fbpx

Retro vs. vintage

retro
  • Pavla Kalousová

Jaký je mezi těmito pojmy rozdíl v souvislosti s módou? Může se zdát, že žádný nebo jen minimální. Oba styly v sobě totiž obsahují jistou dramatičnost až teatrálnost, díky níž jsou jejich nositelé nepřehlédnutelní. Móda se tak stává zábavnou hrou a kreativitě se meze nekladou – vše je dovoleno. A přeci se od sebe navzájem v určitých aspektech liší. Pojďme se podívat, co dané styly definuje a co vám mohou nabídnout.

Vintage

Jako vintage označujeme předměty a kousky oblečení, které jsou staré desítky let, a přitom jsou stále plně funkční a slouží svému původnímu účelu. Dodnes si vzpomínám na babiččinu úchvatnou, ručně zdobenou halenku, kterou jí ušila její matka a která se v naší rodině dědila z generace na generaci. Já sama jsem ji nejraději nosila ke klasickému černému kostýmu, ale skvěle vypadala i v ležérní kombinaci s džíny.

retro

V zahraničí najdeme celou řadu obchodů specializujících se na vintage styl odívání. Za zmínku stojí londýnský Camden Market (například obchody Collectif nebo Time Tunnel Vintage), kalifornský Rose Bowl či Clignancourt v Paříži. Také u nás jich pár najdeme. Mezi mé nejoblíbenější, které doporučuji vyzkoušet, patří pražský Aristokrat Vintage (dámská móda) a Scoro Coco (pánská móda) a brněnská Retro Komnata.

Někteří prodejci staré oblečené sami přešívají a upravují. Například jej doplní o vlastní výšivky a další zdobení, a tím mu dají novou tvář. I tak při pořízení vintage kousku musíme počítat s nutností drobných úprav, aby nám oděv dokonale seděl. Pak už jej snadno zkombinujeme se současným oblečením a doplňky. Vintage kousek dodá našemu outfitu nádech starých časů a originality. Navíc šaty ušité před několika dekádami mnohdy svou kvalitou předčí oblečení ušité v současnosti.

Retro

Zpátky do minulosti nás spolehlivě vezme také retro styl, který v posledních letech nabývá na popularitě. Rozdíl oproti vintage je ten, že retro vychází ze střihů minulých dekád, ale oblečení je ušité za pomoci moderních technologií a ze současných látek.

Velké módní domy čerpají inspiraci ze svých archivů a často se vrací ke svým nejúspěšnějším kolekcím, jejichž slávu se snaží znovu oživit. Lokální designéři pak vychází z dobových fotografií a ušijí vám retro oblečení na míru. Někteří návrháři nabízí i následný servis jako výměnu podšívky, úpravy a opravy šatů. Perfektní zkušenost mám s designérkami Simonou Toškovou a Hanou Noble.

Osobně nejčastěji vyhledávám šaty ve stylu 50. let 20. století, které se vyznačují vypasovaným živůtkem a rozevlátou kolovou sukní. Minulá sezona se nesla ve znamení 80. a 90. let, tento rok budou na výsluní opět 60. léta s ikonickou černobílou kostkou a hravá 70. léta s rozverným hippie stylem. Na přehlídkách módních domů se opět objevují zvonové kalhoty, dlouhé šaty, abstraktní vzory či na sebe navrstvené květinové potisky.

Nenechte se však unést – i při nákupech oblečení platí, že méně je někdy více. Vintage i retro kousky zakomponujte do svého outfitu s citem. Určitě však platí, že pořízením staršího a lokálně produkovaného oblečení přispíváme k ekologii, udržitelnosti a podporujeme místní výrobce. Což, jak jsme si vysvětlili v minulém článku, je důležité.

Zdroj fotografií: Unsplash