fbpx

Láska k zemi i planetě Zemi

  • Monika Maršálková

Národní zemědělské muzeum v Praze nabízí víc než jen přehlídku traktorů a další zemědělské techniky. Kromě stálých expozic věnujících se zemědělství, rybářství či myslivosti zde probíhají i krátkodobé výstavy. V současnosti třeba tyto dvě: My jsme Země a Agrikultura lásky. Ani jedna není čistě vzdělávacího charakteru, ale přináší něco navíc a nahlíží na naši Zemi zase z trochu jiného úhlu pohledu.

Láska k zemi i planetě Zemi. Právě to vybrané expozice spojuje. Agrikultura lásky je výstavou současného vizuálního umění prezentující zejména emoce a vztahy lidí k přírodě, krajině nebo půdě. Celkem deset děl je rozmístěno různě mezi stálé expozice Národního zemědělského muzea, čímž je obohacují o poetický rozměr. K vidění jsou obrazy, videoinstalace nebo artefakty ze dřeva či vápence.

Některá díla jsou tak „šikovně“ skryta mezi dalšími exponáty, že by je člověk bez cíleného hledání nespíš nenašel. Byla také díla, která nešla najít vůbec, protože dvě videoinstalace byly jednoduše vypnuté. Co ale funguje vždy, jsou obrazy. Za povšimnutí určitě stojí malba Pavla Příkaského znázorňující podmořský svět. Akorát voda má nepřirozenou barvu a všude kolem plavou chaluhy a zvířecí ostatky… Pozoruhodná je také křídová socha Miroslavy Večeřové ze série Fosílie Budoucnosti.

Agrikulturu lásky pořádá organizace Na mysli v rámci projektu Hra o klima! Na tahu před změnou klimatu. Výstavu připravily kurátorky Veronika Čechová a Tereza Jidášová z pražské galerie Entrance, jež se soustředí na problematiku ekologické udržitelnosti. Exponáty si v Národním zemědělském muzeu můžete prohlédnout do 2. července 2023.

Druhá výstava je pesimističtějšího ladění. Projekt My jsme Země upozorňuje na aktuální ekologické problémy, a to pomocí velkoformátových portrétních fotografií. Dvacet nešťastných obličejů znázorňuje hořící planetu, odlesňování, tání ledovců či přelidněnost. Můžete tak problémům planety stanout tváří v tvář.

Bulharská vizuální umělkyně Radoslava Boor a srbský fotograf Miloš Nešić, kteří za nápadem stojí, chtěli apelovat proti nedostatečné informovanosti a netečnosti lidí. Plakáty proto doplňují cedulky v češtině i angličtině s informacemi o stavu naší planety. Věděli jste třeba, že 99 % věcí, které si koupíme, vyhodíme do šesti měsíců?

Součástí je také vizualizace s promítáním na obličej nebo krátký film. Tato výstava na vás počká ve třetím patře Národního zemědělského muzea do 27. srpna 2023.

Úvodní fotografie: Monika Maršálková

Líbil se vám článek? Podpořte nás.