fbpx

Letní shakespearovské slavnosti: Marná lásky snaha

26/06/2024

20:30


Pražský hrad

Koupit vstupenky

Již téměř tři dekády patří léto anglickému géniovi Williamu Shakespearovi. Letošní ročník shakespearovských slavností otevře komedie Marná lásky snaha. Ostrava pak chystá premiéru inscenace Večer tříkrálový aneb Cokoli chcete a bratislavskou novinkou bude Zkrocení zlé ženy.

V Inscenaci Marná lásky snaha, komedii intelektu a lásky, na jejímž počátku stojí čtyřnásobná přísaha askeze, se v režii Filipa Nuckollse představí charismatický Filip Březina jako král navarský. Jedná se jeho vůbec první účinkování v rámci Letních shakespearovských slavností. Roli francouzské princezny, která přiměje krále zpochybnit svá rozhodnutí, si zahraje Anna Fialová. V dalších rolích se můžete těšit na Petra Čtvrtníčka, Václava Koptu, Jiřího Vyorálka, Annu Kameníkovou, Lukáše Příkazkého, Leoše Nohu nebo Lucii Polišenskou. Inscenace by neměla být příliš tradicionalisticky alžbětinská, ale ani ne křečovitě modernizovaná. Měla by být svižná, rychlá, snad zábavná a třeba i drzá.

A co dalšího je na repertoáru? Dočkáme se loňské premiérové hry Jak se vám líbí, znovu zažijeme magickou Bouři, nesmí chybět krutovládce Macbeth, příjemně nás ovane Zimní pohádka a od srdce se zasmějeme s Veselými paničkami windsorskými. Po osmi letech se LSS rozloučí s Hamletem v režii Michala Vajdičky. A spolu se svými existenciálními otázkami se ještě jednou objeví Hamlet, a to v neotřelé inscenaci z produkce Prague Shakespeare Company, Bremer Shakespeare Company a Oděského akademického ukrajinského divadla Vasyla Vasylka. Celkem je na programu 13 titulů a více než 160 představení.