fbpx

maomai TIP: Okamžik věčnosti

  • Soňa R. Hanušová

V královéhradecké Galerii U Přívozu, jež sídlí ve stejné budově jako Studijní a vědecká knihovna, probíhá výstava fotografií Martina Becka. Významný český portrétní fotograf na ní představuje téměř sto fotografií v pěti cyklech, které vznikly za dvacet let Beckovy umělecké tvorby. Výstavu, již zaštítila pražská Galerie Art Mozaika, je možné navštívit do 12. března 2023.

Současná výstava je nejrozsáhlejší přehlídkou autorovy portrétní fotografie. Prostor je rozčleněný do pěti tematických celků. První představí nejslavnější osobnosti převážně uměleckého života, které Beck měl tu čest fotografovat. Najdeme mezi nimi Ozzy Osbourna, Charlese Aznavoura, Dalajlámu, Václava Havla a mnoho dalších. Druhý soubor je věnovaný nejvýznamnějším českým a slovenským hercům, třetí dalším umělcům různých žánrů. Čtvrtý obsahuje fotografie z prostředí divadla a poslední ukazuje přesahy autorovy tvorby.

Na výstavě návštěvníci uvidí například jedenáct variant portrétu Soni Červené, které navíc doplňuje její kostým z inscenace věc Makropulos, nebo portrét kontroverzního ruského baletního umělce Sergeje Polunina. Dále portréty herců Divadla Járy Cimrmana a podobně. Celkem téměř sto fotografií.

Okamžik věčnosti, foto: Lucie Kocourková

Autor se snaží skrze hledáček svého fotoaparátu Hasselblad 503CW nahlédnout do duší osobností které fotí, ale jinak, než je obvyklé. Snaží se je totiž zachytit tak, jak by se chtěly vidět ony sami.

Každá fotografie autor ručně zvětší v temné komoře. Vše probíhá tradičně, do procesu vůbec nevstupuje digitální technika. Beck své fotografie vyvolává na bromostříbrný papír s barytovou podložkou. Tento klasický přístup zaručuje, že každá fotografie je skutečný originál.

Martin Beck (* 1978) se narodil v Pardubicích. Po střední škole studoval operní zpěv na Pražské konzervatoři, již během studentských let byl přijat do angažmá opery Národního divadla. V roce 2002 se stal profesionálním fotografem, od roku 2014 je pak uměleckým fotografem Národního divadla v Praze. V roce 2018 vyšla kniha s jeho fotografiemi z inscenací Laterny magiky.