fbpx

Nejsnesitelnější Vánoční příběh za posledních pár let

  • Adéla Ščurková

Vánoce. Doba, kdy si všichni odpouští nevěry, skandály, lži a podrazy s úsměvem na tváři a rukama rozpaženýma do vřelého objetí. Heteronormativní, sociálně nediverzifikovaný a ničím neprovokativní Vánoční příběh je jako vanilkový rohlíček. S chutí se do něj zakousnete, protože je notoricky známý a nemá vás čím překvapit ani zaskočit.

Irena Pavlásková nabízí, vzhledem ke svému předchozímu repertoáru, až podezřele laskavý a nenáročný snímek. Nejedná se přitom o žádnou vánoční tragédii ani přehlídku trapnosti. Pavlásková filmu rozumí a řemeslná stránka je nepopiratelná. Když pominete fakt, že se jedná o nepravděpodobný sled různých absurdit, zjistíte, že jste si film vlastně docela užili. O Vánocích zkrátka láska hraje prim, navíc je Vánoční příběh do jisté míry i zábavný. Vsadím se však s vámi, že nic z té laskavé vánoční nálože posypané cukrem byste si nepřáli zažít osobně.

Je až fascinující, jak tvůrci vánočních filmů i po dvaceti letech stále dokola vykrádají kultovní Lásku nebeskou a nepřichází s žádným novým nápadem. Tomu se bohužel nevyhnul ani Vánoční příběh. Jako potíž se může také jevit obsazení velkého počtu slavných herců najednou, jelikož postava žádného z nich sama o sobě nevyniká a celkový dojem spíše evokuje nelítostný souboj o divákovu pozornost. V tomto vánočním hereckém ringu se proti sobě staví Jiřina Bohdalová, Jiří Lábus, Oldřich Kaiser, Karel Roden, Hynek Čermák, Jana Plodková, Jaroslav Plesl, Anna Fialová, Pavla Beretová, Veronika Žilková, Albert Čuba, Václav Neužil ml., Vladimír Polívka a Pavel Kříž. Pokud máte pocit, že jste se ztratili už teď, počkejte, co vás čeká dál.

Film sleduje příhody tří rodin, které se připravují na Vánoce. Dějová linka je jednoduchá a klasicky vánoční, takže vše dobře dopadne. Známý politik se nebojí davů ani politických kolegů, bojí se však svojí mámy, které se stydí představit o mnoho let mladší přítelkyni. Jeho matka, slavná herečka, se zase bojí obyčejných lidí a také přiznat svým nejbližším, že se za ní do Čech přistěhuje její dávná francouzská láska.

Politikova soka podvádí manželka s mladým floutkem, kterého pozve na společné strávení svátků na chalupě. Jede také chůva jeho dětí, s níž mladý milenec nakonec odjede. Milencova sestra spí se svým kolegou z práce, ten však nechce opustit svou manželku, se kterou se rozvádí. To zapříčiní hádku, při které se ona rozohní natolik, že v rádiovém rozhovoru pouští do éteru vše, co si říkají moderátoři se svými hosty off record. Její kamarádka se v patnácti zamilovala na táboře do kluka, kterého potkává po dvaceti letech na mši jako kněze a rozhodne se mu přiznat, že jí tenkrát zlomil srdce.

A to je jen zlomek toho, co všechno překombinovaný scénář nabízí. Jediné, co chybí, je nějaké zvíře, nejlépe pes. Spletitá síť vztahů není dvakrát přehledná. Kvůli jednotlivým epizodkám, které se věnují tomu, co zrovna daná postava prožívá, působí děj roztříštěně a mnohdy neuspořádaně. Na druhou stranu orientace není ani příliš potřebná. Stačí jednoduše sledovat, kdo co právě řeší. Jak totiž dynamika vánočního filmu velí, všichni se ubírají ke zdárnému a pozitivnímu konci. Problematické je spíše to, že v tak velkém počtu hlavních postav divák nenajde dostatečný prostor, aby s některou z nich mohl začít sympatizovat.

Hrdinové snímku se navzájem milují a nenávidí. Zatímco ráno by za svou lásku položili život, do večera se zamilují a odchází s někým jiným, kdo je udělá šťastnými. Do toho si odpouští, vzájemně někam zvou, aby na Vánoce nebyl nikdo sám, a pak se srdceryvně objímají. Všem alibisticky a pokrytecky působícím gestům samozřejmě přihlížejí davy, protože velkorysost se přece neodehrává v soukromí. Když nemáte svědky, tak se to nestalo.

