italském Milánu architekt Norman Foster. Do Česka se Acquae následně dostalo díky společnosti Art Lines, dílo zrestauroval ve svém ateliéru sochař Lukáš Rais. Nyní je instalace v rámci 10. ročníku projektu Sculpture Line umístěná ve veřejném prostoru, kde si ji každý může prohlédnout.

Příběh instalace Jana Kaplického začal před více než dvaceti lety. Tehdy ji český architekt vytvořil na zakázku pro Triennale di Milano. Zde deset renomovaných tvůrců z celého světa představilo své návrhy street food kiosků ve spolupráci s předními světovými značkami. Jan Kaplický stvořil Acquae – obří ocelovou kapku, na jejímž konci se nachází prostor na led. Objekt měří devět metrů na délku a pět metrů na šířku, vnitřní strukturu tvoří železný plech řezaný laserem. Slouží tak jako zásobní pult pro lahve a vybízí ke konzumaci balené vody.

Acquae, foto: Art Lines

Kromě díla Acquae nainstalovala společnost Art Lines na pražském Bastionu také díla sochaře Jakuba Flejšara. Ten v rámci projektu Sculpture Line vystavuje pravidelně a s jeho objekty ve veřejných prostorech se setkávají občané a návštěvníci mnoha českých měst, mimo jiných Prahy, Hradce Králové, Pardubic či Jablonce nad Nisou.