fbpx

Na výlet do Budapešti

  • Monika Maršálková

Maďarské hlavní město, jež se rozkládá po obou březích Dunaje, patří k evropským klenotům. Mnozí přirovnávají krásu Budapešti k Praze, ale osobně bych řekla, že obě města jsou jedinečná a každé má své vlastní kouzlo. Obdivovat můžete nejen celou řadu historických památek, kterým dominuje maďarský parlament, ale město je zároveň vyhlášené svými lázněmi. Na své si v Budapešti přijdou i milovníci guláše, langošů nebo pikantních uzenin.

Historie Budapešti sahá do roku 1872, kdy došlo ke spojení tří původně samostatných osad: Pešť, Buda a Óbuda. Velkou roli v tom sehrál Řetězový most, který spojil oba břehy Dunaje. I když od té doby mostů ve městě přibylo, je ten Řetězový stejně nejhezčí a rozhodně by vašim očím neměl uniknout. Nejen na most, ale také na zmíněný maďarský parlament budete mít skvělý výhled z Budínského hradu, který se tyčí na levém břehu Dunaje. Pokud se vám nebude chtít pěšky, můžete využít historickou pozemní lanovku, která vás vyveze do komplexu Budínského hradu. Jeho součástí je též gotický Matyášův chrám, v němž proběhly poslední dvě korunovace uherských králů, a Rybářská bašta. Ačkoliv jsem na začátku článku lákala na dobré jídlo, v těchto místech ho nehledejte. Rybářská bašta, jež nese název po rybářské vesnici, je součástí zdi Budínského hradu a byla postavená za účelem obrany.

Řetězový most, foto: Unsplash

Přejdete-li přes most do části bývalé Pešti, ocitnete se u největšího symbolu města – budovy parlamentu, která je krásná nejen zvenku. Pokud se rozhodnete pro prohlídku vnitřních prostor, doporučuju koupit si vstupenku předem online. Za povšimnutí stojí také desítky párů bot na nábřeží Dunaje, které připomínají hrůzy druhé světové války. V centru Pešti nevynechte Náměstí hrdinů a ulici Dohány, kde se nachází druhá největší synagoga na světě. A když se vypravíte na Gellértovu horu, na jejímž vrcholu stojí Citadela, budete mít celou Budapešť jako na dlani. Hlavní město Maďarska je čarokrásné i po setmění, kdy jsou nasvícené některé zmíněné památky okolo Dunaje. V létě si nenechte ujít Markétin ostrov, jehož největším lákadlem je hudební fontána se světelnou show.

Po dlouhé procházce a obdivování památek přichází na řadu zasloužený relax. Kde jinde než v lázních. Mezi nejoblíbenější a zároveň největší patří termální lázně Széchenyi, které nabízí osmnáct bazénů s léčivou vodou a rovněž tu mají i venkovní plavecký a zábavní bazén, takže si to v nich užije každý. Za návštěvu stojí také secesní Gellértovy lázně nebo méně turistické lázně Dandár.

Lázně Széchenyi, foto: Unsplash

A teď už opravdová bašta! Ve městě se nachází celá řada tradičních restaurací. K těm nejlépe hodnoceným patří rodinný podnik Rosenstein, čemuž odpovídají i částky na jídelním lístku. Místní klasiku za příznivější ceny nabízí třeba restaurace v centru města Tüköry Étterem nebo Hungarikum Bisztró. Ikonické místo v industriálním prostoru je stylový Kiosk nabízející jídlo z celého světa. V Budapešti také určitě navštivte alespoň jednu tržnici. Tou největší je Vásárcsarnok, která se nachází v historické budově a uvnitř jsou celá tři patra obchůdků. Zde od pondělí do soboty nakoupíte čerstvé ovoce, zeleninu a všechny maďarské pochutiny.

Vásárcsarnok, foto: Unsplash

Cesta po silnici či železnici trvá cesta z Prahy do Budapešti okolo sedmi hodin, takže si vystačíte s víkendem, ale ideální jsou alespoň tři dny. Ani peněženku vám tento výlet nezruinuje, protože ceny jsou tu značně přívětivé. Návštěva tohoto krásného města zkrátka stojí za to.

Úvodní fotografie: Unsplash