fbpx

Obrazem: Co nám nedá den má noc

  • Soňa R. Hanušová

V prostorách bývalého pražského kláštera sv. Gabriela, který je dnes známý pod jménem Gabriel Loci, se uskutečnil druhý ročník Art festivalu Co nám nedá den má noc. Návštěvníci od 15. do 19. června mohli zhlédnout díla rezidentních umělců, kteří mají ateliéry přímo v Gabriel Loci, i hostujících malířů zachycující figurativní tendence na současné výtvarné scéně.

Poněkud netypický název multižánrového uměleckého festivalu tvoří nepříliš známý palidrom, tedy text, který se z obou stran čte stejně. Na výstavě, na níž se organizačně podílel Gabriel Loci spolu s The Chemistry Gallery, se představilo více než 60 autorů. Domácí umělci tvořili zhruba polovinu z celkového počtu a nechyběla mezi nimi ani Michaela Červená, která se stala vůbec prvním rezidentem v prostoru Gabriel Loci. Spolu s ní své hravě barevné malby ukázala veřejnosti i Dominika Schmidt.

Svůj ateliér má v Gabrielu Loci také malířka Laura Limbourg, držitelka Ceny kritiky za mladou malbu. Ve svých dílech podtrhuje závažnost problematiky prostituce a sexuální turistiky. Dalšími rezidenty, kteří se na festivalu svou tvorbou podíleli, byli například Jakub Klíma, Tereza Sýkorová, Matěj Kvasnička či Filip Klučiarovský a další.

Spolu s jejich obrazy bylo možné zhlédnout také dílo hostujícího malíře Aleše Brázdila, který se ve své tvorbě soustředí na figurální téma a psychologicky vypjaté portréty. Dalším z vystavujících umělců byl Tomáš Jetela. Styl důsledného figuralisty lze označit za expresivní. Malbu propojuje s výstřižky z knih či časopisů, které jsou součástí jeho výtvarného rukopisu.

Své dílo představil také Pavel Šmíd, jenž rovněž zpracovává téma figury. Zatímco v případě Tomáše Jetely zobrazují obrazy solitérní postavy, Šmíd tvoří působivá velkoformátová plátna zachycující vizuálně atraktivní davové scény. Řadu hostujících umělců doplnil sochař Matyáš Chochola, vítěz ceny Jindřicha Chalupeckého, a malíři Jiří Marek, Karolína Nerolická či Ondřej Roubík.

Díla všech umělců byla rozesetá po celém areálu Gabriela Loci, a to uvnitř i venku. Během pěti dnů nabídl festival kromě výstavy samotné i další program v podobě tance, koncertů, letního kina, lekcí jógy či nedělního brunche od KRO Kitchen. Součástí festivalu byla také NFT Gallery, která představila na velkém formátu digitální umění mladých českých tvůrců.