fbpx

maomai TIP: Letní Letná 2024

Od roku 2004 se na pražskou Letnou sjíždí cirkusové a divadelní hvězdy z celého světa, stejně jako diváci napříč Českem i ze zahraničí. Přesně před dvaceti lety vznikl v parku nad Prahou festival, který výrazně přispěl k popularizaci nového cirkusu u nás. Třetí dekáda Mezinárodního festivalu nového cirkusu a divadla Letní Letná startuje už 14. srpna a pokračuje až do 1. září. Letošní ročník zahájí francouzští Akoreacro se svou energickou show Arrêt d’Urgence a rozběhnou tím takřka tři týdny plné akrobacie, divadelního umění, hudby i zábavy.

Slavnostní zahájení se uskuteční 14. srpna od 20.45 pod širým nebem a středem pozornosti se stane hořící klavír, letící superhrdina či akrobacie na návěsu kamionu. Netradiční koncert v rychlém tempu s precizní akrobacií, velkou dávkou humoru a trochou sebevražedných sklonů bude předvede francouzský soubor Akoreacro, který není pravidelným návštěvníkům festivalu neznámý. Kromě nich se letos na Letnou sjedou umělci z celkem devíti zemí (Francie, Taiwan, Švýcarsko, Německo, Velká Británie, Ukrajina, Litva, Norsko a Chorvatsko) a uskuteční se celkem 253 představení. Návštěvníci se mohou také těšit na dvacítku akcí pod širým nebem, které budou přístupné zdarma. Letná ožije nejen novým cirkusem a divadlem, ale také hudbou, workshopy a atmosférou, která láká každý rok čím dál tím víc návštěvníků.

Zahraniční hvězdy

Zahraniční program vezmou do svých rukou především francouzští umělci a umělkyně. Nevšední zážitek slibuje adrenalinová a velkolepá show PIC v podání Cirque Inextremiste a Surnatural Orchestra. Snovou pohybovou inscenaci Entre Chiens et Louves přiveze francouzský soubor Cirque Le Roux. V představení propojí akrobacii, tanec i divadlo. Komornější, ale stejně silné příběhy nabídnou i královští tuláci Les Rois Vagabonds, třetí francouzkský host. Objevem může být nový cirkus s asijským rukopisem – šest taiwanských artistek ze souboru Eye Catching Circus otevře téma, jaké to je být ženou v jejich zemi. Nabourávají a zpochybňují tradiční pojetí ženství a snaží se udržet rovnováhu v moderní společnosti v inscenaci #Since1994.

Čeští akrobaté

V českém stanu se bude slavit i premiérovat. Své desáté narozeniny oslaví Losers Cirque Company, kteří většinu svých premiér uvedli právě v rámci programu Letní Letné, včetně té úplně první The Loser(s). O pět let starší je Cirk La Putyka principála Rosti Nováka ml., kteří patří k Letní Letné stejně jako samotný nový cirkus. Na programu jsou i dvě české premiéry, které nabídnou kontrastní pohled do mužského a ženského světa. Performer a režisér Jan Jirák uvede inscenaci ONtestosterON, příběh spojený s mnoha společenskými stereotypy mužského světa, akrobatka Ivana Kolcunová zase sólo s názvem PřistiŽENA, které je její osobní výpovědí, záznamem odvahy i transformace. V českém stanu se ale objeví také německá performerka Vivien Fridrich, jejíž kořeny sahají do významného českého sklářského rodu. Performance Kristall Bohéme svádí dohromady novocirkusové umění a české sklářství.

V premiéře a v produkci Letní Letné bude uveden 29. a 30. srpna výstup několikatýdenní umělecké rezidence pod vedením Victora Cathaly & Kati Pikkarainen z francouzského Cirque Aïtal. Osm žen, osm českých artistek, osmkrát jinak. Ona není já! Performance s příznačným názvem She is not me s nadsázkou a humorem poukazuje na každodenní rituály a trable, se kterými se potýká snad každá žena. Další premiéra bude filmová. Loňské zahájení dvacátého ročníku má svou filmovou stopu v podobě celovečerního dokumentu. Ten nese název Cirkus v srdci a poprvé jej diváci uvidí 21. srpna.

To je nicméně jen zlomek toho, co lze na Letní Letné vidět!