Vánoční příběh je změtí romantických vánočních skečů, které se střídají s nepravděpodobně vysokou rychlostí, aby se všechny postavy stihly zamilovat a rozhodnout, co se svým životem dál.

Nicméně zrak nedrásá ani tak srdceryvný příběh jako právě herecká změť. Kvůli značnému obsazení hereckými hvězdami působí snímek asynchronně. Skoro jako by herci dostali od režisérky pokyn, aby byli hlavně autentičtí a sami sebou. A oni byli. Každý herec tak hraje po svém.

Hlavním zdrojem zábavy je duo Kaiser & Lábus. Sehraná dvojice dokazuje, že i po letech jim to stále funguje. Ostatní okolo nich se pak snaží vytvořit milé a přizpůsobivé křoví. Nezaostává ani Hynek Čermák s Karlem Rodenem. Čermák, byť opět v roli lehounce vyšinutého podváděného manžela, osciluje kdesi mezi poslední rolí polygamního milence v Hranicích lásky a vrahem Roubalem. Roden se snaží s vážnou tváří ponořit do komičtější role, což samo o sobě baví.

Je až překvapivé, jak nízké ambice snímek vlastně má. Vánoční příběh je změtí romantických vánočních skečů, které se střídají s nepravděpodobně vysokou rychlostí, aby se všechny postavy stihly zamilovat a rozhodnout, co se svým životem dál. Žádná z postav neřeší peníze, zdraví, ani žádnou jinou existenční nouzi. Všichni jsou happy jako z písně Pharrella Williamse a neváhají ani tančit kolem vánočního stromečku. A každý – jaký to vánoční zázrak – nakonec učiní správné rozhodnutí.

Pavláskové je zde třeba znovu přiznat jistou mistrnost. Dialogy překvapivě nejsou stupidní, dokonce ani situace, kterým postavy čelí. Ovšem rozuzlení a jejich motivace už hloupé jsou. Veškeré vánoční filmy totiž čelí tomu, že filmaři snadno zapomenou, jak vypadá skutečný svět, respektive si přejí, aby na to zapomněli jejich diváci a s lehkostí přijali optimisticky laskavý závěr plný iracionálního počínání a instantního odpuštění největších životních křivd, které si postavy navzájem uštědřily.

Když jsem v kině pomyslně dopekla a snědla všechny druhy vánočního cukroví, doládovala se kaprem, řízkem, dvěma druhy bramborového salátu a dala si všechen vaječnák, který jsem si dokázala imaginárně vybavit, chýlil se film ke konci. A s ním na filmové plátno dorazil také Pierre Richard. Díky tomuto opravdovému vánočnímu zázraku a závěrečné dojemné scéně jsem si uvědomila, že mi paradoxně nevadilo vydržet až do konce. Buďte tedy také trpěliví. Pak s klidným svědomím (a vědomím přicházejících svátků) můžeme Vánoční příběh i přes jeho nedostatky označit za nejsnesitelnější český vánoční film za posledních několik let.

Jedná se přesně o ten druh filmu, který pravděpodobně ustojí celá rodina do posledního člena. Snímek je optimistickou podívanou, místy i zábavnou a vtipnou. Navíc obsahuje dvě hlavní přísady, díky nimž se všichni kritici můžou jít bodnout – Vánoce a lásku.

55 %

Celkové hodnocení

Vánoční příběh

  • Režie

    Irena Pavlásková

  • Scénář

    Irena Pavlásková, Rudolf Merkner, Marek Matoušek

  • Kamera

    David Ployhar

  • Střih

    Emil Pawinger

  • Hudba

    Jiří Chlumecký

Hrají

Karel Roden, Jiřina Bohdalová, Jiří Lábus, Oldřich Kaiser, Jana Plodková, Hynek Čermák, Jaroslav Plesl, Anna Fialová, Vladimír Polívka, Sara Sandeva, Jan Nedbal, Jitka Sedláčková, Pavel Kříž, Václav Neužil ml., Pavla Beretová, Albert Čuba, Jana Bernášková, Veronika Žilková, Pierre Richard, Jiří Ployhar ml., Denisa Biskupová, Filip František Červenka, Marie Málková, Karel Schůt, David Šír, Martin Hujas, Dagmar Zázvůrková, Zuska Velichová, Karolína Kaiserová