fbpx

Obrazem: Bludný les

  • Hannah Schönová

V prostorách Bold Gallery se rozprostírá fascinující svět výstavy Bludný les. Tento nevšední projekt, za nímž stojí talentovaný umělec Sota Sakuma a kurátor Radek Wohlmuth, zve návštěvníky na neobyčejnou cestu do říše prapodivných tvorů a snových scénářů, kde hranice mezi skutečností a fantazií nezná meze.

Japonský umělec Sota Sakuma ve svých pracích kombinuje tradiční techniky s moderním vyjádřením. Použití tuše a akrylu na jemném washi papíru dodává jeho dílům nejenom hloubku, ale i lehkost, která diváka okamžitě vtahuje do autorova imaginárního světa. Sakuma mistrně zachycuje esenci přírody, ať už ve formě barevných abstrakcí, nebo detailních zobrazení fantastických bytostí. Jeho umění však nespočívá pouze v malbě. Sakuma je také zručným řezbářem, jehož vyřezávané objekty z lipového dřeva vyprávějí příběhy o lesních tvorech, kteří jsou nejen fascinující, ale i trochu tajemní.

Bludný les, foto: Bold Gallery

Nový prostor pro objevování

Výstava Bludný les vyzývá naše smysly a hraje si s nimi. Díla pulzují energií a zdá se, že ožívají. Obyvatelé lesa vystupují z lesního porostu přímo před očima návštěvníků. Každé umělcovo dílo je branou do jiného světa, kde se propojuje realita s nadpřirozenem. Ačkoliv se na první pohled může zdát, že se v dílech odráží surrealistický manifest v celé své kráse, opak je pravdou. Umělec kombinuje absurditu s hravostí a jemností. Nejzajímavěji působí zejména ta díla, jejichž příběh se odehrává po západu slunce. Je přitom zjevné, že mezi Sakumovy vzory patří tvůrce pohádek Jiří Trnka a filmový režisér Jan Švankmajer.

Bludný les, foto: Bold Gallery

Tvorba podněcující k zamyšlení

Sakuma se současně nebojí klást otázky o vztahu člověka k přírodě. Jeho umění nás vyzývá, abychom se zamysleli nad tím, jaké důsledky má naše jednání na okolní svět. Bludný les není jen místo, kde se mohou schovávat fantaskní bytosti; je to i prostor, který nám připomíná důležitost ochrany přírody a naši odpovědnost vůči ní.

Expozice je zážitkem, kterou by si žádný milovník umění neměl nechat ujít. Sakumova díla s jejich nádhernými barvami a pečlivými detaily představují unikátní podívanou. Dostane se vám nejen estetického zážitku, ale i vybídnutí k úvahám o našem místě v přírodě a o mysteriích, které nás obklopují. Nenechte si tuto jedinečnou příležitost ujít –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ponořit se do bludného lesa můžete do 12. října 2024.