fbpx

maomai TIP: Dinner in the Sky

  • Soňa R. Hanušová

Zážitkově gastronomická atrakce Dinner in the Sky patří k podzimní Praze stejně jako Karlův most či Pražský hrad. Právě tyto dominanty české metropole si můžete při obědě či večeři v oblacích prohlédnout z nevšedních úhlů a z výšky 40 metrů. Každý rok vaří na plošině jiný šéfkuchař, letos nebeské menu připraví Patrik Bečvář, kapitán Národního týmu kuchařů.

Po Vinohradech a Dvořákově nábřeží se jeřáb s plošinou, na níž se gastronomický zážitek odehraje, opět přesouvá. Letos jej tak najdete u vyšehradského železničního mostu na Smíchově. Z ptačí perspektivy se podíváte na Vltavu a nábřeží, na Karlův most a Pražský hrad, na Ladronku, Anděl a Smíchov. Obdivovat můžete Petřínskou rozhlednu i Gabriel Loci, na druhém břehu řeky pak Rudolfinum, Tančící dům, Emauzy a vyšehradskou baziliku sv. Petra a Pavla. V každou denní dobu ozáří slunce jiné dominanty, záleží tak jen na vás, jaké si přejete k jídlu kulisy.

Stejnou, ne-li větší pozornost byste ale měli věnovat i svému talíři. Patrik Bečvář, který aktuálně působí jako šéfkuchař v butikovém hotelu Královka v Jizerských horách a současně je kapitánem Národního týmu kuchařů, rád vaří českou kuchyni. Tu modernizuje tak, aby měla své místo ve světě. Při tvorbě svého menu pro Dinner in the Sky se dále inspiroval podzimní sezonou. Jako předkrm proto zvolil máslovou paštiku z kachních jater s kmínovým chipsem, brusinkami s portským vínem a kadeřávkem a poté pohankový košíček plněný teplým hovězím konfitem s marinovaným celerem a bramborovo-lanýžovou espumou. Pro vegetariány připravil pěnu z kozího sýra s relishem z červené řepy a jablek, salátem a gelem z vyzrálého aceta balsamica. Pohankový košíček naplnil hříbkovým ragú.

Hlavnímu chodu vévodí rump steak z Jižní Ameriky. Doplňuje jej karamelizovaná mrkev s divokou brokolicí, bramborové rösti, holandská omáčka a telecí demi-glace s hořčičným semínkem a uzeným špekem. V bezmasé variantě hraje hlavní roli bramborová galetta a vejce připravené metodou sous-vide na 63 °C. Tekutý žloutek fantasticky ladí s holandskou omáčkou a s pyré z pečeného lilku a sezamu. Na závěr vaše chuťové pohárky pohladí jablečná žemlovka s flambovaným sněhem a zmrzlina ze zakysané smetany.

Dinner in the Sky se koná pouze první dva prodloužené zářijové víkendy – od 5. do 8. září a pak od 12. do 15. září 2024. Přijít můžete na tříchodový oběd, čtyřchodovou večeři či na večeři při západu slunce. Cena za menu včetně nápojů a uvítacího drinku začíná na 3190 Kč za osobu. Rezervace je nutná, stejně jako výběr menu předem – masového či vegetariánského.