fbpx

Obrazem: ZeMě

  • Monika Maršálková

V prostorách Historické budovy Národního muzea je od května přístupná výstava s názvem ZeMě. Krátké, ale přesto výstižné pojmenování doplňuje motto „Záleží na mně, jaká bude Země“. Expozice představuje téma udržitelnosti a prostřednictvím konkrétních příkladů z každodenního života ukazuje, jak každý z nás může přispět k lepšímu stavu naší zeměkoule.

Ochrana životního prostředí a udržitelnost jsou důležitými tématy, která si zaslouží mnohem více pozornosti. Národní muzeum si uvědomuje potřebu vzdělávat naši společnost i v těchto oblastech a připravilo na toto téma velmi zdařilou výstavu. Ve dvou místnostech se rozkládá sedm tematických ostrovů věnujících se převážně spotřebě, produkci či vnímání prostředí kolem nás. Komplexní problematika je tímto způsobem šikovně rozdělena do několika „kapitol“ a dává každé dostatek prostoru. Hlavní cílovou skupinou jsou žáci základních a středních škol, pro něž muzeum nabízí i hodinovou komentovanou prohlídku, ale vítaní jsou samozřejmě všichni.

ZeMě, foto: Filip Brtek

Výstava nemá pevně daný začátek ani konec. Je jen na vás, kde s prohlídkou začnete. Jestli je vašemu srdci blízké jídlo, stejně jako mně, vypravíte se nejprve na ostrov s ledničkou. Zde se dozvíte, jak správně uchovávat potraviny, aby vám co nejdéle vydržely. Sníst, či nesníst? Zapeklitá otázka při kontrolování data spotřeby a minimální trvanlivosti vám bude zase o něco jasnější. Nechybí ani videoukázky s recepty, v nichž nepřijde ani trochu jídla nazmar.

Víte, kdo a kde vyrobil oblečení, které máte právě na sobě? Zjistíte, co vlastně znamená pojem fast fashion, a kde lze naopak najít „pomalou módu“. (O udržitelném šatníku si ostatně můžete přečíst i u nás.) Zároveň si tu můžete vyzkoušet své šicí schopnosti, které se vám budou hodit k opravování poškozeného oblečení. Další z ostrovů se věnuje vodě, její narůstající spotřebě a nutností s ní šetřit. Nechybí ani problematika oteplování klimatu či odpadu, který neustále přibývá a je třeba vědět, jak s ním nakládat, případně jak se mu vyhnout úplně. Natrénovat si stavění budky pro ptáky můžete na ostrově zabývajícím se biodiverzitou, tedy vším živým kolem nás.

ZeMě, foto: Národní muzeum

Druhá místnost je zasvěcená upcyclingu. Zde se můžete inspirovat tipy, jak dát druhý život věcem, které byste normálně vyhodili. V příjemném prostředí s křesílky si můžete třeba zahrát některou z deskových her nebo si prolistovat tematicky zaměřené knihy. Na velké projekční stěně se promítá video, jež návštěvníky navádí zkusit některou z výzev nazvaných například Lokální jedlík či Kompostář.

Rozhodně stojí za to zmínit, že téměř celá výstava je vytvořená z recyklovaného materiálu předchozí expozice – tento proces je tu dopodrobna popsán. Vtipná, hravá a zároveň velmi poučná výstava ZeMě s popisky jak v češtině i angličtině na vás v Národním muzeu počká do konce roku 2022. Během této doby bude probíhat také doprovodný program, a to nejen v budově Národního muzea, ale také v Letohrádku Kinských či v prostorách přírodovědeckého depozitáře v Horních Počernicích.

Úvodní fotografie: Národní muzeum