fbpx

Fotoreport: Metronome Prague 2022

  • Martin Šimral

Sezona hudebních festivalů se po dvou hubených letech konečně rozjela naplno, včetně těch největších. Konec června tak patřil festivalu Metronome Prague, který se i tentokrát odehrál v areálu pražského Výstaviště. Během tří dní nabídl na osmi stagích na padesát umělců. I když se slunce střídalo s deštěm a nepohodou, největší hvězdy festivalu si diváci ujít nenechali.

Letošní ročník festivalu Metronome byl opravdu vydařený. Kromě výrazných zahraničních jmen se návštěvníci mohli těšit také na koncertní speciály tuzemských umělců či na novou hudební linku zahrnující hip hop a elektronickou hudbu. Celý festival zahájila ukrajinská kapela Go_A a hned první den vystoupil také australský zpěvák Nick Cave s kapelou The Bad Seed. Muzikant, který na scéně působí od 70. let, ukázal, že do starého železa rozhodně ještě nepatří. Jeho charakteristický hluboký hlas zarezonoval až do morku kostí.

Beckovi, který se do Prahy vrátil po neuvěřitelných 28 letech, štěstí nepřálo. Jeho koncert zkomplikovala bouřka, kvůli níž začal hrát o hodinu později. Ale začal a koncert odehrál. A diváci si jej užili dosyta, plískanicím navzdory. Hvězda alternativního rocku nevynechala ani svou nejznámější skladbu Loser, díky níž vešla do širokého povědomí. Kromě Becka druhý den festivalu zaujala také izraelská indie-folková kapela Lola Marsh, jež zahrála nové skladby z připravovaného alba.

Beck, foto: Martin Šimral / Metronome Prague 2022

Závěr festivalu patřil britské dvojici Underworld, která je na českých festivalech pravidelným hostem. V minulosti uzavírala například Colours of Ostrava. Hudebníci se proslavili především hitem Born Slippy, který je součástí soundtracku ke kultovnímu snímku Trainspotting. Díky tomu se Underworld a taneční hudba obecně dostaly do povědomí masového publika. O kvalitách dua svědčí, že i tentokrát, podobně jako kdysi v Ostravě, nalilo lidem do žil nový příval energie, přestože třídenní trsání si na některých již vybíralo daň v podobě únavy.

Underworld, foto: Martin Šimral / Metronome Prague 2022

Kromě zahraničních hvězd nabídl Metronome i řadu těch domácích. Mezi nejzajímavější počiny patřily koncerty Tatabojs na Křižíkově fontáně, který se uskutečnil bezprostředně před Beckovým vystoupením, a Mig 21, které doprovázel orchestr Národního divadla s pěveckým sborem a baletky, taktéž z Národního divadla. Na Křižíkově fontáně vystoupila také Lenny, jejíž účast na Metronome Prague byla posledním koncertem před listopadovou akcí v O2 Universum. Fanouškům už nyní ale představila několik písní z chystaného alba, jež vyjde po prázdninách.

Pokud jste si pražský hudební svátek nechali letos ujít, podívejte se alespoň na náš fotoreport. A zapište si do diářů termín 22.–24. června 2023, kdy se uskuteční další ročník

Fotografie: Martin Šimral / Metronome Prague 2022