fbpx

Obrazem: Never York

  • Soňa R. Hanušová

Tvorba amerického vizuálního umělce Paula Kostabiho je již více než třicet let nejen součástí světových galerií, ale též zanechal svou stopu v popkultuře. Inspirovali se u něj například Guns N‘ Roses, vyfotil si jej Andy Warhol a jeho ikonická postavička SPRKL se dokonce objevila ve hře Pokémon Go. Dílo Paula Kostabiho je nyní k vidění v prostoru Art & Event Point Černá Labuť, kde kulturní instituce Art Lines organizuje jeho výstavu s názvem Never York.

Paul Kostabi se věnuje malbě, sochařství i hudbě. Ve své umělecké tvorbě střídá čtyři odlišná témata, která všechna překrývá tak, aby se spojovala v jeden celek. Podobně jako řada umělců a velkých mistrů maluje obličeje, květiny i abstraktní díla. Jeho výraznou postavou je „SPRKL“. Jde o je opakující se figuru vytvářenou jednoduchými liniemi, kterou maluje po celém New Yorku. Jeho motivy ale najdete také na tričkách či obalech na iPhone.

Never York, foto: Jaro Dufek

Sám Paul Kostabi řadí své obrazy s obličeji a květinami k figurativnímu expresionismu. Nevadí mu však ani označení pouliční umělec, které si vysloužil tím, že svoji postavu SPRKL maluje především na ulicích. Ve své umělecké tvorbě pak pracuje s mnoha materiály, jako jsou bronz, ocel, sklo, hlína, dřevo, sítotisk nebo vysoce kvalitní tisk giclée.

Jeho práce jsou zastoupeny v elitních galeriích po celém světě a zdobí nejednu soukromou sbírku. V Praze se však představí vůbec poprvé. Výstava Never York v prostoru Art & Event Point Černá Labuť nabídne zhruba čtyřicet jeho děl. Návštěva je možná po předchozí domluvě.