fbpx

Fotoreport: Måneskin

  • Martin Šimral

Italská glamrocková skupina Måneskin na sebe upozornila v roce 2021, kdy vyhrála mezinárodní hudební soutěž Eurovize. Pouhý den po letošním ročníku, v němž zvítězila švédská zpěvačka Loreen, vystoupili Måneskin v pražské O2 areně. Českému publiku se naživo představili podruhé, první koncert odehráli předloni v rámci Rock for People Hope. A už tehdy vzbudili značnou pozornost.

Na pražské zastávce turné Loud Kids On Tour čekala Måneskin vyprodaná O2 arena. Několik tisíc fanoušků se těšilo na pořádnou show, o kterou je italští rockeři neochudili. Obešli se bez předkapely a na pódium vtrhli rovnou oni sami. Při úvodní písni Don’t Wanna Sleep byla stage zahalená červeným suknem, pod níž se ukrývala jednoduchá, čistě pojatá scéna. Tím spíše na ní vynikla čtveřice hudebníků ve složení Damiano David (zpěvák), Viktoria De Angelis (baskytara), Thomas Raggi (kytara) a Ethan Torchio (bicí).

Måneskin, foto: Martin Šimral

Skladbu Zitti E Buoni, s níž Måneskin dobyli Eurovizi, kapela zahrála hned v úvodu. Část playlistu pak pokrývaly songy z aktuálního alba RUSH! jako Gossip, Bla Bla Bla, Timezone či Supermodel. Koncert měl dobře pojatou dramaturgii a gradoval, O2 arenu nicméně Måneskin roztančili již od prvních tónů. Za zmínku stojí také ukázková práce kapely s publikem – zpěvák Damiano David si vyzkoušel stage diving a vybraní fanoušci si pak s hudebníky zakřepčili přímo na pódiu při písni Kool Kids.

Måneskin, foto: Martin Šimral

Måneskin dokázali, že jsou nejen instrumentálně zdatnými muzikanty, ale umí předvést i perfektní show. Našlapaný rockový zvuk doprovázel opulentní světelný design a pyrotechnické efekty. Při skladě Gasoline dokonce vzplál stojan na mikrofon. Ve druhé polovině koncertu se Damiano David spolu s kytaristou Thomasem Raggi přesunuli na menší stage na druhém konci haly, kde zahráli dvě komornější písně: Vent’anni a If Not For You.

Måneskin, foto: Martin Šimral

Pokud o zářivé dráze Måneskin někdo dosud pochyboval, současné turné všechny nejistoty rozptýlilo. Pražský koncert ukázal, že italští glamrockeři na hudební scénu rozhodně patří. Vystoupení nadchlo nejen všechny skalní fanoušky skupiny, ale i ty, kdo Måneskin viděli prvně.

Líbil se vám článek? Podpořte nás.