fbpx

Obrazem: Wall Street

  • Soňa R. Hanušová

Název tentokrát neodkazuje na americkou burzu, ale na první ročník uměleckého festivalu mapujícího graffiti a street art. Wall Street nepřímo navazuje na výstavu Městem posedlí, která před deseti lety tyto výtvarné směry u nás zmapovala jako první. Cílem festivalu je nejen upozornit veřejnost na zajímavé street art umělce, ale také oživit veřejné prostory Prahy. V jeho rámci tak vznikne několik nových muralů.

Street art a graffiti vznikly jako nelegální anarchistické umění, jež se vymezovalo nejen proti společnosti, ale také proti „komerčním“ a „mainstreamovým“ galeriím. Když v roce 2012 proběhla výstava Městem posedlí, šlo jistým způsobem o rebelský počin, který si dovolil přenést okrajový žánr pouličního umění do konzervativních prostor renomované galerie. Doba se však změnila a dnes je street art etablovaným směrem současného výtvarnictví. Populární mural art do něj pak vnáší prvek legality.

Nový festival se zrodil díky spolupráci s Galerií hlavního města Prahy a díky podpoře programu Umění pro město. Na prvním ročníku Wall Street se také podílí další čtyři významné pražské galerie: Villa Pellé, The Chemistry Gallery, Bold Gallery a Karpuchina Gallery. Každá z nich nabídne v průběhu festivalu jednu výstavu.

Wall Street, foto: Tomáš Rubín

Pestrá směs

Sérii zahájila hned v červnu letenská Villa Pellé stejnojmennou výstavou, tedy Wall Street, jejímž kurátorem je stejně jako před deseti lety Radek Wohlmuth. Expozice, jež je k vidění do 7. srpna 2022, nabízí devět předních zástupců domácí street art a graffiti komunity v čele s Janem „Point“ Kalábem, Jakubem „Masker“ Matuškou, Václavem „Bill the Hobo“ Matouškem nebo Michalem „Tron“ Škapou. Jejich tvorba zaplnila všechna tři patra galerie i přilehlou zahradu, přičemž některá z děl vznikla přímo pro tuto výstavu. Například venkovní „kiosek“ In Love Michala Škapy či Gravity of Light 621 Jana Kalába.

Wall Street, foto: Tomáš Rubín

Spojnici mezi jednotlivými autory nehledejte. Výstava není ohraničená tématem ani formou. Mezi vystavenými díly tak najdete malby i objekty, geometrické abstrakce i konkrétní komiksový realismus. Jedním z nejvýraznějších děl je již zmíněná plastika Gravity of Light 621 Jana „Point“ Kalába. Mezinárodně uznávaný umělec je jedním z prvních, kteří začali experimentovat s 3D graffiti, typické jsou pro něj i prostorové instalace.

Wall Street, foto: Tomáš Rubín

Zástupcem geometrické abstrakce je Petr „Zeb One“ Königsmark, jehož obrazy se vyznačují přesnými ostrými liniemi a stylovou čistotou. Mezi abstraktní umělce lze zařadit také Matěje „Bior“ Olmera. Pro jeho styl je ovšem charakteristický tzv. slash painting, tedy nahodilá, akční malba. Oba umělci tak stojí na opačných koncích abstraktního spektra. Michal „Tron“ Škapa naopak zaujme jednoznačně čitelnými obrazy. Řádnou dávku ironie do svých děl promítá Václav „Bill the Hobo“ Matoušek, jehož figury připomínají dětské výkresy.

Psí oči

Na konci června se přidala se svou výstavou 48 Portraits také pražská Karpuchina Gallery. Do 14. srpna 2022 mohou návštěvníci zhlédnout unikátní soubor 48 portrétů opuštěných psů z útulku, které zachytil kontroverzní umělec The Wa.

V čem unikátní a proč kontroverzní? Poprvé byly portréty k vidění letos v lednu v Německém pavilonu v benátském Giardini della Biennale, ovšem trochu neplánovaně. Francouzský umělec vystupující pod pseudonymem se do výstavních prostor totiž vloupal a vyměnil skutečnou výstavu – portréty německého malíře Gerharda Richtera – za psí tváře.

48 Portraits, foto: Karpuchina Gallery

Současně do konce července probíhá také výstava Jan Zdvořák: Zero Mutual Friends v Bold Gallery. Umělec v rámci expozice ukazuje způsoby vizuální abstrakce písma a za použití tradičních médií kresby a instalace nabízí varianty výtvarného zpracování textu. Slova, u nichž je důležitější, jak vypadají, než co znamenají.

Jako poslední zahájí výstavu The Chemistry Gallery, a to 4. srpna 2022. Do galerie bude následně možné zavítat do 11. září a prohlédnout si tvorbu mladého českého autora Matěje „Roke“ Jonáka. Jeho práce doplní dílo tří zahraničních účastníků prvního pražského mural art festivalu, tedy německé crew Innerfields, ukrajinského autora Interesni Kazki a umělce M-City z Polska.

Vizualizace muralu, foto: Wall Street

Vybarvená Praha

Již během startovního ročníku vzniknou v Praze nové muraly, o něž se postarají umělci Michal „Tron“ Škapa, Innerfields, M-City a Interesni Kazki. Ti oživí fasády vybraných budov na různých místech Prahy.

Organizátoři festivalu se netají ambicí udělat z Wall Street pravidelnou kulturní událost, jež by se konala každé dva roky. Při příležitosti bienále by pak v Praze vždy vznikly nové muraly a festival by opět doprovázely výstavy představující to nejlepší ze současného street artu.