fbpx

25 zajímavostí o filmu Titanic

  • Hannah Schönová

Uplynulo přesně 25 let ode dne, kdy režisér James Cameron vypustil do světa jeden ze svých nejúspěšnějších kinematografických počinů, Titanic. Romantický příběh dvojice z odlišných sociálních vrstev graduje ve chvíli, kdy slavná loď klesá ke dnu oceánu. Snímek získal řadu ocenění včetně jedenácti Oscarů, které zahrnuly i Cenu Akademie za nejlepší film roku.

Nyní „nepotopitelná“ loď snů připlouvá na oslavu svého výročí znovu do kin. Obnovená premiéra filmu uvede remasterovanou edici ve 4K 3D a s vysokou snímkovou frekvencí pod názvem Titanic: 25. výročí. Fanoušci tak budou mít možnost odhalit více detailů a užít si jedinečnou podívanou se vším všudy. Tím to ale nekončí. U příležitosti jubilea vám přinášíme 25 zajímavostí nejen o jednom z nejvýdělečnějších filmů vůbec, ale i o Titanicu samotném.

1) James Cameron šel do natáčení opravdu naplno. Při tvorbě scénáře uplatnil výroky lidí, kteří katastrofické potopení přežili. Příkladem je scéna, v níž Jack vypráví Rose o své neblahé zkušenosti z rybaření a příliš studené vodě. Tento zážitek přirovnal k bodnutí tisíci noži do celého těla. Tato zkušenost přitom nenáleží DiCapriovi, ale důstojníku Charlesovi Herberovi Lightollerovi.

2) V době zničení Titanicu byla teplota vody pouhé -2 °C. Většina z těch, kteří bojovali ve vodě ve svých záchranných vestách, podlehla podchlazení, zatímco jiní mohli mít infarkt.

3) V okamžiku, kdy Rose hledá Jacka a prochází chodbami lodi, je reakce Kate Winslet na vodu opravdová. Byla z Tichého oceánu a velice studená. Herečka na sobě neměla neopren a po natáčení této scény dostala zápal plic.

4) Scéna zachycující chlapce, jenž si pod dohledem otce hraje s káčou, vznikla na základě fotografie pořízené 11. dubna 1912 jezuitským novicem Francisem Brownem. Roli dohlížejícího tatínka si zahrál historik Don Lynch. Ten pomáhal Jamesi Cameronovi s historickým výzkumem.

5) Herečka Gloria Stuart, jež ztvárnila Rose v pokročilém věku, byla jedinou osobou z celého štábu, která žila již v roce 1912, kdy se Titanic potopil. Narodila se 4. července 1910, v době premiéry jí tak bylo 87 let. Zemřela 26. září 2010.

6) Vedle lidí se na Titanicu plavila také zvířata, zejména psi. Rose ve filmu vlastní bílého pomeraniana. Plemeno vybral režisér záměrně. Dva ze tří přeživších psů totiž byli právě pomeraniani, třetím byl pekingský psík.

7) Titanic byl prvním filmem Jamese Camerona, v němž se nevyskytují jaderné zbraně.

8) Jack oplýval výtvarným talentem. Ovšem dechberoucí cit pro kresbu je třeba přičíst nikoli DiCapriovi, ale samotnému Cameronovi. To on je autorem skic francouzských dívek, které Jack nosil neustále v ruce. Režiséru dokonce náleží i skica Rose.

9) Dojemných momentů je ve filmu požehnaně. Pokud si vzpomínáte na postarší pár loučící se se životem v posteli, možná vás překvapí, že ani tato scéna není výmyslem tvůrců. Isidor a Ida Straussovi byli manželé 40 let. Svědci potvrdili, že možnost nastoupit do záchranných člunů měli oba, díky Isidorovu spolumajitelství obchodního domu Macy’s. Ten však odmítl odplout dříve než ženy s dětmi. Jeho žena proto z člunu také vystoupila. Údajně řekl: „Jak jsme spolu žili, tak spolu i zemřeme.“

10) Na začátku filmu slíbí Jack Rose, že ji vezme na Santa Monica Pier, kde zažijí spoustu zábavy na horské dráze a jízdě na koni. Tvůrcům však uniklo, že horské dráhy se začaly ve světě objevovat až po potopení Titanicu.

11) James Cameron prý vyhrožoval, že vyhodí každého, kdo se během natáčení scén se záchranným člunem pokusí dostat z nádrže na přestávku. To vedlo k tomu, že si ve vodě ulevilo hned několik herců.

12) Filmových verzí o lodním velikánovi vzniklo v minulosti mnoho, ovšem jen jedna dokázala vylíčit katastrofu nejvěrohodněji. V Cameronově podání se loď rozpadla na dva kusy, než se zcela potopila. Jak tvůrce uvedl, chtěl vykreslit událost jako děsivou a chaotickou.

