fbpx

Komiksem roku je kreslený deník Lucie Lomové

  • Soňa R. Hanušová

Šestnáctý ročník komiksových cen Muriel zná své vítěze ve všech jedenácti kategoriích. Přestože se v letošních nominacích výrazně prosadily komiksy pro děti, cenu za nejlepší komiks si nakonec odnesla Lucie Lomová za svůj deník s názvem Každý den je nový. Kniha i autorka si celkem připsaly hned dvě ocenění. Kdo další slavil úspěch?

Celkem porota hodnotila 39 původních prací včetně studentských a krátkých komiksů. Přestože komiks pro děti tvoří samostatnou kategorii, díla se svými tvůrci bodovali i v těch dalších jako nejlepší kresba, nejlepší scénář a nejlepší komiksová kniha. Jedním z nejvýznamnějších komiksových momentů minulého roku se stal návrat Foglarových Rychlých šípů. Mezi krátkými příběhy Českou akademii komiksu zaujal také „prequel“ o dívčích hrdinkách Podkově a Haha Bimbi, jež taktéž náleží do světa Rychlých šípů.

Obdobné pozornosti se těší také sešitový komiksový román Prašina, který získal nejvíce nominací – za kresbu, scénář a nejlepší komiks pro děti. O oblibě Prašiny svědčí nejen sedmidílná série komiksů, ale také divadelní adaptace původního Matochova románu, kterou loni uvedlo královéhradecké Klicperovo divadlo. Tři nominace získal také povídkový soubor Iogi od studentů Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni.

Vzestup mladých tvůrců dokládá Cena Magnesia za nejlepší studentský komiks, která vznikla před pěti lety. Během slavnostního večera, na němž byli vyhlášeni vítězové, přiznal místopředseda České akademie komiksu Pavel Mandys, že zpočátku si od této kategorie mnoho neslibovali. V průběhu let se však ukázalo, že v Česku je spousta nadaných mladých kreslířů.

Vítězové cen Muriel 2022

Hlavní ocenění, Cenu České akademie komiksu získala Lucie Lomová za komiksový deník Každý den je nový. S dílem uspěla také v kategorii Nejlepší komiksová kniha. Autorka v roce 2017 zaznamenala každý den své zážitky kresbou i textem. S vydáním sice čekala až do roku 2022, ale očividně se vyplatilo. Porota ocenila zejména upřímnou reflexi denních událostí.

Dvě ocenění si odnesla také Kateřina Čupová. Její Hrnečku vař!, parodie na české pohádky a americké superhrdiny, zvítězilo v kategorii Nejlepší komiks pro děti. Za povídku Podkova potkává Haha Bimbi ze světa Rychlých šípů pak získala cenu v kategorii Nejlepší krátký komiks.

Komiksová série Prašina proměnila pouze jednu ze svých tří nominací, cenu za nejlepší kresbu si odnesl Karel Osoha. Pro něj se jednalo o první úspěch po třech předchozích nominacích. Paradoxně za svůj první barevný počin, přičemž během děkovné řeči zmínil, že barev bylo na nějaký čas už dost. Cena za nejlepší scénář putovala k Jean-Gaspardu Páleníčkovi za všech jedenáct povídek sbírky Iogi.

Trojici speciálních ocenění představuje Cena Magnesia za nejlepší studentský komiks, Přínos českému komiksu a Síň slávy. První, studentskou cenu vyhrála Julie Černá z UMPRUM za komiks Kámen osudu. Největší přínos byl letos přisouzen nakladatelství CREW, respektive jeho zakladatelům Petru Litošovi a Jiřímu Pavlovskému. Do síně slávy byl uveden Vladimír Tučapský, který začal kreslit již v 70. letech a v „devadesátkách“ zažil krátkou popularitu komiksů i rychlý zánik tehdy vzniklých časopisů.

Aby byla ocenění kompletní, je třeba zmínit také dvě překladové kategorie, jež obě ovládlo nakladatelství Trystero. Nejlepším překladovým komiksem se stala Země potomků od Gipiho. Nejlepší překlad se pak podařil Martině Knápkové s komiksem Náraz.

Úvodní fotografie: Jakub Hněvkovský, Česká akademie komiksu