fbpx

Fotoreport: Rock for People 2023

  • Martin Roháček

Během své dlouholeté historie se festival Rock for People zařadil mezi nejznámější akce u nás. Letošní 27. ročník se nesl ve znamení všestranné spokojenosti a sami organizátoři jej označují za dosud nejpovedenější. Na několika stagích se odehrálo 130 koncertů a mezi interprety se představily hvězdy světové hudební scény jako MUSE, Slipknot, Machine Gun Kelly, Billy Talent či Papa Roach. Nechyběly ani stálice české hudební scény a další zážitky v podobě doprovodného programu. Možností zkrátka nabízí „rockáč“ víc než dost. Ale pěkně popořadě.

Rock for People, foto: Martin Šimral

Čtvrtek: den maskovaných šílenců

První den se nesl především v tónech metalu a punk rocku. Na YouTube Music Stage se nejprve představila americká skupina Anti-Flag, kterou na pódiu vystřídali Kanaďani ze Simple Plan. Ti patří v Česku k oblíbeným kapelám snad už od svého vzniku. Jejich chytlavé písně si prozpěvovali během koncertu starší i mladší fanoušci a nejednoho z nich také pořádně rozhýbali. Mnohé hity už dnes zlidověly, ať už se jedná o Welcome to My Life nebo letní pohodovku Summer Paradise, kterou kapela původně nahrála se zpěvákem Seanem Paulem.

Slipknot, foto: Martin Šimral

Největší KB Stage patřila rockerům, kteří se nebojí pořádně přitvrdit. Hlavními taháky dne se stali britská partička Architects a nekompromisní Slipknot. Obě skupiny předvedly show plnou energie a řízných riffů. Vrcholem čtvrtka se stalo právě vystoupení maskovaných šílenců pod taktovkou Coreyho Taylora. Chybět nemohly největší hity jako Duality, Psychosocial nebo Spit it Out. Své zastoupení mělo i zatím poslední album The End, So Far, které vyšlo loni v září. Konkrétně kapela zahrála songy Yen či The Dying Song Time to Sing. I přes to, že do Hradce Králové nemohl přijet jediný zakládající člen kapely Shawn Crahan alias Clown, vystoupení mělo vše, co od něj fanoušci čekali. Asi těžko bychom našli lepší způsob, jakým festival nakopnout.

Mezi kapelami, které Rock for People zahajovaly, byli například také Polaris, The Foxies nebo Destroy Boys. Z československých hudebníků si návštěvníci ve čtvrtek užili Horkýže Slíže, Annabelle, Lety Mimo, Ventolina nebo půlnoční vystoupení PKF – Prague Philharmonia String Quartet.

Pátek: energie z Hollywoodu i Kanady

Hudební program druhého dne odšpuntovali na YouTube Music Stage bohémové z Hentai Corporation, a tak mohly začít další festivalové radovánky. Největší pozornost samozřejmě přilákaly večerní koncerty na hlavním pódiu. Tam se od půl šesté natěšený dav dočkal sympaťáků z Hollywood Undead, jejichž popularita v Česku v posledních letech neustále roste. Zazněly jejich zásadní songy jako Hear Me Now nebo Whatever It Takes. Vyblbnout se ale fanoušci mohli i u coverů hudebních legend jako Metallica (Enter Sandman) nebo Rammstein (Du Hast). Ostatně, zařazení vypalovaček jiných interpretů do svého setu zvolilo více účinkujících. Tato volba vždy jen podtrhla uvolněnou atmosféru akce.

Machine Gun Kelly, foto: Martin Šimral

Kanadští Billy Talent dali do svého vystoupení srdce. Tento znak měl tak trochu symbolicky na tričku i zpěvák a frontman Benjamin Kowalewicz. Z celé kapely sršela obrovská chuť hrát, ale zároveň pokora a nadšení, které je provázelo celým koncertem. V Česku se skupina dostala v širší známost především díky pecce Fallen Leaves. Po jejích úvodních tónech všichni poznali, co se chystá. Tenhle hit nám živě hraje v hlavě i po téměř 15 letech. Hlavním headlinerem dne se ale měl stát Machine Gun Kelly. Jeho vystoupení ale takový přísun dobré nálady jako u jeho předchůdců ani zdaleka nepřineslo a koncert dokonce skončil dříve než pořadatelé avizovali.

Naopak si diváci pochvalovali modrovlasou divu Ashnikko. V pátek také vystoupili Palaye Royal, Mod Sun, Sleep Token, Vistas a řada dalších. Československou scénu v tento den reprezentovaly kapely Vypsaná fiXa, Liquid Jesus, Sunset Trail nebo Tchert.