13) Sám režisér si ve filmu také zahrál. Na začátku filmu se cestující nižší třídy musí podrobit kontrole na potenciální parazity. James Cameron si střihl vedlejší roli muže, jehož vousy byly nadměrně dlouhé a pravděpodobně zavšivené.

14) S rozpočtem 200 milionů dolarů, bez zahrnutí částek na distribuci a marketing, byl Titanic ve své době nejdražším natočeným filmem. Tento titul si držel, dokud jej v roce 2010 nepřekonal další Cameronův trhák, Avatar.

15) Postava, jež krátce po srážce lodi s ledovcem popíjí ze své placatky, má předlohu v reálné osobě. Charles John Joughin byl britsko-americký kuchař a na palubě zastával post hlavního pekaře. V mrazivé vodě vydržel přes dvě hodiny. Údajně účinky ledového oceánu nepociťoval díky požitému alkoholu. Stal se tak posledním přeživším potopeného Titanicu.

16) Nůž, kterým Jackův přítel Fabrizio přeřízl lano záchranného člunu, je tentýž nůž, který spolu s Jackem vyhráli v karetní hře na začátku filmu.

17) Veškeré dekorace byly přesnou replikou. Režisér trval na použití skutečných tapet, křišťálových lustrů, umístění olověných oken a dalších předmětů s logem lodní společnosti White Star Line, jíž Titanic patřil. Přesvědčil také britskou firmu BMK-Stoddard, která vyrobila koberce pro skutečný Titanic, aby vyrobila i ty pro film, zcela identické.

18) Leonardo DiCaprio si s sebou na natáčení bral ještěrku jménem Blizzard. Jednou ji prý téměř přejel nákladní automobil, ale Leo ji poskytl pohotovou první pomoc, takže nakonec přežila. Zřejmě ji skutečně miloval.

19) Ne vždy se herci drželi scénáře. Jackova věta „Jsem král světa!“ budiž důkazem.

20) V Belfastu, hlavním městě Severního Irska, vzniklo muzeum Titanicu postavené ve tvaru lodi. Dosud jej navštívilo před 7 milionů lidí. V současnosti je zavřené a prochází významnou rekonstrukcí. Návštěvníkům bude v nové podobě opět zpřístupněné od 4. března 2023.

21) Jack Dawson není tak úplně fiktivní postavou. Údajně byl na palubě jistý Joseph Dawson jako člen posádky. Cameron tuto náhodu objevil až po dokončení scénáře a dodnes příznivci Titanicu chodí navštěvovat hrob skutečného muže v Novém Skotsku.

22) Proslulé schodiště v první třídě bylo postavené s vědomím, že bude vzápětí zničeno. Při pronikání vody do jednotlivých částí lodi je schodiště rázem zaplaveno až 340 tisíci litry vody. Celá scéna se proto musela natočit hned na poprvé a na jeden záběr.

23) Kus dveří, díky kterému Rose přežila, vznikl podle skutečného artefaktu. Fanoušci filmu dlouho nechápali, proč se Jack nemohl také zachránit. Podle Camerona ale dveře unesly pouze jediného člověka. Zákon fyziky. Replika z filmu je nyní vystavená v Námořním muzeu Atlantiku v Halifaxu v Novém Skotsku.

24) Noční obloha byla jednou z nepřesností, které byly filmu vytknuty. Když se Rose nadnášela na dveřích, dívala se na nebe. Ovšem to, co viděla, neodpovídalo obloze z roku 1912. Na tento nedostatek upozornil americký astrofyzik Neil deGrasse Tyson, který trval na nápravě. Cameron mu vyhověl a požádal ho o přesnou mapu souhvězdí. Upravená verze pochází z roku 2012.

25) Náklady na stavbu Titanicu v letech 1910–1912 dosáhly 7,5 milionu dolarů, což odpovídalo asi 120–150 milionům dolarů při cenách z roku 1997. Výroba filmu stála 200 milionů dolarů a od té doby stihl vydělat přes 2,187 miliardy dolarů. Titanic se v kinech vysílal po dobu neskutečných devíti měsíců. Stal se také třetím nejvýdělečnějším filmem v dosavadních dějinách kinematografie. Druhým je Avengers: Endgame a prvním Avatar, který také režíroval James Cameron.

UPDATE: Cameron překonal sám sebe. K datu 20. února 2023 vytěsnilo Titanic z top 3 nejvýdělečnějších filmů pokračování příběhu o Pandoře, Avatar: The Way of Water.

Líbil se vám článek? Podpořte nás.