fbpx

Vyrazte s dětmi do divadla

  • Monika Maršálková

Nikdy není dost brzo na to začít chodit do divadla. Představení pro děti nejsou novinkou, avšak nyní za kulturou mohou vyrazit i ti úplně nejmenší. Pro batolata hraje několik divadel, a dokonce i Národní divadlo loni představilo svou historicky první inscenaci pro miminka. Přinášíme deset tipů na divadelní představení, která jsou určená pro děti všech věkových kategorií. A ani rodiče nepřijdou zkrátka.

Blok / Divadlo NoD

Letos proběhne již osmý ročník festivalu francouzského divadla Sněz tu žábu, jehož cílem je sblížení české a francouzské kultury. Uskuteční se ve dnech od 24. do 27. května 2023 v pražském Divadle NoD. Největším tahákem letošního ročníku je představení Blok. Jedna herečka a několik reproduktorů vypráví příběh městského vesmíru, který je plný světel, zvuků a nečekaných zákoutí. Inscenace je určena pro diváky od tří let.

BatoLaterna / Národní divadlo

Na Nové scéně Národního divadla loni proběhla premiéra inscenace BatoLaterna a od té doby se zde hraje i pro miminka. Účinkující pomocí nonverbálního jazyka, tance a objektů představují různé situace z každodenního života, jež vzbudí v dětech zvídavost. Zaujme-li vaši ratolest dění na jevišti, může se do něj klidně zapojit. BatoLaterna je pro děti od šesti měsíců do tří let.

Hamletek / Divadlo Minor

Rozchod rodičů. S tím se setká v České republice přibližně padesát procent dětí. Není to nic neobvyklého a mělo by se o tom více mluvit. Právě to si vzal k srdci režisér Janek Lesák a vzešla z toho inscenace Hamletek. Příběh o Kubovi, kterému se rozvádí rodiče, a proto se musí odstěhovat do Radotína, což ho pěkně štve. Představení pracuje i s úryvky hry Shakespearova Hamleta a je určeno divákům od sedmi let.

Hamletek, foto: Divadlo Minor

Město v noci / Divadlo Polárka

Jestli se nebojíte tmy, přijďte do brněnské Polárky prozkoumat, co všechno se děje v setmělém městě, když spíme. Město totiž nikdy nespí. Ve světle pouličních lamp se zjevují tajemné stíny, které v nás vyvolávají vzrušení. Kdo se za nimi skrývá? Náměsíčný soused, lupič nebo třeba superhrdina? Pokud se v noci chcete v klidu vyspat, můžete objevovat noční město přes den – v divadle. Padesátiminutové představení Město v noci je pro odvážné diváky od pěti let.

Úplně celá česká historie / Jihočeské divadlo

Rodinné představení na Otáčivém hledišti v Českém Krumlově vás provede úplně celou českou historií. Příběh je o velkých dějinách malého národa, který o svou zemi musel tolikrát bojovat, a přesto to nevzdal. Setkáte se s praotcem Čechem, Přemyslem Otakarem I., Janem Žižkou nebo Václavem Havlem. Připomenete si hrdinské činy, neuvěřitelné vynálezy, ale i nepříjemné chvilky našeho národa. Hra je pro diváky od osmi let.

Prašina / Klicperovo divadlo

Na základě zdařilé knihy Prašina od Vojtěcha Matochy vznikla v roce 2022 stejnojmenná inscenace. Uprostřed Prahy existuje místo, kde nefunguje elektřina a není tu žádný signál. Říká se mu Prašina. Trojice kamarádů Jirka, En a Tonda touží toto tajuplné místo prozkoumat. Ovšem čelí řadě nebezpečných situací, jež prověří jejich odvahu a přátelství. Příběh o světě bez elektřiny je určen divákům od deseti let.

Prašina, foto: Klicperovo divadlo

Jak Zojka pomohla zemi dýchat / Dočasná Company

Představení autorky Petry Houškové a choreografky Anny Benhákové zpracovává téma vztahu člověka k planetě Zemi. Malá Zojka se vydává na cestu, během níž musí splnit různé úkoly, aby zachránila svoji Zemi. Společně s ní se mohou vypravit i děti starší tří let. Interaktivní inscenace plná tance a pohybu předává důležité poselství s trochou nadsázky a humoru. Dočasná Company v koprodukci s KD Mlejn uvedla premiéru inscenace 29. dubna 2023.

Jak Zojka pomohla zemi dýchat, foto: Dočasná Company

Hmyzí hotel bzzz / FysioART

Profesionální umělecké uskupení FysioART uvádí česko-německý divadelně-vzdělávací projekt pro nejmenší diváky. Představení Hmyzí hotel bzzz přenese děti do světa, jehož hlavní hrdinové jsou silní mravenci, krásní motýli, pilné včelky a jiná hmyzí stvoření. Inscenace je tak motivuje k hledání vztahu k přírodě a zejména k hmyzím tvorům. Kromě toho podporuje smyslové vnímání a cílí na rozvoj představivosti.

Golem / Damúza

Loutková pohádka na motivy starých židovských legend, a zejména té o Golemovi. Příběh je z období vlády Rudolfa II., kdy se na Pražský hrad sjíždí řada alchymistů a umělců. Hrad i podhradí zažívá krušné chvíle, a tak rabín Löwe povolá silného Golema, avšak jeho síly chce nakonec zneužít samotný císař. Jak to celé dopadne, se dozvíte v divadle Damúza. Hra je určena pro děti od šesti let a jejich rodiče.

Golem, foto: Damúza

Poslední trik Georgese Mélièse / Divadlo Drak

Úspěšná inscenace inspirovaná životním příběhem a dílem průkopníka kinematografie George Méliése letos slaví deset let. Němá groteska plná kouzelníků, triků a magie nadchne děti i dospělé. Představení režiséra Jiřího Havelky a scénografa Marka Zákosteleckého obdržela řadu ocenění a hraje se i v zahraničí. Poslední trik George Méliése se hraje v královéhradeckém divadle Drak a je pro diváky starší devíti let.

Úvodní fotografie: Národní divadlo / Anna Šolcová