fbpx

Nejdražší hudební nástroje světa

harfa Ludvik XV
  • Martin Roháček

Snoubí se v nich řemeslné umění dávných i současných mistrů a linuly se z nich nejkrásnější tóny a nejslavnější melodie historie. Nejdražší hudební nástroje stojí za zvukem Beatles, Nirvany a dalších legend, které udávaly směr ve svých žánrech. Čím ještě dosahují výjimečnosti? A jakou cenovku by měly dnes? Udávaná cena u jednotlivých hudebních nástrojů uvádí, jaká by byla aktuální cena nástroje. Odráží tak i inflaci, která v průběhu let u dolaru nastala.

Viola zlatého období Stradivariho

Když se hovoří o houslích a dalších smyčcových nástrojích, mnoha lidem se vybaví jméno italského mistra Antonia Stradivariho. Ten za svůj život vyrobil přes 1100 nástrojů, přičemž značná část se dochovala do dnešní doby a neztratila nic ze své kvality. Díla Antonia Stradivariho naprosto dominují žebříčku nejdražších hudebních nástrojů a hned několik jich překročilo hranici 10 milionů dolarů. Zatím nejvyšší cenovkou se může pyšnit viola MacDonald z roku 1719, která získala jméno podle jednoho ze svých minulých majitelů, barona Godfrey Bosville Macdonalda. V roce 1961 tento klenot zakoupila společnost Phillips za 81 000 dolarů pro Petera Schidlofa a po jeho smrti v roce 1987 zůstala jeho rodině. Do dnešního dne se dochovalo pouhých 10 Stadivariho viol, tuto navíc vyrobil ve svém takzvaném „zlatém období“. A i když podle virtuosa Aarona Carpentera bude trvat několik let opakovaného hraní, aby se viole vrátil její ideální zvuk, nic to nemění na její vzácnosti. I proto jí aukční síň Sotheby‘s oceňuje na 45 milionů dolarů. Cena stále platí, neboť viola zatím svého nového majitele nenašla.

Cena: 987 000 000 korun

Ikonická kytara 90. let

Když v roce 1991 vyšel singl Smells Like Teen Spirit od americké grunge rockové skupiny Nirvana, zrodila se jedna z ikon 90. let. Především díky tomuto hitu se prodalo přes 30 milionů kopií alba Nevermind. Ačkoli na akustickém koncertě MTV Unplugged in New York v roce 1993 kapela svůj nejznámější song nezahrála, vystoupení nadchlo nejen věrné fanoušky, ale své pevné místo si vydobylo i v hudební historii. Magazín Rolling Stone živou nahrávku z koncertu vyhlásil 313. nejlepším albem všech dob. Kytara, na kterou zde frontman Kurt Cobain hrál, šla v roce 2020 do aukce. Odhadovaná cena se pohybovala v rozmezí 1 až 2 milionů dolarů. Nakonec ale za ni Peter Freedman, majitel společnosti Røde Microphones, zaplatil přes 6 milionů dolarů.

Cena: 141 600 000 korun

Piano oscarových milenců

Oscarový snímek Casablanca, ve kterém excelují Ingrid Bergman a Humphrey Bogart, považují mnozí za nejlepší romanci všech dob. Příběh se odehrává na pozadí druhé světové války a zavede diváka do města Casablanca v Maroku, které je součástí s nacisty kolaborující Francie. Československý odbojář Victor Lázslo (postava inspirovaná skutečnou osobou – Janem Smudkem) prchá se svojí ženou Ilsou. Ta ale v jednom baru potkává svoji ztracenou lásku, Ricka Blaina. Všimne si jí poté, co Ilsa požádá pianistu o zahrání skladby As Time Goes By. A právě toto piano bylo 72 let po vydání filmu vydraženo aukčním domem Bonham za 3,4 milionu dolarů. Přes 3 miliony dolarů zaplatil nový majitel i za křišťálový klavír vyrobený pro olympiádu v Pekingu.

