fbpx

Obrazem: Group Therapy

  • Hannah Schönová

Galerie hlavního města Prahy nabízí prostřednictvím výstavy Group Therapy s podtitulem Collections in Dialogue příležitost k hlubokému zamyšlení nad zásadními tématy, která formují naši současnou i budoucí společnost. Kurátoři expozice vybrali umělecké práce, jež reflektují rovná práva a demokracii, zdůrazňují význam individualismu a jeho roli v utváření globální vize světa. Expozice dále zkoumá duchovní dimenze lidského bytí a jejich vliv na dosažení emocionální rovnováhy.

Výstava Group Therapy představuje dialog a konfrontaci uměleckých děl ze sbírek české Galerie hlavního města Prahy a německého Deutsche Telekom. Tvoří ji více než 80 prací od 46 současných umělců, mezi nimiž figurují jména jako Vasil Artomonov & Aleksey Klyuykov, Hortensia Mi Kafchin, Alma Lily Rayner, KW (Igor Korpaczewski), Lenka Glisníková, Daniel Balabán, Eva Koťátková a další. Výstava prostřednictvím jejich tvorby vyzdvihuje důležitost paměti, historie a identity, které společně tvoří naše kolektivní vědomí a kulturní dědictví. Dále reflektuje aktuální společenská témata, jako jsou ohrožení demokracie, vzestup autoritářských režimů, nesnášenlivost vůči menšinám, cizincům a lidem s odlišnými názory, apatie a lhostejnost vůči klimatické krizi, terorismus a války. Nabízí tedy hluboký vhled do současných a budoucích výzev, které před námi stojí, a inspiruje k zamyšlení nad tím, jaký svět chceme společně vytvořit. Návštěvníci mají možnost ponořit se do perspektiv budoucnosti, kde se technologie setkává s uměním a otevírá nové možnosti pro lidský rozvoj a inovace.

Group Therapy, foto: Jan Kolský

Umění dlouhodobě reflektuje a zkoumá klíčová společenská, filozofická a technologická témata. V kontextu rovných práv a demokracie funguje jako mocný hlas pro spravedlnost a mobilizaci veřejnosti proti nespravedlnostem. Individualismus a vize světa jsou oslavovány skrze jedinečné perspektivy a osobní výrazy umělců. Duchovní dimenze a emocionální rovnováha jsou pak sledovány pro svou schopnost poskytovat prostor pro meditaci a kontemplaci. Paměť, historie a identita hrají klíčovou roli především pro uchovávání kulturního dědictví. S nástupem nových technologií se výtvarné umění stále více zaměřuje na budoucnost a technologický pokrok, čímž zkoumá jak naděje, tak obavy spojené s rychlým vývojem. Můžeme mít následně pocit, že nás provokuje, spojuje v úsilí pochopit a řešit výzvy, kterým čelíme.

Group Therapy, foto: Jan Kolský

Problémy dnešní doby

Kurátoři Nathalie Hoyos a Rainald Schumacher vybrali díla, která bez ohledu na zemi původu spojuje angažovanost a potřeba upozornění na společenské problémy. Jeden z tematických okruhu, který otevírá obraz s názvem Něco je…2 od Daniela Balabána, se tak zaměřuje na křehkost demokracie a sílu manipulace a autoritářských režimů. Malba je reakcí na tragickou situaci obyvatel napadené Ukrajiny. Na ruskou agresi odkazují i deníkové záznamy z února 2022 ukrajinské konceptuální výtvarnice Alevtiny Kakhidze a kreslené momentky z ukrajinského Majdanu umělkyně Lesie Khomenko.

Jakou rychlostí se vyvíjí technologie a jaké přinášejí výzvy odráží díla Lenky Glisníkové. Umělkyně ve svých plastikách zpochybňuje současné změny životního stylu člověka, k nimž dochází v důsledku neregulovaného technologického pokroku. Výstavu uzavírají díla odkazující na duševní zdraví, nutnost péče o sebe samé, ale i o společnost jako celek.

Group Therapy, foto: Jan Kolský

Jedním z nich je i dílo Group Therapy české umělkyně Evy Koťátkové, která letos reprezentovala Česko na benátském Bienále. Unikátní počin, v němž fiktivní jedinci sdílejí své osobní příběhy a zkušenosti v rámci skupiny. Dílo může reflektovat dynamiku skupinové interakce, vzájemné podpory a kolektivního uzdravování. V rámci meditativního cvičení dostali tito lidé za úkol uvědomit si svou křehkost. Nechávají se symbolicky rozbít na kusy, aby se poté mohli znovu poskládat a připravit na další fázi terapeutického sezení. Na základě těchto okolností procházejí procesem sebepoznání a uzdravování. Není proto náhodou, že se Koťátkové práce stala charakteristickou pro celou expozici.

Nadšení z výstavy v první řadě vyvolává bezprostřední pocit účasti. Group Therapy nezůstává pouze statickou exhibicí uměleckých děl, ale aktivně zapojuje návštěvníky do interaktivních prvků, které je zasahují na osobní úrovni. Možnost čelit problémům dnešní doby v rámci výstavy potrvá do 11. srpna 2024.

Líbil se vám článek? Podpořte nás.