fbpx

Módní trendy pro podzim a zimu 2024

  • Pavla Kalousová

Podzim klepe na dveře a s ním i porce čerstvých módních trendů. Co nás letos čeká? Jak se zdá, od všeho trochu. Nadčasová elegance i extravagantní kousky. Ovšem jeden trend přeci jen vyniká – letošní podzim a zimu se zachumláme do chundelatých kreací, ve kterých budeme v teple i šik.

Modely z módních přehlídek na nadcházející sezonu bych charakterizovala jako nadčasové, značně elegantní a ušité z látek s výraznou strukturou. V kontrastu k tomu můžeme v kolekcích vidět futuristické oversize siluety přicházející z budoucnosti. Na své přijdou i milovníci konzervativní klasiky, ale také ti kteří berou módu jako hru a nebojí se ve svých experimentech s ní zajít až na pokraj absurdna.  

Převládá paleta béžové, šedé, černé, středně či tmavě hnědé, doplněné o bílou. Kolekce dále obsahují prchavě pastelové tóny růžové, levandulové či modré. Opomenout nelze akcenty zlaté, která je rovněž k vidění. Potisky nabírají abstraktních tvarů, na oděvech se též objevuje elegantně ztvárněné logo značky či květinové nebo animální zvířecí vzory. Látky jsou strukturované, vlněné, silné pleteniny, transparentní krajky, elegantně třpytivé, lesklé satény či výrazně chundelaté, převážně umělé kožešiny.

V kolekcích nechybí kabáty v klasickém střihu s páskem zdůrazňující pas. Mezi modely nelze přehlédnout velké, chundelaté oversize kožichy, ale i dámské obleky. Z pletené módy se v následující sezoně uplatní klasické tenké roláky, svetry se zapínáním na knoflíčky, šaty končící pod koleny ale i výrazné oversize úplety. Kalhoty mají nejčastěji rovné nebo široké nohavice. Sukně mají pro letošek téměř všechny myslitelné délky. Od mini inspirované 60. lety 20. století přes klasiku končící pod koleny až po maxi sahající na zem. Jejich splývavý saténový vzhled ostře kontrastuje se zimními svetry. Z doplňků hrají prim klobouky všemožných rozměrů, dlouhé šály, klasické kabelky, rukavice a vysoké, mnohdy chundelaté kozačky.

Největší dojem ze světových značek na mě udělala kolekce Chanel, které nás přenesla na zimní pobřeží moře. Vlněné kabáty doplnily velké slaměné klobouky. Zvolená barevnost byla rovněž dechberoucí – jemné, mihotavé pastelové tóny růžové, modré a béžové. U Diora se očividně inspirovali 60. lety 20. století, minimalistickými čistými liniemi a nadčasovou paletou barev. Kolekce je elegantní, klasická, a přece moderní s retro nádechem. Na přehlídce Michaela Korse byly zábavné chundelaté oversize kabáty. Značka Emporio Armani předvedla velice senzitivní, harmonické propojení květinových potisků s ledově chladnými barevnými tóny. A příjemnou změnou byly jejich usmívající se modelky.

Úvodní fotografie: Unsplash