fbpx

Bezkonkurenční čtvrtá série Stranger Things

  • Hannah Schönová

Po takřka nekonečném, tři roky dlouhém čekání se fanoušci seriálu Stranger Things konečně dočkali. V květnu mohli na Netflixu zhlédnout první polovinu čtvrté série a seriálový skvost zakončila druhá část na začátku července. Je vůbec možné, aby si nová pokračování udržela pomyslný pohár vítězů a titul jednoho z nejlepších seriálů vůbec? Odpověď zní: jednoznačně.

Za tajuplným seriálem Stranger Things stojí bratři Matt a Ross Dufferovi, kteří jsou spolu s dalšími členy týmu podepsáni pod scénářem i režií. Právě oni dali šachmat všem výrazným a podobně laděným seriálům s retrospektivní tematikou 80. let 20. století. První setkání diváků s obyvateli fiktivního městečka Hawkins proběhlo v roce 2016 a od té doby s sebou každá další série přinesla pozoruhodný příběh plný nadpřirozena. A také partu neobyčejně statečných dětí v čele s Mikem, Lucasem, Dustinem, Willem a Eleven, jež oplývá nadpřirozenými schopnostmi.

V předchozích řadách se děti musely vypořádat s krutostí monster z dimenze Upside Down. Třetí série naznačila konec trápení s antagonistou Demogorgonem, překažení ruské operace a uzavření průchodu z onoho zvráceného místa. Pozorný divák ale tušil, že si tvůrci nechávají prostor na další pokračování. Smrt šerifa Hoppera, který se při likvidaci přístroje ocitl v Rusku, si žádala objasnění. Má ale čtvrtá série co nového nabídnout? Rozhodně. Mistrovsky napsaný scénář je napěchovaný nejrůznějšími zvraty, takže se připravte na pořádný maraton. Nyní, když je venku celá série, je nutnost zhlédnout všechny díly naráz. Pojďme se ale podívat podrobněji, co pro diváky a fanoušky bratři Dufferovi připravili.

Neuběhl ani rok a zlo se opět hlásí o slovo, a to s jistým náhledem do předchozích sérií. Hrůzostrašná událost otřese městečkem Hawkins a mladí představitelé s jistotou vědí, že za vražednou příhodou se skrývá cosi děsivě nevysvětlitelného. Rozhodnou se jednat a pátrají po pohromě zvané Vecna. Lidstvo před zkázou může zachránit pouze Eleven, ovšem její schopnosti zeslábly již na konci třetí série. Překvapivě se tak vracíme do výzkumného ústavu, aby El své nadpřirozené síly získala zpět. A kdo by čekal, že se z jejího největšího nepřítele vyklube člověk s dobrými úmysly? Já tedy ne…

Zatímco Eleven usiluje o to, co jí patří, jiní členové party se snaží zastavit peklo na zemi a Willova matka Joyce se vypraví do Ruska, aby zachránila znovuzrozeného Hoppera. Vyvrcholení nastává ve druhé části série, kdy se jednotlivé postavy rozhodnou bojovat, a vzít tak osudy nevinných lidí do vlastních rukou, i když při tom mohou samy přijít o život.

Čtvrtá série Stranger Things pokračuje v okultní až hororové atmosféře, která fungovala v prvních řadách a která povětšinou funguje i tentokrát. Není tajemstvím, že nové díly byly finančně náročnější, což je nejvíce patrné na vizuálních efektech dokreslujících motivy temnoty, ale třeba také na věrohodnějších kostýmech. Navýšení rozpočtu se dotklo i rekvizit. Už žádné vysílačky a hračky sloužící k obraně před zlem, jako tomu bylo v raných epizodách, ale opravdové zbraně. Součástí příběhu jsou také flashbacky, jež osvětlí řadu otazníků ze všech předchozích sérií.

Ke stávajícímu hvězdnému obsazení (Winona Ryder, David Harbour, Finn Wolfhard, Gaten Matarazzo, Caleb Sinclair, Noah Schnapp, Millie Bobby Brown a řada dalších) se přidávají další postavy. Aktanti se silným charakterem pomáhají rozvíjet narativní pointu seriálu a divák si je okamžitě zamiluje. V rámci čtvrté série se větší pozornosti dostalo postavě Willa, což působilo jako částečný návrat k první sérii. Především ve druhé polovině dostal výraznější prostor k vyjádření svých emocí a výkon Noaha Schnappa dokázal chytit za srdce. Naopak Eduardo Franco, který ztvárnil jednu z nových postav, vzbuzoval svými komediálními výstupy povrchní dojem a některým pasážím nevhodně ubral na vážnosti.

