fbpx

Cestujte s Workaway

Workaway
  • Monika Maršálková

Táhne vás to do zahraničí? Na týden, měsíc nebo ještě déle? Vyrazit na druhý konec zeměkoule není v dnešní době téměř žádný problém. Cestování je skvělá věc, která nás sice obohatí o celou řadu zkušeností, ale zároveň nepatří mezi nejlevnější záležitosti. Existují však organizace, které nám mohou cestování zjednodušit a také ušetřit finance. Mezi ně patří například Workaway.

Jedná se o nezávislý projekt několika nadšených cestovatelů. Jejich cílem bylo vybudovat platformu pro podobné nadšence, kteří rádi poznávají nová místa a k tomu se chtějí stát víc než jen turisty a zapojit se do života místní komunity. Workaway je tak pro každého, kdo je ochotný pracovat výměnou za stravu a ubytování. A že takových lidí se najde dost – Workaway dnes využívá tisíce aktivních cestovatelů. Celé to funguje jako v pohádce: vyrazíte do světa a za trochu práce dostanete něco k snědku a nocleh. Akorát je to jednodušší v tom, že se se svými hostiteli domluvíte už dopředu.

Jak to funguje

Nejprve je potřeba zaregistrovat se na Workaway.info. Buď jako jednotlivec, nebo se lze přihlásit i v páru, pokud chcete cestovat s někým dalším. Teď přijde pro někoho možná nepříjemné placení. Členský poplatek pro jednotlivce činí 39 € a za dvojici 49 € za rok. Své budoucí hostitele můžete vyhledávat i bez registrace, ale pokud budete chtít někoho kontaktovat, už je potřeba zaplatit. Díky tomu je ale Workaway bezpečnější.

Následně si vyberete místo, které byste rádi navštívili, a také konkrétního hostitele. Ten by měl mít na svém profilu nejen seznam činností, které po vás bude vyžadovat, ale také popis své domácnosti, členů rodiny a fotky. Tyto informace si důkladně prostudujte, ať se nespálíte.

Je dobré si předem rozmyslet, co umíte nebo co byste se rádi naučili. Mezi nejčastěji nabízené činnosti patří práce na zahradě, v domácnosti či hlídání dětí. Hostitelem ale nemusí být jen rodina. Může jít třeba o farmu, místní komunita nebo školu v Africe. Na výběr je pestrá škála možností a hostitelů.

Obvyklá pracovní doba je šest hodin denně od pondělí do pátku, ale záleží na hostiteli. Odpoledne a víkendy máte volné na cestování. Samozřejmě si můžete něco i vydělat, ale pak je třeba počítat s tím, že budete pracovat více.

Osobní zkušenost

Já sama jsem Workaway využila. Spolu s kamarádkou jsme navštívily Severní Irsko a byly jsme velice spokojené. Naši hostitelé byli milí a brali nás na výlety i do místních hospod.

Určitě je důležitá prvotní komunikace s hostitelem, abyste po příjezdu nebyli zklamaní. Ptejte se ho na cokoliv, i na sebemenší detaily. Aspoň s ním budete pravidelně v kontaktu. Nezapomeňte si také pročíst recenze. Zároveň je žádoucí, abyste i vy vypadali pro hostitele důvěryhodně. Určitě také neuděláte chybu, když na seznámení dovezete některé typicky české potraviny nebo jim uvaříte některý z pokladů naší kuchyně. Pokud budete chtít ve svém volnu cestovat, je dobré si zjistit, jak v daném místě funguje hromadná doprava, abyste pak nebyli závislí jen na hostiteli.

Výhodou Workaway je, že není omezen věkem a ani časově. Můžete odjet klidně jen na týden, ale osobně bych doporučila vycestovat alespoň na 14 dní. S Workaway skutečně platíte jen za registraci a dopravu a čím delší dobu u hostitele strávíte, tím spíše se vám to vyplatí.

Největší výhodou cestování pomocí Workaway je obrovská zkušenost. Poznáte, jak místní lidé skutečně žijí. Naučíte se něco nového a určitě se zlepšíte i v jazyce. Pro někoho může být jazyková bariéra stresující, ale nemusíte se bát. Ze své vlastní zkušenosti vím, že se to dá zvládnout, i když cizí jazyk tolik neovládáte.

Pokud nejste tento typ cestovatele, ale rádi poznáváte nové lidi, kulturu či jazyk, můžete se stát sami hostiteli. Stačí mít doma místo navíc a vymyslet, s čím by vám vaši hosté mohli pomoct.

Zdroj úvodní fotografie: Unsplash