fbpx

Road trip po Itálii: barevná města, výhledy a víno

  • Kateřina Chalupová

Přemýšlíte, co ještě stihnout v létě? Co se třeba ohřát v Itálii – zemi zaslíbené, která nabízí vše, na co si jen vzpomenete. Najdete zde jednu z nejvyhlášenějších kuchyní na světě, výtečné tiché víno i prosecco a malebná historická městečka, na něž je radost pohledět. Výhodou je, že se do nedaleké Itálie snadno dostanete autem. S našimi tipy to navíc hravě zvládnete!

Než vyrazíte

Pokud si říkáte, že ubytování necháte na poslední chvíli stejně jako při cestování po Asii, jste na omylu. Zvláště nechcete-li za něj nechat svoji měsíční výplatu. Zejména v letní turistické sezoně proto vybírejte střechu nad hlavou dostatečně dopředu. Tím spíš, pokud toužíte po kamenném domečku s instagramovým bazénem a výhledem na vinice. Velkou výhodou také bude, když se na italský road trip vypravíte alespoň ve čtyřech. Můžete sdílet náklady za cestu, střídat se v řízení a ušetříte i za ubytování.

Na cestě

Pozor na dálniční známky i na Švýcarsko! Dobře si promyslete trasu, kterou se vypravíte. U nás si stačí pořídit týdenní dálniční známku za 440 korun. V Německu jsou dálnice zdarma a do Rakouska si pořiďte desetidenní známku, která vás vyjde na 315 korun. Pozor si zde ale dávejte na rychlost. Určitě byste vymysleli i jiný způsob, jak utratit stovky eur, než je tučná pokuta. V Itálii se všude platí mýtné, v průměru vyjde zhruba na 20 eur za úsek. Objíždět se ale moc nevyplatí, zbytečně byste ztráceli čas na cestě.

Cinque Terre, foto: Kateřina Chalupová

Začínáme ve Veroně

Cestu si rozdělte a nikam nespěchejte. Pokud vyrážíte z Česka, doporučujeme přespat ideálně ve Veroně nebo u některého z malých italských měst poblíž jezer. My zvolili Veronu, město se slavným shakespearovským balkonem a zlatým Juliiným prsem. Najdete zde ale mnohem víc! Krásné výhledy při západu slunce nabídne Piazzale Castel San Pietro. Zahrady jako vystřižené z průvodce Itálií objevíte u paláce Giardino Giusti. Za procházku stojí i historické centrum. Nachází se zde příjemné náměstí Piazza delle Erbe s místními trhy nebo zachovalý amfiteátr Verona Arena. Stejně jako jiná italská města si i Veronu nejlépe užijete u skleničky skvělého vína a domácí pasty. Na obojí doporučujeme vyrazit například do La Bottega della Gina.

Florencie a zaslíbené Toskánsko

Naší další zastávkou na road tripu po Itálii byla Florencie. Pokud budete mít více času, můžete navštívit i Bolognu. V historických městech si dávejte pozor, abyste nevjeli do zakázané zóny. Jedná se o okruh v centru města, který je určený jen místním a bývá označen jako ZTL. Ve Florencii můžete využít záchytné podzemní parkování na Piazza della Libertà. Stojí 1,80 euro na hodinu a je asi 10 minut od centra.

Co vidět ve Florencii?

Nebudeme lhát, do vyhlášených galerií se jen tak nedostanete – fronty jsou skutečně dlouhé. Pokud tedy neplánujete zůstat ve Florencii alespoň dva dny, nechte návštěvu umění raději na jindy. Dlouhé čekání by váš zážitek z tohoto toskánského klenotu zbytečně zkazilo. Naopak určitě nevynechte majestátní florentský dóm Santa Maria del Fiore s monumentální renesanční kopulí od Filippa Brunelleschiho, která se právem označuje za dominantu Florencie i celého Toskánska.

Vaše další kroky by měly mířit k náměstí Palazzo Vecchio s replikou sochy Davida, dále navštivte historický most zlatníků neboli Ponte Vecchio. Místní trhy, které jsou už bohužel velkou turistickou atrakcí, najdete u slavné Fontana de Porcellino neboli „fontány s divočákem“. Krásnou podívanou na celé město pak nabídne náměstí Piazzale Michelangelo. I zde se vyplatí zdůraznit, že si atmosféru nejlépe vychutnáte v poklidu bez zbytečných turistických „tlačenic“. Dejte si espresso, projděte se městem, dopřejte si výborný oběd se skleničkou místních vyhlášených vín a návštěvu města zakončete krásným výhledem.

