fbpx

Fotoreport: glorchestra 2022

  • Adéla Ščurková

Loni na českou scénu dorazila netradiční žánrová fúze s názvem glorchestra, která zaznamenala velký úspěch u hudebních nadšenců. Autoři Milan Cais (Tata Bojs) a Radim Výchopeň (Radimo) se proto rozhodli svůj originální projekt letos zopakovat. Kouzlo glorchestry tkví ve spojení zdánlivě nespojitelného – jednak hudebních stylů, ale také tvůrčích osobností československé hudební scény.

Od července do září putuje glorchestra po České republice, přičemž má za sebou již dva koncerty na zámku Slavkov a na pražském Výstavišti. Následně zavítá do dalších historicky i umělecky významných památek, jakými jsou hospitál Kuks, hrad Švihov, zámek Orlík a Dolní oblast Vítkovic. Veškerý výtěžek ze vstupného putuje na údržbu či obnovu těchto významných míst, přičemž vstupné zůstává stejné jako loni – symbolických 200 korun. Uměleckým ředitelem projektu je Milan Cais, který se letos postaral také o jeho vizuální stránku. A to jednak v podobě světelné show v průběhu koncertu a jednak originální audio-vizuální instalace KVADRO.

glorchestra, foto: František Ortmann / glorchestra 2022

Glorchestra je jedinečným spojením symfonického orchestru a moderních hudebních žánrů od hip hopu přes alternativní elektroniku a taneční hudbu až po písničkářství a pop. Na loňském premiérovém ročníku vystoupila Unique Orchestra s dirigentem Alexeyem Aslamem, které na jevišti doplnili DJ Wich, 7krát3, Žofie Dares, Igor Ochepovsky a DJ N’Zym. Symfonický orchestr nechyběl ani letos, tentokrát ve spojení s MC Gey, Katarzií, Tata Bojs a elektronickým duem Bratři. Diváky všemi uměleckými žánry opět provedl Vladimir 518, který si zároveň připravil malé překvapení. Tím byl duet s každým z vystupujících umělců.

glorchestra, foto: František Ortmann / glorchestra 2022

Koncert na pražském Výstavišti praskal ve švech. Organizátorům by se tak dal vytknout poměrně malý prostor, na kterém se akce konala, a také nedostatečné personální zajištění barů. Jelikož se jednalo o jediný pražský koncert glorchestry, která loni slavila obrovský úspěch, dal se nápor diváků očekávat. Zdlouhavé fronty, které byly hned po příchodu všude k vidění, tak řadu návštěvníků vůbec nerozradostnily.

Program zahájili artisté novocirkusového souboru Losers Cirque Company, kteří byli rozesetí po celém areálu. Příjemným zpestřením před samotným hudebním vystoupením byla také možnost návštěvy Planetária, kterou měli návštěvníci v ceně vstupenky. Nejvíce se však všichni těšili na dění na hlavním pódiu, které bylo oproti minulému ročníku výrazně větší.

glorchestra, foto: František Ortmann / glorchestra 2022

Hip hop v nečekaných souvislostech představili Idea a MC Gey z labelu Ty Nikdy a úspěšně publikum rozhicovali. Po nich následovala Katarzia se svým mixem alternativní elektroniky, který kontrastoval s její autorskou tvorbou. Písničkářka obecenstvo na malou chvíli zklidnila, ale její duet s Vladimirem 518 náladu zase rozproudil. Zpěvačku vystřídalo energické těleso Tata Bojs, které jako vždy předvedlo perfektní show. Nutno podotknout, že kapele symfonický orchestr velmi slušel. Celý koncert zakončilo relativně čerstvé elektronické duo Bratři, kteří spojením své hudby s orchestrem připravili publiku skutečně unikátní zážitek.

glorchestra, foto: František Ortmann / glorchestra 2022

Jen škoda, že orchestr nebyl lépe nazvučený. V nejeuforičtějších okamžicích večera tak bohužel zanikal. Naopak pozitivní byla energie a nadšení vystupujících umělců. Vzájemná chemie na pódiu skvěle zafungovala a byla téměř hmatatelná. V nejednom divákovi jistě probudila chuť tančit až do rána a vystoupení si zopakovat ještě jednou. Celá show totiž trvala necelé dvě hodiny, což rozjařeným fanouškům rozhodně nestačilo.

Naštěstí glorchestru čekají ještě čtyři koncerty, a tak nic není ztraceno. Kulturní zážitek lze také spojit s výletem a prohlídkou památky. Ta je ostatně v ceně vstupenky, jejíž cena je více než přívětivá. Chcete-li tedy strávit příjemný hudební večer, a podpořit tak česká historicky či architektonicky významná místa, máte možnost do 14. září, kdy se koná v Ostravě poslední z letošních koncertů.

Fotografie: František Ortmann / glorchestra 2022