Sobota: se špetkou divadla a stand-upů

Pro většinu návštěvníků představovali nejznámější jméno sobotního programu rockoví Papa Roach, byť hlavní hvězdou s nejvyšší pozicí na plakátech byli The 1975. Pořadí na grafikách ale nehraje roli, pokud to umíte pořádně rozpálit. A show má Jacoby Shaddix, frontman Papa Roach, v krvi. Velkou část vystoupení sice tvořily vtípky, ale překvapivě nikterak nenarušovaly dynamiku koncertu. Jacoby držel s diváky silné spojení po celou dobu a skvěle tím umocňoval pohodu, která na festivalu panovala. Pochopitelně nesměly chybět zásadní skladby skupiny, včetně dnes už ikonické Last Resort. Vzpomínalo se ale i na Keitha Flinta z Prodigy, a to díky zařazení coveru Firestarter. Dále zazněla hudba od Dr. Dre, Eminema či The Cure. Perfektní začátek sobotního večera.

Papa Roach, foto: Martin Šimral

Poté se nejeden posluchač přesunul ke druhé stage, kde si aparaturu naladila Alice Merton se svým týmem. Zpěvačka má za sebou zatím dvě studiová alba, přičemž ke hvězdám ji vystřelil hned první singl No Roots. Videoklip k němu má na YouTube už téměř 330 milionů zhlédnutí, a tak není divu, že jí patřil závěrečný slot na stejnojmenném pódiu. Alice v odlehčeném duchu pokračovala a do svého setu zařadila pár veselých průpovídek. Svojí srdečností a vděčným projevem tak příjemně navázala na Papa Roach. A musím podotknout, že rockovější stránka jí velmi sluší.

The 1975, foto: Martin Šimral

Závěr dne na hlavním pódiu obstarali angličtí The 1975. Jejich vystoupení ovšem mělo trošku jiný nádech. Jakmile se objevil frontman Matty Healy, nejeden fanoušek se zarazil nad jeho vzezřením. V dlouhém bílém plášti se zdál být v rauši a mimo náš svět. Kdo ale tuto úvodní etudu vydržel, což zvládli hlavně skalní příznivci The 1975, dočkal se zpěvákovy proměny. Mnozí tak po koncertě nešetřili slovy chvály, zatímco jiní si šli už v jeho průběhu najít novou zábavu.

V sobotu se objevila další zvučná jména české hudební scény, na stagích se vystřídali Wohnout, Cocotte Minute, Mc Gey, Mutanti hledaj východisko, I Love You Honey Bunny a další. Zahraniční sestavu pro tento den doplnili X Ambassadors, Punk Rock Factory, Invisions či Picture This.

Neděle: velkolepé zakončení

Velké finále Rock for People obstarali MUSE, na nichž je asi nejlépe vidět, jak se festival od první edice v roce 1995 vyvinul (tenkrát byli headlinery Support Lesbiens). O MUSE ředitel festivalu Michal Thomes pro server novinky.cz prozradil, že se jedná o nejdražší kapelu v historii festivalu. Stejně jako v roce 2010…

Dvojnásobní držitelé Grammy dlouhodobě patří mezi světovou hudební extratřídu a seznam jejich úspěchů má už požehnanou délku. Zpěvák Matt Bellamy má k hudebním cenám ve své sbírce i několik vítězství v anketách hodnotících sexappeal (například od magazínů NME či Cosmopolitan). V loňském roce navíc skupina vydala album Will of the People, takže trio Matt Bellamy, Dominic Howard a Chris Wolstenholme mělo pro Rock for People pořádně nabito. A také publiku naservírovali pořádnou show. Kromě hudby si diváci vychutnali vizuální a pyrotechnické efekty a došlo i na konfety. Závěr, jaký si asi každý fanoušek představoval. Kdo vydržel do úplného konce, dočkal se grandiózního rozloučení s největším ročníkem Rock for People.

Kromě MUSE v neděli vystoupili také Nothing But Thieves, Tata Bojs, Ben Cristovao, Nothing More či Girli.

MUSE, foto: Martin Šimral

Rock for People letos posunul laťku na další úroveň a definitivně se zařadil mezi významné festivaly nejen u nás, ale i v Evropě. Všudypřítomná čistota, skvělí lidé, pestrý výběr jídla a pití, bezproblémové cashless platby a spousta doprovodného programu – kdo nepřijel, mohl litovat. Byť tím hlavním lákadlem jsou bezesporu hudební vystoupení, Rock for People by si po celé čtyři dny užil i ten, kdo muzice neholduje. V obrovském areálu totiž na návštěvníky čekala zábava na každém rohu. Od diskuzí přes divadelní představení až po karaoke. Šanci nudit se nedostal nikdo.

Foto: Martin Šimral

Líbil se vám článek? Podpořte nás.