fbpx

Krásy a chutě Varšavy

Varšava Staré město
  • Monika Maršálková

Polské město bylo za druhé světové války téměř celé zničeno. Přestože zde většina staveb vznikla teprve v minulém století, neubírá to Varšavě na kráse. Naopak, spojením moderních výškových budov se starší architekturou vzniklo zcela jedinečné město, které stojí za návštěvu.

Varšava, hlavní město sousedního Polska, není tak navštěvovaná a oblíbená turisty jako jiná hlavní města. Což je ale velká škoda. Pravda, pro nás není tak blízko jako Berlín nebo Vídeň, ale z Prahy (popřípadě Ostravy) jezdí přímé spoje. Cesta vám zabere okolo devíti hodin, takže je určitě dobré tam minimálně jednu noc přespat. Stejně byste za jeden den všechno nestihli. Nevěříte? Pokusíme se vás tedy přesvědčit, že i moderní město s minimem historických památek má co nabídnout.

Varšava, zdroj fotografie: Pixabay

Hned po příjezdu vás jistě překvapí množství mrakodrapů, díky nimž se Varšavě přezdívá evropský New York. Nachází se tu dokonce i nejvyšší budova v celé Evropské unii, Varso Tower, která měří neuvěřitelných 310 metrů.

Charakteristickou budovou Varšavy je ale Palác kultury a vědy, který byl postaven v roce 1955 v socialistickém stylu. Památka je přístupná veřejnosti a za poplatek vás výtah vyveze do 30. patra, odkud je krásný výhled na celou Varšavu. Doporučuji tam vyrazit těsně před setměním, abyste viděli město za světla i za tmy.

Palác kultury a vědy, zdroj fotografie: Wikimedia Commons

Ovšem to nejhezčí z Varšavy je Staré město, které je zapsané na Seznamu světového dědictví UNESCO. Ve Starém městě si nenechte ujít Královský hrad, sloup krále Zikmunda III. či Staroměstské náměstí, kde stojí socha Varšavské mořské panny.

Dalším lákadlem může být také největší a nejkrásnější park Varšavy s názvem Łazienki, ve kterém se ukrývá palác na vodě, amfiteátr a další krásné památky. Milým zpestřením procházky jsou veverky, kterých je v parku požehnaně a vůbec se nebojí!

Łazienki, zdroj fotografie: Roman Eugeniusz / Wikimedia Commons

Varšava nabízí také řadu zajímavých muzeí. Muzeum varšavského povstání je jedinečné místo, které vám pomůže porozumět současné Varšavě. Zajímavé a zároveň poučné může být Polin, muzeum dějin polských židů nebo polské Národní muzeum. Za návštěvu také určitě stojí Centrum Nauki Kopernik, které patří mezi největší vědecká centra v Evropě.

Někdo možná objevuje nová místa skrze jídlo. Polsko má řadu svých typických pokrmů a ve Varšavě najdete několik restaurací, které se na místní tradiční jídlo specializují. Jednou z nich je třeba Gościniec Polskie Pierogi. Nachází se v centru Starého města a můžete si zde pochutnat třeba na pirozích.

Warszawa Wschodnia by Mateusz Gessler, zdroj fotografie: archiv podniku

Další zastávkou pro tradiční polské jídlo může být restaurace Stary Dom nebo Warszawa Wschodnia by Mateusz Gessler, kde vaří polskou a francouzskou kuchyni. Podnik má navíc otevřeno 24 hodin denně. Pokud chcete do restaurace, kde zažijete nejen kulinářský zážitek, zkuste Different. Jde o restauraci ve tmě, kde se o vás postarají nevidomí. Hledáte-li levnější a rychlejší alternativu, můžete v Polsku navštívit některý z mléčných barů, jež jsou pozůstatkem minulého režimu. Vyzkoušejte třeba Prasowy nebo Polny Bar Mleczny.

Na všechna zmíněná místa se snadno dostanete městskou hromadnou dopravou. Ta ve Varšavě funguje skvěle. Určitě doporučuji koupit si alespoň 24hodinovou jízdenku, na kterou se svezete autobusem, tramvají i metrem.

Zdroj úvodní fotografie: Pixabay