Cena: 87 800 000 korun

Bicí nejznámější kapely světa

The Beatles nemusíme představovat. Tito čtyři hudebníci z Liverpoolu ovládli 60. léta 20. století a jejich alba se v historickém žebříku řadí na nejvyšší příčky. Společnost EMI odhaduje, že kapela prodala více než miliardu desek a magazín Rolling Stone jim přiřknul zlato v seznamu 100 největších umělců historie. Radost z jejich úspěchu mohou mít i zástupci aukční síně Julien’s. Ta v roce 2015 vydražila bicí soupravu Ringo Starra značky Ludwig za 2,1 milionu dolarů. Odhadovaná cena přitom byla o poznání nižší, a to mezi 300 000 až 500 000 dolary. Šťastným majitelem bicích je James Irsay, vlastník a výkonný ředitel klubu Indianapolis Colts z americké NFL. Ten je známým sběratelem hudebnin a patří mu kytary Johna Lennona, Elvise Presleyho, Paula McCartheyho či Boba Dylana. Ve své sbírce má například také originální rukopis románu Na cestě od Jack Kerouaca, za který zaplatil téměř 2,5 milionu dolarů.

Cena: 54 000 000 korun

Zdroj fotografie: Julien’s Auctions

Pýcha otce flétnistů

Ačkoliv flétny nepatří mezi sběrateli k nejžádanějším hudebním nástrojům, nalezneme tu přinejmenším jeden unikát. V roce 1987 se vydražila flétna Williama Kincaida od společnosti Verne Q. Powell Flute za 187 000 dolarů. O více než 100 000 tak stále překonává další z řady luxusních fléten. Tento nástroj z roku 1939 je vyroben z tenkostěnné platiny s klíči ze sterlingového stříbra a původně byl určen pro Světovou výstavu v New Yorku. Zde ji celou dobu hlídala stráž. Později si ji zakoupil William Kincaid, který je považován za otce amerických flétnistů. Po své smrti ji pak odkázal své žačce Elaine Shaffer, ředitelce Houstonského symfonického orchestru. Na čas mohli flétnu vidět návštěvníci Metropolitního muzea umění v New Yorku, dnes se nachází v soukromé sbírce.

Cena: 10 400 000 korun

Zdroj fotografie: Flute Builder

Saxofon hybatele jazzu

Ani ušlechtilá mosaz, drahokamy nebo zlato. Nejvzácnější saxofon světa je vyrobený z plastu. V roce 1994 jej vydražil londýnský aukční dům Christie‘s v přepočtu za zhruba 144 000 dolarů. Na tento altový saxofon nehrál nikdo jiný než Charlie Parker, známý též jako Bird (na fotce úplně vpravo). Ten si jej zvolil pro své účinkování na slavném koncertu Jazz at Massey Hall, který v roce 1953 proběhl v Torontu. Podle mnohých to byl „nejlepší jazzový koncert v historii“. Bylo to poprvé i naposledy, co spolu hráli saxofonista Charlie Parker, trumpetista Dizzy Gillespie, pianista Bud Powell, basista Charles Mingus a bubeník Max Roach jako kvintet. Dva roky po tomto vystoupení Charlie Parker předčasně zemřel ve věku 34 let. Přesto stihl zahrát klíčovou roli při vývoji bepopu. Dnes je saxofon Grafton Parker součástí sbírky Amerického jazzového muzea.

Cena: 5 900 000 korun

Zdroj fotografie: Toronto Star

Harfa královské Francie

Nejdražší harfa, kterou můžete na světě najít, nepatřila žádnému konkrétnímu umělci. Nabízí ji totiž americká společnost Lyon & Healy jako svůj exkluzivní produkt. Jak již název Louis XV Special napovídá, její design je inspirovaný rokokem, konkrétně dobou francouzského krále Ludvíka XV. Její detailně propracovaný květinový vzhled je ručně dělaný a pro pokrytí používá Lyon & Healy 23karátové plátkové zlato. Není tak divu, že se cena této překrásné harfy pohybuje okolo 189 000 dolarů.

Cena: 4 100 000 korun

Zdroj fotografie: Lyon Healy

Líbil se vám článek? Podpořte nás.