fbpx

Obrazem: Malíř Max Kaminski

  • Soňa R. Hanušová

Milovníci umění mají jedinečnou příležitost prohlédnout si dílo Maxe Kaminského, které je do 4. září 2022 k vidění v Oblastní galerii Liberec. Jde o vůbec první výstavu německého malíře v Česku, která vznikla díky partnerství Liberce s bavorským Augsburgem. Součástí expozice je vedle řady maleb také několik Kaminského kreseb a grafik.

Výstava s prostým názvem Malíř Max Kaminski představuje poprvé české veřejnosti dílo jednoho z nejvlivnějších německých umělců 20. století. Ucelený výběr navazuje na retrospektivu, která se konala v Kunstsammlungen und Museen Augsburg v roce 2018. Tedy pouhý rok před malířovou smrtí – bylo mu rovných 80 let. V Oblastní galerii Liberec jsou tak vystaveny Kaminského práce od 60. let 20. století po jeho poslední velké cykly z roku 2011.

Max Kaminski se narodil v roce 1938, na prahu druhé světové války. Ačkoli ji prožil jako dítě, na jeho pozdějším výtvarném stylu se velmi podepsala. Stejně jako dvouletá cesta po Střední a Jižní Americe, kterou absolvoval se svým stejně slavným přítelem Gerdem van Dülmenem. Právě z těchto dvou životních etap vychází Kaminského nezaměnitelný rukopis. Znepokojivé výjevy, jež se pohybují na hraně figurální tvorby a abstraktna, obklopují syté, zářivé barvy, které vzbuzují dojem pozitivních vibrací. Opak je však pravdou – na Kaminského obrazech mnohdy panuje apokalypsa.

Od poloviny 60. let 20. století se Kaminski věnuje především expresivní figurální tvorbě. Nadále se vyznačuje jistou výstředností, intenzivními barvami a zdánlivou hravostí, lehkostí a bezstarostností. Tato díla jsou natolik originální, že jejich autora lze určit na první pohled.

V liberecké galerii se za malířovými obrazy musíte vypravit do nejspodnějšího patra budovy. Zde vás uvítá rozlehlá místnost, jejíž černé stěny dají vyniknout výrazným barvám na plátnech. Na první pohled zaujme několik velkoformátových maleb jako Pan a paní Vigeron (1992), která se stala i titulním dílem výstavy.

Vydatných informací se dočkáte hned u vstupu do výstavy, na panelu hustě popsaném malířovou biografií. U jednotlivých obrazů pak najdete jen drobné a stručné popisky díla, jinak se kurátoři rozhodli nenarušovat pomyslnou jednolitost prostoru. A rozhodně to bylo ku prospěchu celkového dojmu.

Výstavu si rozhodně nenechte ujít. Kromě neoexpresionistických obrazů v Kaminského typickém stylu uvidíte také několik kreseb, grafik a malby ve zcela odlišném stylu. Zahrada Anny Marie z roku 2008 působí, jako by sem zabloudila z jiné výstavy. Při té příležitosti si projděte rovnou celou galerii, která sídlí v budově bývalých Městských lázní Františka Josefa I. Procházet se vypuštěným bazénem je zážitkem samo o sobě, nyní v Bazénové hale navíc probíhá výstava Krajina zázraků, jež představuje dílo barokního malíře Jiřího Hertla. A pokud budete mít ještě dost sil, doslova přejděte ulici a zavítejte i do Severočeského muzea.

Úvodní fotografie: Oblastní galerie Liberec