fbpx

Obrazem: František Jungvirt ve Sklářském muzeu Nový Bor

  • Soňa R. Hanušová

Šestadvacetiletý sklářský výtvarník a designér František Jungvirt patří mezi nejvýraznější talenty své generace. Čerstvý absolvent ateliéru skla na pražské UMPRUM pod vedením Ronyho Plesla aktuálně prezentuje svou tvorbu ve Sklářském muzeu v Novém Boru, na své dosud největší samostatné výstavě. Ta představuje průřez jeho prací za posledních šest studijních let a je zároveň rozloučením designéra s touto životní etapou. Výstavu je možné navštívit do 5. března 2023.

Již během studií si František Jungvirt připsal celou řadu úspěchů. Mezi nejvýznamnější tuzemské spolupráce patří kolekce pro značky Klimchi, kde od roku 2020 působí jako kreativní ředitel, Moser a Ajeto / Lasvit. Další projekty realizoval ve spojení s luxusními brandy jako například Prim, J&T Banka, Café Louvre, Andaz, Věnečky Janeček nebo Google. Jméno českého skláře rezonuje též v zahraničí. Jen od roku 2019 vystavoval své dílo v New Yorku, Paříži, Londýně, Lommelu, Jeruzalémě či Basileji na Art Basel, jednom z největších a nejznámějších uměleckých festivalů. V roce 2015 pak absolvoval studijní pobyt v Japonsku, který taktéž završil výstavou.

Výstava Františka Jungvirta, foto: Anna Pleslová

Ve svých dílech nejčastěji využívá tradiční odkazy českého sklářství, kterým dodává nový výraz. S každým výtvorem se pak snaží posouvat technické a vizuální možnosti oboru. V jeho portfoliu se vyskytují designové vázy určené k běžnému užití i umělecké objekty plné fantazie. Mezi charakteristické znaky Jungvirtovy práce patří nejen hra s tvary, ale také s barvami a ručně malovanými motivy.

Pestrost Jungvirtovy práce odhaluje jeho druhá a dosud největší samostatná výstava (první proběhla v roce 2019 v Karlových Varech). Návštěvníky čeká průřez tvorbou za posledních šest let, které odpovídají době Jungvirtova studia na UMPRUM. Výstavou sklářský výtvarník uzavírá jednu životní etapu a otevírá novou – profesní, reprezentovanou vlastní eponymní značkou františek jungvirt.

Výstava Františka Jungvirta, foto: Anna Pleslová

Jednou z nejranějších prací, jež je na výstavě k vidění, je váza Kitty z ručně foukaného skla s ručně malovanými motivy. Objekt z roku 2017 patří mezi jedno z bohatě zdobených Jungvirtových děl, v němž nezapře své studium sklomalby na SOŠ v Třeboni.

Signifikantní pro designérovu tvorbu je kolekce Lentil, kterou navrhl v roce 2018. Vázy vznikají ručně unikátní technologií podjímání skla, jež umožňuje odvážné snoubení a prolínání barev. Oproti tomu kolekci jednobarevných váz Garden (2019) definuje čistota a minimalismus. Svým tvarem tak podtrhují krásu květin.

Mezi vystavenými objekty nechybí ani odkaz na dlouhodobou spolupráci se značkou Klimchi. Konkrétně se jedná o minimalistickou kolekci Shadows inspirovanou hrou barev a stínů. Zatím poslední uvedenou spoluprací je série vázo-objektů Underwater, kterou designér navrhl pro sklárnu Ajeto (součást společnosti Lasvit). Při tvorbě se nechal inspirovat mořskými živočichy, ale také tradicí hutního tvarování skla. Kolekce je zároveň poctou Bořku Šípkovi, který sklárnu Ajeto v roce 1994 spoluzakládal.

Jungvirt se kromě výběru exponátů zabýval i celkovou architekturou výstavy. Jeho designem jsou tedy nejen skleněné produkty, ale také piedestaly, na kterých je dílo vystavené. Jejich organická forma vychází z tvarosloví, se kterým sklář pracuje ve svých kolekcích a na němž se podílel také jeho otec.

Výstava Františka Jungvirta, foto: Anna Pleslová

Před návštěvníky se ve Sklářském muzeu v Novém Boru otevírá Jungvirtův fantaskní svět plný barev, struktur a organických i ušlechtilých tvarů. Svět, v němž se nadsázka a jakási až dětská naivita střídají s vážnými tématy ekologie a přístupu k přírodě. Výstava původně měla trvat do 31. ledna 2023, pro velký úspěch však došlo k jejímu prodloužení až do 5. března 2023. Navštívit ji můžete vždy od úterý do neděle od 9 do 17 hodin.