fbpx

Mezinárodní festival Divadlo

11/09/2024 — 19/09/2024


Čtyřicet představení divadelních souborů z Francie, Maďarska, Německa, Polska, Slovenska a České republiky nabídne 32. ročník Mezinárodního festivalu Divadlo, který proběhne od 11. do 19. září 2024 v Plzni.

K hlavním zahraničním lákadlům patří nejstarší francouzský soubor Comédie-Française s nejnovější inscenací Hekuba, ne Hekuba v režii portugalského dramatika, režiséra a ředitele Avignonského festivalu Tiaga Rodriguese. Hostování tohoto souboru, jehož historie se odvíjí až od dob Molièra, je o to unikátnější, že v rámci velkého evropského turné po světové premiéře právě na Avignonském festivalu půjde o první uvedení ne v plenéru, ale v klasické divadelní budově.

Dále program nabídne téměř pětihodinovou inscenaci Extinction souborů Volksbühne am Rosa-Luxemburg-Platz z Berlína a Si vous pouviez lécher mon coeur z Lille. Představení francouzského režiséra Juliena Gosselina vypráví o Vídni počátku 20. století a kombinuje taneční koncert, zklidněný monolog i výpravné live cinema.

Budapešťské divadlo Örkény Színház přiveze komorní inscenaci Solness Henrika Ibsena v režii lldikó Gáspárové s proslulým maďarským hercem Pálem Mácsaiem a Slovenské národní divadlo strhující adaptaci současné slovenské novely Pes na cestě v režii Dušana D. Pařízka. Hlavní část festivalu zakončí inscenace Jak jsem nezabil svého otce a jak moc toho lituji v režii Mateusze Pakuły souborů Teatr Łaźnia Nowa z Krakova a Teatr Żeromskiego z Kielců, vítěz prestižního festivalu Božská komedie, oceněný i Grand Prix za nejlepší inscenaci současné polské hry.

Český program nabídne tradičně výběr za uplynulou sezonu. Z Prahy se v Plzni představí Švandovo divadlo, Masopust, Divadlo Na zábradlí, z Brna Divadlo Husa na provázku a HaDivadlo, dále Činoherní studio z Ústí nad Labem, Naivní divadlo z Liberce, Slovácké divadlo z Uherského Hradiště, Divadlo Petra Bezruče z Ostravy, domácí Divadlo J. K. Tyla a Divadlo Alfa, v epilogu pak Studio DVA a Dejvické divadlo.

Programová sekce „Johan uvádí“ v prostoru Moving Station přinese spolupráci této scény a souboru Tygr v tísni v současné hře Krajina se sklady (režie Ivo Kristián Kubák), scénické provedení oratoria Jephte (režie Krzysztof Garbaczewski) špičkového polského souboru staré hudby Capella Cracoviensis, taneční představení Lonesome cowboy a workshop Hledání performativního napětí Tomáše Janypky, participativní divadelní instalaci Vzpomínání (režie Anna Datiashvili) pro 6 diváků a 0 herců, instalaci Radiomaton kanadských tvůrkyň Marie Béland a Simon Laroche, absolventskou imerzivní site specific inscenaci Šestý smysl města (režie Ivana Sobková a Roman Černík) tvůrčího týmu z pražské DAMU a 1. česko německý kabaret To téma / Das Thema s názvem Kafka has left the building (režie Emil Rothermel).