fbpx

Obrazem: Czech Design Week 2022

  • Soňa R. Hanušová

Pražská Galerie Mánes hostila začátkem září devátý ročník mezinárodní přehlídky designu Czech Design Week. Navzdory týdennímu příslibu v názvu bylo možné expozici navštívit pouze během prodlouženého víkendu, od pátku 2. do neděle 4. září 2022. K vidění bylo několik desítek designérů, kteří představili svou tvorbu napříč uměleckými odvětvími: od interiérového a produktového designu přes sklo, keramiku, fashion a šperk až po grafiku, vizuální tvorbu i NFT.

Každoroční ambicí Czech Design Week je prezentovat to nejzajímavější z tvorby českých a zahraničních designérů. Vystavujícími jsou autoři z řad studentů i profesionálů, jednotlivci i renomovaná designérská studia. Ti mnohdy v rámci festivalu představí své nejnovější kolekce a díla a nejinak tomu bylo i letos. Návštěvníci tak mohli například spatřit nové kousky sklářské značky Klimchi, jejímž kreativním ředitelem je František Jungvirt. Jeho práci bylo možné spatřit také v souvislosti s designovým květinářstvím Provoní, pro něž navrhl kolekci malých váziček.

Několik novinek vzniklo také ve spolupráci přímo s Czech Design Weekem. Například hravé pestrobarevné vázy s názvem Lollypop od designérky Dominiky Petrtýlové nebo módní kolekce návrháře Jana Černého, kterou představila bratislavská platforma Virvar. Do fashion sekce spadá také návrhářka Adéla Mitrengová, která tvoří kabelky pod značkou Ademi. Na Czech Design Weeku odhalila svou novou kolekci Candy Shop, která tvary a barvami připomíná nejrůznější sladkosti. Od Muffin case přes Dessert bag až po tote bag Strawberry Milkshake.

Nejvýraznější zastoupení na letošním ročníku patřilo porcelánu a čajovým servisům z dílny hned několika různých návrhářů. Své sety představili Adéla Anna Kokešová, Anna Rauferová, Markéta Masnicová, Petra Kmošťáková, Petra Plecháčová, Valeriia Shveikina, Zuzana Markesová, Marek Hanák a další.

Značku Hidden Factory reprezentovala kolekce porcelánových váz navržených Evou Pelechovou a ozdobených unikátními ručně malovanými ilustracemi japonské umělkyně Saki Matsamuto. Vázy bylo možné obdivovat také v již zmíněné instalaci studia Klimchi nebo značky Prasklo. Za tou stojí Petra Švejdarová, která tvoří vázy a další objekty z recyklovaného skla ve spojení s betonem. Zaujaly nás také vázy Glazeruption z keramiky a porcelánu Gréty Kušnířové. Autorka pracuje s tzv. vulkanickými a crawling glazurami, jež dodávají jejímu dílu neopakovatelné strukturální dekory.

Sklářská designérka Karolína Vorlíková z Ateliéru skla na pražské UMPRUM představila na Czech Design Weeku svoji bakalářskou práci, ve které reflektuje legendy a příběhy. Once Upon A Time je série skleněných produktů, které skrze malbu vypráví příběhy symbiózy mezi zvířetem a člověkem. Doplňující brus pak hlavní linku obohatí o příběhy mezi řádky. Na pomezí mezi designem a uměním se pohybuje také Pavlína Šváchová, kterou letošní porota ocenila titulem Objev roku.

Pokud vám letošní ročník utekl, můžete se už nyní těšit na další. Jubilejní desátá přehlídka designu se odehraje opět ve Výstavní síni Mánes, od 7. do 10. září 2023.