fbpx

Premiéra: Dech

07/09/2022

20:00


MeetFactory

Ke Sklárně 15, Praha

Koupit vstupenky

Inscenace o vztahu k matce, která z velké části proběhne ve tmě. To je nový autorský projekt dramaturga Matěje Samce a režisérky Natálie Deákové Dech, který bude mít premiéru 7. září v Divadle MeetFactory. V hlavních rolích vystoupí Jan Hájek a Barbora Milotová.

Josef se jmenuje Josef, ale nikdo mu neříká jménem. Když byl malý, věřil, že hvězdy se každou noc kousek přibližují. Hlavu si čistí náročnými horskými treky, má oblíbený bar, kde často zpívá jedna zajímavá zpěvačka smutné písně o náznacích lásky. Jeho osobní život je v troskách, svou manželku podváděl s ženskými z internetu v hnusných hotelových pokojích. Z nebe se spustil déšť, tichounký jako mrtvola.

Inscenace se z větší části, podobně jako všechny zajímavější události našich smutných životů, odehrává ve tmě, aby tak nechala vyniknout podstatným smyslovým vjemům; vysokému tónu nervového systému, hlubokému tónu hučící krve a dynamicky se proměňujícímu rytmu lidského dechu, daného aktuální intenzitou paniky ze smrti našich matek. Zvuk tvoří páteřní komponent inscenace, do jisté míry nahrazuje scénografii. Zvuková metafora funguje na úrovni metafory scénické. Součástí příprav inscenace bylo mimo jiné natáčení zvuků přírody i lidského dechu v rakouských Alpách.

Text napsal dramaturg Matěj Samec. Inspirací pro něj byla kniha Matka a tužka Josefa Winklera, kde rakouský autor řeší svůj vztah k matce a domovu. Ve spolupráci s režisérkou Natálií Deákovou pak vznikla inscenace dál rozvíjející toto téma.