fbpx

Z diáře šéfredaktorky: best of leden

  • Soňa R. Hanušová

Ahoj, já jsem Soňa. Před rokem jsem spustila magazín maomai, kultuře i gastronomii se ale věnuju podstatně déle. Důkazem budiž úvodní fotka, která vznikla před osmi lety na pražské výstavě fotografií Antonína Kratochvíla. Oslava prvních narozenin magazínu s sebou přinesla ideu sdílet s vámi moje kulturní zážitky, které mě za uplynulý měsíc nejvíce oslovily. O některých z nich jste si už mohli na maomai přečíst, jiné se na stránky nedostaly. A zejména o těch vám budu vyprávět.

Trello, Poznámky a Diktafon. Tři nejdůležitější z mých téměř pěti desítek aktivně využívaných aplikací. I přes veškerý pokrok však nedám dopustit na starý dobrý diář. Pro letošní rok jsem si pořídila designový kousek od Chaukiss, který je plný barev, kreseb a motivačních citátů, jež okázale ignoruji. Přestože by mi elektronický kalendář zřejmě posloužil stejně dobře, ne-li lépe, co se týče koordinace s kalendářem mého (obchodního i životního) partnera, zůstávám staromódně věrná vůni papíru. Právě diářem listuji, abych si připomněla, co všechno se v posledních týdnech událo. Odtud název rubriky, v níž vám pravidelně odhalím své největší zážitky z nedávné doby.

Leden má většinou pomalejší rozjezd, já ale do letošního roku skočila rovnýma nohama. Hned v prvním týdnu nového roku jsem absolvovala novinářskou projekci snímku Babylon. Zatímco film celkově za moc nestál, jeho soundtrack mě provázel celý leden. Vlastně ho poslouchám i teď, zatímco píšu tyto řádky. Ain’t Life Grand? To víš, že je, Justine.

Ve chvíli, kdy volební komise v celé republice sčítaly hlasy z prvního kola prezidentské volby, moje maličkost vyrazila i s doprovodem do Poděbrad. Cílem číslo jedna bylo Cafe Oliver. Podnik je součástí poděbradské gastronomické skupiny La Place, která má na kolonádě další tři podniky a hotel. Pokud byste někdy v Poděbradech přespávali, na večeři určitě vyrazte do restaurace Cucina. My se pro ten den spokojili s méně honosným Cafe Oliver, kde vaří srovnatelně dobře. A když do Poděbrad dorazíte dostatečně včas, zajděte do Vilémova pekařství. A kupte vše, co unesete.

Cílem číslo dvě pak byla Galerie Ludvíka Kuby, kde ten den probíhala komentovaná prohlídka výstavy Nevstoupíš do stejné řeky za účasti autora Pavla Šmída. Výstava sice s posledním lednovým víkendem skončila, ale aspoň se můžete pokochat naší reportáží. Nebo do Galerie Ludvíka Kuby vyrazit na aktuální výstavu Tomáše Predka nazvanou Obvody a výboje. Čas máte až do Velikonoc.

Obraz Pavla Šmída Nadějné vyhlídky, foto: Soňa Hanušová

Posledním lednovým zážitkem, který má přesah do dneška, byla bilance roční existence tohoto magazínu. A stejně jako Vincent a Jules v kultovním Pulp Fiction můžeme i my konstatovat, že máme radost. Za pouhý rok vzrostla měsíční čtenost z 0 na více než 6000. A to i díky vám, kdo právě čtete tyto řádky. Takže mi dovolte vyjádřit vám svou nesmírnou vděčnost.

Mimochodem, co by to bylo za narozeniny bez dárků. Rozhodli jsme se je proto oslavit soutěží, která probíhá na našem Instagramu do úterý 14. února. Díky našim partnerům máme hned tři ceny, a to svíčku KLIMCHI v designu talentovaného Františka Jungvirta, knihu Pas a pes s podpisem autora Jakuba Kynčla a mix prémiových toniků a limonád do vašeho ginu od značky The London Essence.