fbpx

Maneki Neko, vábící kočka od Mirai

kapela Mirai
  • Monika Maršálková

Maneki Neko, tak se jmenuje nové album skupiny Mirai. Název je jako u předešlých dvou alb opět japonský a odkazuje tak na zpěvákův původ. Neko v překladu znamená kočka a maneki pozvání, což se dá volně přeložit právě jako vábící kočka, kterou jste určitě zahlédli ve výlohách některých obchodů či v restauracích.

Kapely Mirai a jejího frontmana Mirai Navrátila je teď všude plno. V poslední době zažívá velký vzestup, o čemž svědčí i nedávné vítězství v anketě Český slavík v kategorii hudebních skupin. Oproti kapele Kryštof, která skončila druhá, získali náskok 5000 hlasů. Jisté zviditelnění skupině přinesla také účast Mirai Navrátila v soutěžním pořadu StarDance, ačkoli svou účast musel předčasně ukončit. Nyní navíc, po téměř dvouleté práci, Mirai vydali čtvrtou desku a pomalu se chystají na koncert v O2 areně, který proběhne v září příštího roku.

Album Maneki Neko, jehož stopáž je něco málo přes půl hodiny, obsahuje jedenáct skladeb. Vydání alba proběhlo 11. 11. 2021, čímž odkazuje na zpěvákovo oblíbené číslo. Stěžejními autory písní jsou Mirai Navrátil a Ondřej Fiedler, který je rovněž hudebním producentem celého díla. Na textech se ale podíleli také Jan Vávra, David Stypka nebo Pokáč.

Celkově album působí velice pohodovým dojmem. Kombinace klasických a elektronických nástrojů dodává desce specifický podkres, který zní velmi originálně. Příště by bylo ale lepší nezůstávat tolik na povrchu a projevit více emoce.

První singl z alba kapela vykopla už v červnu. Nedopadl ale úplně šťastně. Ačkoli reakce tuzemských posluchačů byly veskrze příznivé a píseň Volám se stala hitem, ozvala se řada cizinců a skupinu nařkla z plagiátorství. Údajně zkopírovala melodii a refrén písně Interlude: Shadow jihokorejské skupiny BTS. S tím Mirai samozřejmě nesouhlasí a nezbývá, než aby si názor udělal každý sám.

Další skladba, kterou čtyřčlenná kapela vydala, se jmenuje Yesterday. K ní si Mirai přizvali rappera Pauliho Garanda. Ten sice nemá v písni mnoho prostoru, ale ladí jim to spolu dobře. Stejně jako v některých dalších písních z nového alba mísí i Yesterday češtinu s angličtinou, díky čemuž se texty hezky rýmují. Co osobně považuji za trochu nešťastné, je výběr názvu. Může se zdát jako kalkul, když se jedna z nejznámějších skladeb od Beatles se jmenuje rovněž tak.

Za nejzdařilejší bych označila klavírní píseň Lítej, kterou kapela věnovala zesnulému zpěvákovi Davidu Stypkovi. S ním hudebníky pojilo přátelství a město Frýdek-Místek, ze kterého všichni pocházeli. Lítej je plné emocí, čímž působí tak nějak opravdověji – na rozdíl od ostatních skladeb, které nejdou tolik do hloubky.

Zbylé písně bych shrnula jako „náladovky“. Jejich texty jsou snadno zapamatovatelné a mají chytlavou melodii. Témata se točí kolem přátelství, vztahů, nostalgie či klasických problémů nezadaných a bezdětných lidí, kterým táhne na třicet. To se nejvíce projevuje v písni Narozeniny, kterou bych označila za nejslabší. Na druhou stranu text „Dneska mám narozeniny, neptej se kolik mi je …“ se posluchačům bezesporu usadí v hlavě a na koncertě ho bude každý znát a zpívat.

Celkově album působí velice pohodovým dojmem. Kombinace klasických a elektronických nástrojů dodává desce specifický podkres, který zní velmi originálně. Písně jsou různorodé a každý si tam najde to svoje. Příště by bylo ale lepší nezůstávat tolik na povrchu a projevit více emoce.

Tak co nalákalo i vás Maneki Neko? Písně z nového alba si můžete poslechnout i naživo. Kromě zmíněného koncertu v O2 areně chystá kapela i další vystoupení. Po pražském listopadovém křtu desky čekají Mirai ještě dva únorové, a to v Brně a jejich rodném Frýdku-Místku.

80 %

Celkové hodnocení

Maneki Neko / Mirai

  • Žánr

    pop

  • Stopáž

    33:58

  • Vydavatel

    Universal Music

  • Rok vydání

    2021