fbpx

Réunion: vodopády, vanilka a žraloci

  • Michaela Přindišová

Francouzský ostrov Réunion láká turisty na dechberoucí vodopády, neuvěřitelné výhledy, průzračný oceán a tropické ovoce čerstvě utržené ze stromu. Dokáže toho však nabídnout daleko víc. Přestože svou rozlohou nepatří tento ostrov k největším, rozmanitost zážitků dokáže uspokojit i ostřílené cestovatele.

Možná vás překvapí, že k tomu, abyste navštívili Réunion, nepotřebujete pas. Jelikož je ostrov francouzským departamentem v Indickém oceánu, patří (podobně jako Martinik) do Evropské unie. V jednom z nejvzdálenějších míst EU pohodlně zaplatíte eurem, využijete svá evropská data nebo zdravotní pojištění. Rozloha ostrova je okolo 2500 km2, a tak jej autem celý objedete za pouhé čtyři hodiny. Na Réunionu žije 800 tisíc obyvatel, přičemž nejlidnatější je hlavní město Saint-Denis.

Foto: Michaela Přindišová

Počasí je zde stálé a i v zimě se dočkáte teplot okolo 23 °C. Typická je vysoká vlhkost, která je však úžasně prospěšná místní vegetaci. Ne nadarmo se proto Réunion přezdívá „zelený ostrov“. Tyto podmínky přitom dávají prostor zemědělství, které produkuje značné množství místních potravin.

Ovoce, vanilka, kari a rum

Nejčastěji pěstovaným ovocem je liči, mango, ananas a banány. Ty najdete v podstatě na každém rohu a místní z nich vyrábí marmelády, sušené ovoce či dokonce alkohol. Mezi další oblíbené plodiny, které potkáte v zahradách, patří avokádo, chlebovník (jackfruit), pomelo, granátové jablko nebo pitahaya (dragon fruit).

Další lokální specialitou je vanilka. Réunion, ač malý, je jedním z největších světových exportérů vanilky. Na ostrově najdete hned několik míst, kde se o tomto voňavém zázraku dozvíte více. Kromě exkurze do výroby si ve „vanilleriích“ můžete zakoupit i celou řadu produktů s vanilkou. Na našem seznamu suvenýrů byly od samého začátku.

Co také nesmíte určitě minout, jsou smažené taštičky samosa s různými náplněmi: sýr, salám, chilli, … Podobně jako ovoce je najdete na každém rohu a na místních trzích. Další pochoutkou je Le Cari Poulet. Směs kuřete a zeleniny obalené kari, která se podává s rýží. Zapít to můžete tradičním nápojem, kterým je bezpochyby rum. Třtina roste téměř všude, a tak v obchodech najdete nepřeberné množství druhů rumu včetně ochucených. Asi netřeba dodávat, že nejvíce typickým suvenýrem, který si na Réunionu můžete pořídit, je rum s příchutí vanilky.

Vodopády, sopka a průzračný oceán

Navštívit Réunion a nevidět vodopády uprostřed zelených hor je zkrátka nemožné. Těmi nejkrásnějšími, které byste si neměli nechat ujít, jsou Cascade de Grand Galet a Cascade Jacqueline. Oba najdete na jihu ostrova, nacházejí se kousek od sebe. Vodopádů je na ostrově mnohem víc, takže jejich prohlížením můžete strávit značnou část pobytu. Jakmile vás omrzí, vydejte se k jedné z největších aktivních sopek na světě, Piton de la Fournaise. Najdete ji také pod jednodušším označením Le volcan. A nebojte, nevšední podívanou si vychutnáte z bezpečí vyhlídkové trasy, dostatečně daleko od erupcí sopky.

Réunion je oblíbený nejen turisty, ale také žraloky, kteří kolem plují při své trase (tzv. sharks highway) mezi Afrikou a Austrálií. Na celém ostrově proto platí zákaz koupání a chození do vody. Přesto lze najít pár míst, kde si užijete průzračný oceán. Existuje několik pláží, které jsou obklopené korálovými bariérami, a jsou tak bezpečné. Na dalších místech zase hlídají potápěči a lodě, aby si nadšenci do vodních sportů mohli zasurfovat nebo se potápět.

Na závěr: jak nejlépe cestovat?

Ať už se rozhodnete na ostrově dělat cokoliv, bez auta to bude obtížné. Ve městě si sice můžete pohybovat s pomocí hromadné dopravy Citalis, ale na odlehlá místa a do přírody vás nedoveze. Auto si proto zařiďte hned po příletu na letiště Roland Garros, kde ho na konci pobytu také vrátíte. Doporučuji také číst recenze na ubytování a pokud máte možnost, nejprve si ubytování prohlédněte. Místní standardy se od těch našich hodně liší. A to může vyvolat rozčarování, zvlášť pokud cestujete i s dětmi.

Úvodní fotka: Unsplash