Ocenění si zaslouží dynamické záběry a propletení dějových linií. Na jedné straně se Joyce snaží osvobodit Hoppera, na druhé je návrat Eleven do laboratoře a na třetí souboj s hlavním záporákem. Za velmi chytrý tah režie považuji, jak se hra Dungeons & Dragons do jisté míry vryje pod kůži v podobě zabijáky Vecny. To vše opepřené do detailu promyšleným výběrem hudby od Kate Bush přes rockovou kissáckou parádu až po Metallicu. Zvolené skladby skvěle doplňují každou scénu, v níž zazní. S každou další řadou se seriál zkrátka zdokonaluje a překvapuje snad vším, co nabízí.

Mohlo by se zdát, že čtvrtá řada Stranger Things celý bratrský počin uzavírá, ale opak je pravdou. Otevřený konec naznačuje, že se můžeme těšit ještě na jednu, údajně už poslední sérii. Každopádně už teď je jasné, že to bude jízda. Jen si na ni musíme počkat minimálně další rok.

100 %

Celkové hodnocení

Stranger Things 4

  • Tvůrci

    Matt Duffer, Ross Duffer

  • Režie

    Matt Duffer, Ross Duffer, Shawn Levy, Nimród Antal

  • Scénář

    Matt Duffer, Ross Duffer, Paul Dichter, Kate Trefry, Curtis Gwinn, Caitlin Schneiderhan

  • Kamera

    Caleb Heymann, Brett Jutkiewicz, Lachlan Milne

  • Hudba

    Kyle Dixon, Michael Stein

  • Kostýmy

    Amy Parris

Hrají

David Harbour, Winona Ryder, Millie Bobby Brown, Finn Wolfhard, Gaten Matarazzo, Caleb McLaughlin, Natalia Dyer, Charlie Heaton, Joe Keery, Noah Schnapp, Sadie Sink, Amybeth McNulty, Myles Truitt, Regina Ting Chen, Grace Van Dien, Tyner Rushing, Matthew Modine, Brett Gelman, Maya Hawke, Priah Ferguson, Mason Dye, Eduardo Franco, Cara Buono, Joe Chrest, Catherine Curtin, Joseph Quinn, Christian Ganiere, Logan Allen, Ira Amyx, Jamie Campbell Bower, Sherman Augustus, Vaidotas Martinaitis, Joel Stoffer, Tom Wlaschiha, Larkin Bell, Cuyle Carvin, Rob Morgan, John Reynolds, Joe Grisaffi, Cindy Hogan, Clayton Royal Johnson, Jennifer Marshall, Kendrick Cross, Alexandra Ficken, Esodie Geiger, Steve Stafford, Paul Reiser, Robert Englund, Ed Amatrudo, Nikola Djuričko, Livi Birch, Bart Hansard, Vladislav Jacukevič, Jett Jansen, Dacre Montgomery, Pasha D. Lychnikoff, Nikolai Nikolaeff, Morgan Gao, Jenne Kang, Candice Rose, Olivia Sembra, Jason Vail, De’Jon Watts, Marc Hockl, Tinsley Price, Gavin Borders, Karen Ceesay, Roger Dale Floyd, Jules Hartley, Randy Irwin, Aimee Mullins, Grant Goodman, Gwydion Lashlee-Walton, Trey Best, Martie Marie Blair, Elodie Grace Orkin, Alex Wagenman, Gabriella Surodjawan, Logan Riley Bruner, Jeff Sprauve, Jayden Griffin, Hunter Romanillos, John Trejo, Manny Rubio, Raphael Luce, Tristan Spohn, Kevin L. Johnson, Chloe Adona, Bentley Williams, Jeremiah Friedlander, Sasha Andreev, Anniston Price, Ethan J Green, Oliver J Green, David Alexander Kaplan, Sparrow Nicole, Lana Jean Turner, Jessica Arden Napier, Hendrix Yancey, Martin Harris, Gabriella Pizzolo