Siena, San Gimignano a malebné kopečky

Při rozhodování, jaké ubytování v Toskánsku zvolit, se řiďte tímto pravidlem: čím blíže Sieny, tím lépe. Vzdálenější místa sice nabídnou nádherné ubytování, ale budou zbytečně daleko od dalších atrakcí. Navíc jsou toskánské cesty úzké a rychlejší jízda nepřipadá v úvahu. I poblíž Sieny naleznete malebné kamenné domečky s bazény a zahradou s grilem, kde si můžete připravit oběd či večeři v naprostém tichu, uprostřed vinic nebo slunečnicových polí. Na návštěvu Sieny, San Gimignano a dvou menších městeček vám postačí jeden až dva dny. Pamatujte, že už samotná cesta do těchto míst bude krásným zážitkem, na který určitě nezapomenete. Takže foťáky mějte připravené!

Ve stínu Florencie

Siena bývá odjakživa považovaná za sokyni slavné Florencie. Není se čemu divit; toto malebné městečko nabídne méně turistů a neméně krásné výhledy. A proto i zde najdete vznešenou bílou katedrálu Duomo di Siena. Pozoruhodné je také náměstí Piazza del Campo, které má tvar mušle. Historicky se dělilo na devět částí, a to na počest devíti vládnoucích členů městské rady. Na náměstí se nachází také historická radnice Palazzo Pubblico s „penězožroutem“. V kostele San Domenico můžete vidět jediné relikvie, prst a lebku, svaté Kateřiny Sienské, jedné z největších aktérek křesťanských dějin. Ve městě se též nachází nejstarší a stále fungující banka na světě, Banca Monte dei Paschi di Siena.

Ikona Toskánska

Středověké město na kopci a kolem něj olivovníky, vinice a typické cypřiše – to je San Gimignano. Chcete-li z dovolené v Toskánsku perfektní fotku, rozhodně zamiřte právě sem. Zachovalé a útulné středověké centrum s typickými úzkými uličkami poskytne výhledy do okolních vinic. Po zpáteční cestě se můžete zastavit v malých vesničkách Monteriggioni a Casole d’Elsa. Pokud budete mít čas, udělejte si zastávku ve městě Montepulciano, které je vyhlášené svým vínem.

Atrakce bez genia loci

Po dvoudenním Toskánsku vyrazte na západ a zastavte se na hodinku v Pise. Zde si opět dejte pozor na omezení při vjezdu do centra. Parkoviště najdete téměř po celém obvodu, cena se pohybuje v průměru 1,80 euro za hodinu. Město jedné šikmé věže zaujme možná tak zástupy turistů snažících se o nejvtipnější fotku. Genia loci tady ale nenajdete. Přestože se Náměstí zázraků pyšní opravdu pozoruhodnými stavbami, které si zaslouží pozornost, v sezoně si je kvůli zástupů lidí příliš neužijete.

Pisa, foto: Kateřina Chalupová

Cinque Terre jako odměna na závěr

Zhruba hodinu od Pisy najdete vyhlášený národní park Cinque Terre, kde se nachází ikonické vesničky Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza a Monterosso al Mare. Do těchto pěti italských perel, které zdobí úzké uličky plné barevných domů, se nejlépe dostanete vlakem. Cena za zpáteční jízdenku se dvěma zastávkami vyjde na 15 eur. Jako výchozí bod doporučujeme přístavní město La Spezia. Pokud zvolíte návštěvu dvou měst, stačí vám bohatě půl den. Na návštěvu všech vesniček si vyhraďte celý den. Na závěr si odpočiňte v přístavním městečku Portovenere. Najdete zde kamenný kostelík na skále a úžasné výhledy na moře. Pláž je příjemná, a hlavně městská, takže poplatky za lehátka a slunečníky nečekejte.

Portovenere, foto: Kateřina Chalupová

Líbil se vám článek? Podpořte nás.