fbpx

Mission: Impossible Odplata. Tom Cruise běží dál

  • Honza Vlasák

Česká kina na svých plátnech uvítala už sedmý díl série Mission: Impossible. Od počátku tohoto maratonu uběhlo téměř 30 let, a tak je nasnadě otázka, jakou si drží úroveň a zda se nejedná o prosté těžení úspěšného titulu, jak se tomu bohužel mnohdy děje. Film navíc přichází do kin spolu s dalšími silnými snímky jako Indiana Jones, Oppenheimer a Barbie, které se hlásí o pozornost diváků.

Mission: Impossible Odplata – První část, jak zní celý název „sedmičky“, režíroval stejně jako předchozí dva díly (Národ grázlů a Fallout) Christopher McQuarrie (napsal též scénář k Top Gun: Maverick s Tomem Cruisem v hlavní roli). Napětí přichází hned při úvodní scéně, jež se odehrává na palubě ruské nukleární ponorky. Je zřejmé, že zvláštní agent Ethan Hunt (Tom Cruise) bude mít opět plné ruce práce. Nechybí ani ikonická znělka, která startuje přes dvě a půl hodiny dlouhou akční jízdu. Zmínění Ruska hned na začátku filmu lze od tvůrců číst jako určité varování před ambicemi rudé armády v rámci stále probíhajícího konfliktu.

Zápletka se roztáčí na plné obrátky, když zjišťujeme, že se na palubě ponorky testovala umělá inteligence pro vojenské účely. Jenže se vzbouřila, unikla do internetové sítě a dala o sobě vědět všem vládám a tajným službám po celém světě. Pojmenovaná jako Entita se stává hrozbou, ale i lákadlem pro všechny. Začíná hon na dvoudílný klíč, který může umělou inteligenci zkrotit a vynést dominanci jednotlivce, skupiny nebo státu na světové scéně.

Ethan Hunt misi na získání klíče přijímá, ale v Entitě vidí obrovského nepřítele, kterého by bylo nejlepší zničit. Umělá inteligence propočítává nejpravděpodobnější průběh událostí, ovlivňuje okolnosti a manipuluje postavy tak, aby Huntovi v získání klíče zabránila. Současně si vybírá svého ochránce, který je temným stínem z minulosti agenta Hunta, a zároveň tedy ztělesněným padouchem v tomto dílu.

Akční scény jsou promyšlené, tak akorát dlouhé a i po těch šesti dílech dokážou překvapit. Skok z útesu na motorce je příkladem dalšího z obdivuhodných kousků, při kterém Tom Cruise nechal kaskadéra bez práce. Nechybí ale ani honička v autě nebo bitka na střeše jedoucího vlaku, kde si kaskadéři na svůj chléb určitě vydělali. A samozřejmě i zde vidíme Toma Cruise běžet. Několikrát.

Celkově jde o velmi vyvážený film, který je skutečně Mission: Impossible – plný akce a všeho, co do série patří, bez nutnosti hrát si na něco jiného.

Putování za klíčem diváky přenáší do různých míst na světě, což je jedním z typických znaků Mission: Impossible. Ve filmu jsou k vidění i další stálice série jako obličejová maska s modifikátorem hlasu, udělátka lehce připomínající „bondovky“, Ethanovi parťáci a pár postav z minulých dílů. Znalost předchozích snímků ale pro orientaci v ději není nutná.

Celý film se točí okolo současných témat, která rezonují společností, a diváka tak dokážou vtáhnout do příběhu. V dialozích tu a tam unikne zmínka o „vyšším dobru“, nicméně nepůsobí jako zbytečné klišé. Obecně jsou výměny informací mezi aktéry dobře napsané a divák se v dialozích neztrácí. Pomyslnou korunu prvnímu dílu nasazuje špetka humoru rovnoměrně rozptýlená po celou dobu tak, že v trefných momentech se divák uvolní a upřímně zasměje.

Rozdělení Odplaty na dva díly, kdy nás „osmička“ čeká už příští rok, byl dobrý tah. První část se díky tomu ani v nejmenším nevleče. Zpracování pouze jednoho snímku by naopak byla promarněná šance dobrého námětu. Celkově jde o velmi vyvážený film, který je skutečně Mission: Impossible – plný akce a všeho, co do série patří, bez nutnosti hrát si na něco jiného. Mnohé další filmové série mohou zůstat zahanbeny v rohu a jen závistivě pozorovat, jak Mission: Impossible zraje.

90 %

Celkové hodnocení

Mission: Impossible Odplata – První část

  • Scénář a režie

    Christopher McQuarrie

  • Kamera

    Fraser Taggart

  • Střih

    Eddie Hamilton

  • Hudba

    Lorne Balfe

Hrají

Tom Cruise, Hayley Atwell, Rebecca Ferguson, Ving Rhames, Simon Pegg, Vanessa Kirby, Esai Morales, Henry Czerny, Shea Whigham, Pom Klementieff, Frederick Schmidt, Cary Elwes, Rob Delaney, Indira Varma, Mark Gatiss, Charles Parnell, Greg Tarzan Davis, Nico Toffoli

Líbil se vám článek? Podpořte nás.