fbpx

Vstupenka do ráje. Nevidět a žít klidně dál

  • Adéla Ščurková

Mohlo by se zdát, že slavné duo Julia Roberts a George Clooney je zaručenou sázkou na kvalitu, vzhledem k tomu, kolik úspěšných rolí mají za sebou. Jenže když je extrémně slabý scénář, tak ani osvědčené herecké tváře dobrý film nezaručí. Romantický film Vstupenka do ráje je přesně tím případem, kdy výsledek zůstává daleko za očekáváním. Zatímco některé snímky patří do kategorie „vidět a zemřít“, tento můžeme s klidem zařadit na opačný konec spektra.

Ústřední filmovou dvojici tvoří exmanželé, kteří spolu již patnáct let nežijí. Ani po letech odloučení se nemohou vystát, a tak se tomu druhému maximálně vyhýbají. Někdy však vzájemnému kontaktu zamezit nelze – například na promoci jejich dcery, z čehož mají všichni zúčastnění už dopředu pořádné bolení žaludku. Poté, co vyprovodí svou dceru na letiště, aby si po studiích užila zaslouženého volna s kamarádkou na Bali, oba doufají, že se zase dlouho neuvidí. Opak je pravdou. Po pouhém měsíci oba nasedají do letadla mířícího do Denpasaru, aby své dceři rozmluvili svatbu s místním chlapcem. Jsou totiž přesvědčení, že dělá životní chybu.

Jak se dá očekávat od nefalšovaná americké komedie, veškeré dětinské pokusy rozvrátit dceři její vztah selhávají a vedou spíše k opětovnému sbližování jich samotných. Zápletku, která je od začátku přitažená za vlasy, doplňují kýčovité scenérie pětihvězdičkových balijských resortů a sem tam rádoby vtipná, ale ve skutečnosti trapná scénka.

Exmanželé se dostávají do absurdních situací, zatímco všude kolem jsou krásní lidé a prostředí plné palem a bělostného písku. Humor je velmi jednoduchý, příběh předvídatelný a klišé střídá klišé. Pokud vám nic z toho nevadí, čeká vás celkem stravitelná komedie, u které to poslední, co byste museli dělat, je myslet. Už samotný trailer kompletně prozrazuje, oč půjde. Vše přímočaře směřuje k happyendu, při kterém si pochopitelně všichni vše odpustí a vzájemně si padnou do náruče.

Člověk se musí ptát, zda je tento veskrze průměrný počin hodný obsazení dvou oscarových herců.

Slavní herečtí kolegové se před kamerou nepotkávají poprvé. Naopak, rolí ve společných projektech mají za sebou hned několik. Nejznámější jsou oblíbení Dannyho parťáci, ale spolupracovali také na neo-noir snímku Milujte svého zabijáka, který Clooney dokonce režíroval, nebo filmu Hra peněz.

Kombinace George Clooneyho, který podobně jako kostýmek od Chanelu nejspíš nikdy nevyjde z módy, a Julie Roberts s úsměvem Mony Lisy je vizuálně poutavá a hezky se na ně dívá. Sice nepatří mezi herecké páry, u kterých by vášeň a vzájemná chemie z plátna sálala na kilometry daleko, přesto jejich spojení funguje. Ačkoli je pravda, že před deseti lety bychom film s Julií Roberts a Georgem Clooneym očekávali s daleko větším napětím. Dnes sice tvoří záruku filmového šarmu, nic překvapivého však nenabízí.

V dalších rolích se představí Kaytlin Dever (Neuvěřitelná) nebo dcera nedávno zesnulé Carrie Fischer Billie Lours (American Horror Story). Jejich výkon se do dějin kinematografie nezapíše a nebýt ústřední dvojice, je snímek nekoukatelný. Na druhou stranu, pokud by duo Roberts & Clooney nahradila podobně proslulá dvojice Aniston & Sandler, bude výsledek tentýž.

Možná právě proto spojení dvou filmových hvězd nestačí a ze snímku je zvláštní paskvil, který romantickou komedii připomíná jen vzdáleně. Člověk se musí ptát, zda je tento veskrze průměrný počin hodný obsazení dvou oscarových herců. Ani jeden ještě nepatří ke generaci, které bychom to mohli odpustit s ohledem na věk a nedostatek jiných příležitostí.

Vstupenka do ráje sází na veškeré jistoty filmového světa. Má jednoznačně definované charaktery ústředních postav, jasně danou představu domnělého romantického ráje a naprosto neomylně míří na konkrétní skupinu diváků. Snímek ničím nepřekvapí, ale ani vyloženě nezklame. Zkrátka nenadchne, neurazí. Podobně jako jídlo v restauraci poblíž domova, kam zajdete, když se vám zrovna nechce vařit. Do nebe vás nevystřelí, ale víte, do čeho jdete.

Otázkou je, zda podobný typ filmu vůbec nějaké neočekávané zvraty a intelektuální přesahy potřebuje. A rovnou si odpovězme, že nejspíš nikoli. Protože i sebehloubavějšímu divákovi občas podobná plochost úplně stačí. Navíc, komu by se alespoň na chvíli nelíbila představa, že ve svých dvaceti letech zahodí představu do budoucna nalajnovaného života a zůstane žít v prázdninovém ráji.

Vstupenka do ráje je filmem, na který zajdete, když se potřebujete na pár hodin schovat před deštěm nebo když chcete vzít do kina mámu. Ta vám pak aspoň poděkuje, že jste jí po jedné ze svých eskapád neposlali e-mail se svatebním oznámením a následná svatba netrvala tři dny se všemi možnými exotickými rituály.

60 %

Celkové hodnocení

Vstupenka do ráje

  • Režie

    Ol Parker

  • Scénář

    Ol Parker, Daniel Pipski

  • Střih

    Peter Lambert

  • Kamera

    Ole Bratt Birkeland

Hrají

Julia Roberts, George Clooney, Billie Lourd, Kaitlyn Dever, Lucas Bravo, Maxime Bouttier