fbpx

Den díkůvzdání s Divokým krocanem

  • Advertorial

Thanksgiving day neboli Den díkuvzdání patří k nejvýznamnějším americkým svátkům, se kterým se tradičně pojí bohatá rodinná večeře s pečeným krocanem, brusinkovou omáčkou a dýňovým koláčem. Zpestřete si podzim tímto významným svátkem i vy a připijte si na něj ikonickým bourbonem Wild Turkey 101, který by při každoročních setkáních rozhodně neměl chybět.

Den díkuvzdání se slaví od roku 1620, kdy podle pověsti připluli z Anglie Otcové poutníci, kteří v Americe chtěli začít nový život. Přicestovali před zimou a bez zásob, přežili jen díky indiánům. Ti je pak postupně naučili pěstovat nové plodiny a na konci žní se poté všichni sešli a oslavil úspěšný rok plný hojnosti. Thanksgiving day tak symbolicky znamená poděkování za úrodu, kdy je po žních čas na odpočinek a oslavy.

Americký prezident Abraham Lincoln ustanovil Den díkuvzdání státním svátkem v roce 1863. Dnes každoročně připadá na čtvrtý čtvrtek v listopadu – letos tak na 24. listopadu. Typickým pokrmem se stal krocan a to z toho důvodu, že noví osadníci neměli zkušenosti s tamními zemědělskými podmínkami. Úrodnost nebyla taková jako v Evropě, a proto se tradičním způsobem obživy stal i lov, kdy byl nejčastějším úlovkem právě krocan. Ten se postupem času, především díky jeho velikosti, stal nedílnou součástí bohaté večeře na Den díkuvzdání. Dnes při oslavách tradičně nechybí krocan s nádivkou a brusinkovou omáčkou včetně dýňového koláče. A právě s lovem na divoké krocany, který Dnu díkuvzdání předcházel, se pojí bourbon Wild Turkey 101.

Z lovu krocanů k ikonám americké whiskey

Značku Wild Turkey založili ve druhé polovině 19. století irští bratři James a Johan Rippeyovi. Přestože se téměř ihned po založení museli potýkat s tvrdou prohibicí, dokázali podnik udržet a nadále se zdokonalovat v produkci prémiového bourbonu. Ve 40. letech 20. století se pak slavná Rippey Destillery přejmenovala na Wild Turkey. Psal se rok 1942, kdy se při lovu na divoké krocany Thomas McCarthy, výkonný ředitel společnosti, rozhodl o svůj bourbon podělit i se svými přáteli. Ten všem velmi zachutnal a vysloužil si tak přezdívku „divoký krocan“. A tak se v roce 1942 zrodil bourbon dnes známý jako Wild Turkey, tedy zmíněný „Divoký krocan“.

Vlajkovou lodí značky je již zmiňovaný bourbon Wild Turkey 101, který zaujme nevšedním kontrastem jemnosti a síly. Chuť je nejprve sladká, s charakteristickými tóny vanilky a karamelu, poté se projeví dřevo a v závěru je patrné koření a pomerančová kůra. Od svých počátků se vyrábí na základě tajného poměru kukuřice a kvalitních obilovin a následně zraje 6–8 let v dubových sudech vypálených na nejvyšší stupeň, tzv. alligator char. Číslovka v názvu odkazuje na sílu, při které je bourbon lahvován: 101 proof neboli 50,5 % alkoholu.

Recept na Kentucky Punch

0,7 l bourbonu Wild Turkey 101
0,75 l červeného vína L’Archetipo Litroto Rosso
0,4 l medové vody
1 l brusinkového džusu Ocean Spray
5 lžic brusinkového džemu
šťáva z 5 citronů
1 pomeranč
sušené brusinky
koření – badyán, skořice a hřebíček

Nejprve si připravte medovou vodu: nařeďte 0,2 l medu s 0,2 l teplé vody. Rozhodnete-li se pro teplou variantu punče, přidejte následně všechny ingredience do hrnce. Prohřejte je, ale nevařte. Takto připravený punč můžete servírovat například do hrníčku. V případě studené varianty vše nalijte do džbánu a v lednici nechejte dvě hodiny odležet. Servírujte do vinné sklenice s ledem. Na závěr ozdobte plátkem pomeranče.