fbpx

Mezinárodní den prosecca je tady!

  • Soňa R. Hanušová

Popularita prosecca v posledních letech strmě stoupá. Ostatně příležitostí, kdy si jej vychutnat, se nabízí celá řada – od posezení s kamarádkou po narozeninovou oslavu. Ta opravdu výjimečná chvíle ale přichází právě dnes, kdy slavíme mezinárodní den prosecca. Při té příležitosti vám tento italský skvost představíme o něco víc a poradíme, jak rozpoznat kvalitní lahev i jak prosecco servírovat.

Pro připomenutí: prosecco je víno s ochrannou známkou původu a musí být vyrobeno výhradně ve vybraných částech severovýchodní Itálie. Tato oblast zahrnuje devět provincií, jež nesou ochrannou známku původu DOC(G) – Denominazione di origine controllata (e garantita). Odtud pochází i například celosvětově nejprodávanější značka prosecca Mionetto. Prosecco je většinou šumivé víno, ale může být i tiché (drtivou část produkce však tvoří šumivé varianty). Vyrábí se především z odrůdy Glera, pouze 15 % vína mohou tvořit ostatní povolené odrůdy. Od roku 2020 pravidla DOC povolují také variantu rosé, která vzniká smísením odrůd Glera a Pinot Noir. Předpisy umožňují jak tradiční výrobu pomocí druhotného kvašení v láhvi, tak tzv. charmatovou metodu. Při ní dochází k druhotnému zrání ve velkých nerezových tancích, čímž celá výroba značně zlevní. Minimální doba zrání v tanku je 30 dní, ačkoli kvalitnější prosecca zrají v rámci měsíců i let.

Které vybrat?

Aspektů, podle kterých se při výběru prosecca můžeme řídit, je hned několik. Ty nejdůležitější informace vám napoví už samotná etiketa. Najdete na ní základní informace, jako je výrobce, kategorie zatřídění dle zbytkového cukru, obsah alkoholu i důležité značení o místě původu. Pokud byste rádi ochutnali to nejkvalitnější, hledejte označení DOCG. Ta zaručují důkladnou kontrolu výroby, původ hroznů i přísné sledování po nalahvování. Prosecca se značkou DOC rovněž podléhají přísným předpisům. Mají kontrolovaný původ, dobu zrání, výrobní technologii a požadovanou kvalitu. Nicméně pravidla jsou mírnější než pro status DOCG.

Označení brut, extra dry a dry udává podíl zbytkového cukru. Pokud dáváte přednost sušším variantám vín, zaměřte se na variantu „brut“. Pro ty, kdo preferují sladší vína, doporučujeme variantu „dry“ s vyšším podílem cukru na litr. Prosecco také najdete ve dvou variantách odlišujících se podle tlaku v lahvi. Označení spumante nesou ta šumivá vína, která jsou uzavřena korkovou zátkou. Frizzante poznáte podle jemnějšího perlení a šroubového uzávěru.

Správná péče

Šumivé víno byste měli ideálně skladovat vleže, v chladném a tmavém prostředí s teplotou kolem 4-6 °C. V domácím prostředí tyto podmínky spolehlivě zajistí i běžná lednice. Před samotnou konzumací je dobré nechat lahev nachladit minimálně 24 hodin. Prosecco podávejte ideálně ve sklenici tulipánového tvaru, která umožní postupné uvolňování aromat z vína. Navíc díky kónickému zaoblenému tvaru bublinky neunikají tak rychle, čímž se prodlužuje ideální doba konzumace. Po nalití do sklenky by víno mělo krásně perlit. Letmým pohledem skrze sklenku ověřte, zda je víno čiré a čisté. Jemným přičichnutím k okraji sklenky byste měli cítit příjemné ovocné a květnaté vůně. Poté ochutnejte a zaměřte se na intenzitu perlení a celkový projev chuti, který by měl odpovídat tomu, co jste cítili při přičichnutí.

Ochutnejte Mionetto

Mionetto je od roku 1887 symbolem kvalitního prosecca a v současnosti patří celosvětově k vůbec nejoblíbenějším značkám, a to i u nás. Základem nabídky je Mionetto Prosecco Prestige DOC Brut či sladší Mionetto Prosecco Prestige DOC Extra Dry, které vynikají svou svěží chutí s tóny jablka a citrusů i jemným dlouhotrvajícím perlením. Značka také patří k těm, která do své produkce zařadila růžové prosecco. Mionetto Prosecco Rosé DOC osloví nádherně růžovou barvou broskvového květu a dlouhotrvajícím perlením. Ve vůni ucítíte bohatý ovocný buket s výraznými tóny růžového grepu, granátového jablka nebo černého rybízu, stejně svěže ovocná je i jeho chuť.

Za pozornost stojí také limitovaná edice Mionetto Prosecco Cartizze D.O.C.G. Dry. To se vyznačuje plným aroma a svěží a dobře vyváženou chutí, která kombinuje svůdné tóny jablek, hrušek s náznaky citrusů a glazovaných mandlí. Pro ty, kdo kladou obzvláštní důraz na ekologii, je Mionetto Prosecco DOC Biologico Extra Dry vyráběné z hroznů vypěstovaných bez použití chemických přípravků nebo syntetických hnojiv. Jiskřivé prosecco s dlouhotrvajícím perlením spojuje jemnou vůni květů akácie s výraznou chutí zlatého jablka, ananasu a pomeranče. Skvěle se hodí jako aperitiv nebo v kombinaci s bílým masem, rybami a rizotem.

A v neposlední řadě se Mionetto věnuje i výrobě nealkoholické varianty vína, což ocení všichni, kdo v letních horkách nechtějí mít ještě těžší hlavu. Mionetto 0,0 % s nulovým obsahem alkoholu charakterizuje jemné perlení s delikátní vůní zralého ovoce, tóny citrusu a zeleného jablka. Jeho chuť je čistá, svěží a lehce nasládlá. Ať už si vyberete kterékoli z nich, užijte si dnešní svátek prosecca naplno.