fbpx

Napříč dekádami. Volmanova vila ožívá díly současných umělců

  • Soňa R. Hanušová

Funkcionalistická Volmanova vila patřila za první republiky k nejkrásnějším a nejdražším rezidencím. Po letech úpadku ji současní majitelé, skupina čelákovických podnikatelů, nechali zrekonstruovat a otevřeli veřejnosti. Kromě dobového vybavení mohou návštěvníci ve Vile Volman obdivovat i designové kousky od současných autorů, například vázy od sklářského výtvarníka Františka Jungvirta.

Volmanova vila vznikla v letech 1938–1939 na zakázku továrníka Josefa Volmana. O návrh a realizaci se postarali o generaci mladší avantgardní architekti Jiří Štursa a Karel Janů, kteří byli velkými obdivovateli významného švýcarského architekta Le Corbusiera. To se projevilo i v pojetí Volmanovy vily.

Foto: Volmanova vila

Sám Volman si naneštěstí nového domu příliš neužil – v roce 1943 zemřel. Po komunistickém převratu musela vilu opustit i jeho dcera s rodinou a funkcionalistická stavba připadla národnímu podniku TOS Čelákovice. Postupný úpadek vyvrcholil v 90. letech, kdy se vila vrátila v restitučním řízení, ale majiteli zůstala nevyužívána. Devastace nakonec dosáhla takového stupně, že hrozilo stržení celého křídla. Tehdy se skupina čelákovických podnikatelů rozhodla kulturní památku odkoupit a zachránit.

Foto: Anna Pleslová

Historický odkaz se současnými prvky

Rekonstrukce trvala přes 15 let, trpělivost se však vyplatila a Volmanova vila oslaví 1. října 2023 rok ode dne, kdy přivítala první návštěvníky z řad veřejnosti. Kromě toho se Zuzana Kadlečková spojila se současnými výtvarníky a doplnila interiér soudobými kousky.

Jedním ze zapojených umělců je sklářský výtvarník František Jungvirt, jehož vázy zdobí jednotlivé místnosti vily. Zastoupena je zde letošní limitovaná kolekce Misty Garden, ručně foukané vázy s jemným barevným přechodem, i edice Garden Basic, které jsou pro Jungvirta typické. Hravost do interiéru vnáší světle modrá váza Trdlík inspirovaná jarem a probouzením se přírody ze zimního spánku. Naopak minimalistická Fleur z bílého nebo černého opálového skla dodává prostoru vážnost. Jungvirtovu vlastní tvorbu doplňují nápojové soupravy Shadows a Crust sklářské značky KLIMCHI, kde působí jako kreativní ředitel.

Prohlídka Volmanovy vily je možná v předem vypsaných termínech, kdy průvodce návštěvníkům představí reprezentativní i soukromé prostory včetně střešní terasy. Zájemci si však mohou domluvit i soukromou prohlídku nebo ve vile dokonce přespat.